Презентація на тему: "Робота з візуальними й писемними джерелами, які зберігають пам'ять про історію України: Княжа Русь –Україна : Володимир Великий і Данило Галицький"

Про матеріал
Презентація на тему "Робота з візуальними й писемними джерелами, які зберігають пам'ять про історію України: Княжа Русь –Україна : Володимир Великий і Данило Галицький" до підручника Щупак Вступ до історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з візуальними й писемними джерелами, які зберігають память про історію України: Княжа Русь –Україна : Володимир Великий і Данило Галицький

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із візуальними і писемними джерелами, які зберігають пам’ять про княжу Русь-Україну, дати уявлення про пам’ятки як джерело історико-культурної інформації, розкрити основні події історії Київської Русі та Галицько-Волинського князівства; виховувати інтерес до історії та культури України, формувати ціннісне ставлення до держави та мистецтва.

Номер слайду 3

Основні дати і поняття: 988 р. – хрещення Русі; 1253 р. – коронація Данила Галицького; «пам’ятка історії», «пам’ятник». Очікувані результати: Наприкінці уроку учні зможуть: Розпізнавати історичні пам'ятки і пам'ятники;Описувати пам'ятку історії;Розповідати про події, життєвий шлях осіб, яким зведено пам'ятники.

Номер слайду 4

1)Археологіяв) Наука, що досліджує історію виготовлення, використання монет.2) Хронологіяб) Наука, що досліджує історію за матеріальними залишками  життя й діяльності людей.3) Пам’ятник г) Установи, де зберігаються пам’ятки минулого людей.4) Музейд) Наука, що досліджує способи обчислення часу.5) Нумізматикае) Споруда для вшанування пам’яті про людей та події.6)Пам’ятка культури  ж) Один з різновидів пам’яток культури, визначні місця, пов’язані з важливими історичними подіями, з життям та діяльністю відомих осіб, культурою та побутом народів. 7)Пам’ятка історії і) Визначна споруда, археологічний об’єкт або витвір мистецтва, що є частиною культурного надбання (культурної спадщини) країни, людства загалом (пам’ятка історії, літератури, мистецтва, мови, права тощо) й охороняється законом.

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань Пам'ятки історії це…( співвіднести фото до відповідного виду)Музейні експонати. Пам'ятки архітектури Пам’ятні місця. Пам’ятники відомим особистостям Твори художньої культури

Номер слайду 6

Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять.

Номер слайду 7

Мотивація навчальної діяльності- Чому люди зберігають історичну пам’ять? Якби вам запропонували, що б ви зберегли в історичній пам'яті із сучасної історії України?

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу. Робота в групах. Опрацюйте текст, дайте відповіді на запитання. Об’єднайтеся у групи. На основі аналізу ілюстрацій та тексту виконайте поставлене завдання.

Номер слайду 9

Група 1. - Кого зобразив скульптор? - Що вам відомо про засновників Києва? - Чому братів зображено саме у човні? Що це може означати?

Номер слайду 10

Група 2. - Де розташований пам’ятник? - Кому присвячений пам’ятник? - Поміркуйте: до якого виду пам’ятників він належить.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Християнство — світова релігія, віра в Ісуса Христа. Язичництво — обожнювання сил природи, віра в багатьох богів.

Номер слайду 13

Кирилиця і Глаголиця. Кирило і Мефодій

Номер слайду 14

Група 3. - Хто зображений на пам’ятнику? - Про яку подію свідчить пам’ятник? - Коли вона сталася?

Номер слайду 15

988р. Хрещення Русі..

Номер слайду 16

Будівництво Десятинної церкви

Номер слайду 17

Нестор - літописець«Повість минулих літ» - основне писемне історичне джерело-літопис часів Київської Русів.

Номер слайду 18

Робота з історичним джерелом. Підручник с. 99 Запитання1. Уважно прочитайте уривок з «Повісті минулих літ» і поміркуйте, чи всі жителі держави одразу погодилися прийняти нову віру?2. Які позитивні наслідки хрещення Русі описує автор літопису?

Номер слайду 19

«Руська Правда» - збірник законів стародавнього руського права. Ярослав Мудрий

Номер слайду 20

Група 4.-Хто побудував Софійський собор?-Коли він був побудований?-Поміркуйте: собор є пам’яткою чи пам’ятником історії.

Номер слайду 21

Київська Софія ХІ ст.

Номер слайду 22

Мозаїки Богоматері Оранти та Христа Вседержителя в Софійському соборі

Номер слайду 23

Група 5.- Хто зображений на ілюстрації? - Ким був Данило Галицький?- Чим прославився князь?- Які риси характеру намагався зобразити автор пам’ятника ?

Номер слайду 24

Львів 1617-1618рр.

Номер слайду 25

Вправа «Обміркуймо» Чим цінні, на вашу думку, історико-культурні пам’ятки? - Про які події з історії Київської Русі ви дізнались? Що вас вразило? Про кого ви хотіли б дізнатись більше. Як ви думаєте, чи потрібно оберігати пам'ятки?

Номер слайду 26

Підсумки уроку. Бесіда за запитаннями.- Яку тему ми вивчали сьогодні на уроці?Які візуальні та письмові пам’ятки, які зберігають пам’ять про княжу Русь-Україну, ви знаєте?Що таке пам’ятник? Для чого і кому встановлюють пам’ятник?Домашнє завдання. Опрацювати § 18 пункт 1-2 с.98-102 підручника. Виконати завдання № 1 с. 105

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самолюк Дмитро Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
653
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку