Презентація на тему "Ресурсна кімната - інклюзивний простір в школі"

Про матеріал
презентація на тему "Ресурсна кімната - інклюзивний простір в школі" створена для використання у роботі під час проведення педагогічної ради, батьківських зборів тощо. В презентації викладено основні вимоги до ресурсних кімнат у освітніх закладах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ресурсна кімната - інклюзивний простір в школі 

Номер слайду 2

освітніми потребами Ресурсна кімната— це окремий, спеціально облаштований клас для дітей з особливими освітніми потребами, де вони можуть навчатися за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога, а також додатковий інструмент для психологічної та фізичної адаптації дітей з особливими потребами

Номер слайду 3

Мета ресурсної кімнати -Мінімізувати психологічний дискомфорт при адаптації дітей з фізичними та розумовими відхиленнями до активного розвитку та навчання. Створити умови для корекційно-розвиткових занять для дітей, які знаходяться на інклюзивній та індивідуальній формі навчання. Нові знання та інструменти для їх реалізації тут отримають не тільки учні, а й їхні вчителі, для яких у ресурсній кімнаті передбачено все необхідне для того, щоб грамотно побудувати інклюзивний освітній процес.

Номер слайду 4

Одним із завдань процесу навчання сучасної школи є створення комфортних умов, які сприятимуть включенню дитини у соціальну активність, набуттю освітніх навичок. Саме тому ресурсні кімнати є необхідним елементом сучасної школи, де ведеться інклюзивне навчання, тобто, спільне навчання дітей з особливими потребами та їхніх однолітків, які не мають таких обмежень.

Номер слайду 5

Все більше батьків, які виховують особливих дітей, прагнуть віддати їх не в корекційну школу, а в загальноосвітню, де набагато швидше відбувається соціалізація дітвори. Тим більше, що українське законодавство гарантує рівний доступ до освіти для всіх учнів. Але без створення спеціальних умов забезпечити в повній мірі інклюзивну освіту неможливо. Подібні особливі кімнати можуть бути створені і в школах і в інклюзивно-ресурсних центрах.

Номер слайду 6

Ресурсний клас - це не лише поділений на зони простір, а і стале соціальне оточення — група учнів та вчителів і їх асистентів.

Номер слайду 7

  Основне призначення ресурсної кімнати. Основною функцією створення ресурсного класу є забезпечення для учнів з особливими освітніми потребами комфортних умов для переходу від ігрової діяльності до навчальної. Головним завданням є розумне використання робочого простору, який умовно можна поділити на сектори: навчально-пізнавальний та побутово-практичний.

Номер слайду 8

У першій зоні може здійснюватись процес навчання у групах або індивідуально.

Номер слайду 9

У другій зоні створюється простір, який виконує функції кухні та їдальні. Тут діти з особливими освітніми потребами під наглядом педагогів або з їхньою допомогою набувають навичок самообслуговування, які допоможуть їм адаптуватись у соціумі. Все це спрямоване на збереження психоемоційного стану учнів з різними нозологіями та школярами без особливих освітніх потреб і створення у такій групі позитивного мікроклімату.

Номер слайду 10

Обладнання для ресурсної кімнати. Для облаштування особливого класу необхідно відповідально вибрати необхідний ряд матеріалів і устаткування: Спортивно-ігрові товари ( необхідні для заняття фізкультурою);Парти, стільці, столи та інші меблі необхідні для індивідуальних і колективних занять;Засоби навчання та методики, спеціальна література;Іграшки та меблі для сенсорної кімнати.

Номер слайду 11

Усе оснащення ресурсної кімнати має відповідати основним потребам розвитку дитини, як наприклад, зазначений нижче перелік устаткування розділений на наступні категорії: зона групової роботи та зустрічей, зона фізичного розвантаження, зона індивідуальної роботи та творчості, зона психологічного розвантаження.

Номер слайду 12

Зона групової роботи та зустрічей

Номер слайду 13

У зоні групової роботи діти набувають комунікативні навички, вчаться слухати один одного та висловлювати свої думки та почуття. Дуже важливо, щоб дитина сама розуміла що вона відчуває і що їх зараз потрібно, тому обладнання цієї зони активно допомагає дитини налаштуватися на сприймання себе та оточуючих.

Номер слайду 14

Зона фізичного розвантаження

Номер слайду 15

Зона фізичного розвантаження потрібна для регулярної зміни діяльності дітей, тому що не рідко діти, з ООП, мають знижену здатність концентрації уваги, тому дуже корисно часто переключатися на активні вправи, які стимулюють вестибулярну систему, тактильну систему, пропріоцептивну систему, розвиває баланс та координацію.

Номер слайду 16

Зона індивідуальної роботи та творчості

Номер слайду 17

У зоні індивідуальної роботи дитина набуває освітні навички, у чому їх звісно допомагає спеціаліст. Тут відбувається вивчення букв, цифр, геометричних фігур і т. д. І не менш важливою виступає зона психологічного розвантаження, де відбувається сенсорна інтеграції та релаксаційні процеси. Для дитини важливо отримувати зорові, слухові стимули, стимули нюхові та смакові, знову ж таки тактильні та пропріоцептивні. Стимуляція систем сприймання дитини важлива не лише для її розслаблення, а й для стимуляції інших важливих процесів, що допомагають дитині у навчанні. У ресурсному класі присутні набори посуду, кухонні панелі, кухонні електричні прилади, як наприклад, електрочайник та мікрохвильова піч. Спеціаліст разом з дитиною проводить різноманітні маніпуляції, а саме готуюсь їжу розігріваючі її, роблять чай або сервірують стіл. Інші спеціальні меблі, які є у кожному домі, допомагають дитині навчитися правильно обходитися зі своїм одягом, тобто складати його у шафу або вішати на вішалку. Обов'язковими для ресурсного класу є набори для розвитку творчої активності дитини. Творчі вправи допомагають дитини як емоційно, так і фізично. Займаючись арт-терапією дитини розкриває себе, відпрацьовує свій емоційний стан, а також розвиває дрібну моторику рук, загальну координацію, стимулює зір та тактильну систему.

Номер слайду 18

Зона психологічного розвантаження

Номер слайду 19

Куточок сенсорної інтеграції також має бути присутнім у ресурсній кімнаті, ще його можна називати релаксаційним. Заняття у відповідному напрямку допомагають дитини зняти напругу, випустити зайву енергію щоб з новими силами продовжити навчання.

Номер слайду 20

Наші діти – наша радість. Тільки діти можуть навчити нас жити сьогоденням. Адже вони радісні кожен день, хоч не знають ні минулого, ні майбутнього. А наші дітки вчать нас, дорослих, радіти кожному дню, цінувати життя, дарувати іншим своє тепло.

Номер слайду 21

Дякую за увагу !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кадемська Світлана Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
5709
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку