Презентація на тему "Рок-музика"

Про матеріал
Презентація на тему "Рок-музика" у 7-му класі розкриває поняття "рок-музика", "рок-н-рол". Опис творчості Елвіса Преслі та британського рок-гурту "Бітлз".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель музичного мистецтва Бердянського ЗЗСО №20 Погоріла Ю. В. Рок-музика

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Якого американського композитора називають основоположником симфоджазу?4 Як називають вид музичного мистецтва, що виник на зламі XIX-XX ст. на основі поєднання європейської та африканської культур?1 Кого називали «Королем Джазу»?2 Що таке симфоджаз? 3 Назвіть музичні твори, які ми слухали на минулому уроці.5

Номер слайду 3

У другій половині ХХ століття в музичному середовищі Америки виникло нове явище музичної культури – рок-музика, або рок. Він об’єднав музичне, поетичне, сценічне та інші види мистецтва.

Номер слайду 4

Рок-музика (анг. Rock) – узагальнена назва низки напрямів популярної музики другої половини ХХ ст., що походять від рок-н-ролу та ритм-енд-блюзу. Рок - це, з одного боку, рупор молоді, музичне втілення її суперечливих настроїв, конфлікту із загальноприйнятими нормами. З іншого боку, рок - один з інструментів шоу-бізнесу, спрямований на комерційний прибуток в індустрії розваг.

Номер слайду 5

Від інших музичних стилів рок-музику відрізняє наявність електроінструментів, а також специфіка їх звучання: експресивна й агресивна.

Номер слайду 6

Для рок-музики важливий чіткий та динамічний ритм, який підкреслює її гучність і стає важливим засобом виразності. У наш час в рок-музиці існують багатонапрямів, течій тажанрів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Рок-н-рол (англ. «rock’n’roll» – «розгойдуватися і крутитися») – перший напрям рок-музики, що з’явився в середині 50-х років ХХ століття і невдовзі одержав всесвітнє визнання. Провідну роль у ньому відігравали електромузичні інструменти, а вокал придбав енергійний та емоційний характер.

Номер слайду 9

Подальшому розвитку та розквіту рок-н-ролу сприяла творчість популярного американського виконавця Елвіса Преслі. Він ніколи не писав рок-композицій, однак блискучі вокальні дані й артистизм зробили його справжнім кумиром молоді. Його шанобливо прозвали Королем рок-н-ролу.

Номер слайду 10

Елвіс Преслі

Номер слайду 11

Слухання музики:1. Елвіс Преслі «That’s All Right» («Все гараз, мамо»).2. Елвіс Преслі «Blue Suede Shoes» («Блакитні замшеві туфлі») .3. Елвіс Преслі «Only You» («Тільки ти»). Поміркуйте: Чи чули ви ці пісні раніше?Порівняйте їх та охарактеризуйте стосовно засобів музичної виразності. Які емоції у вас викликають ці твори під час прослуховування?

Номер слайду 12

Наприкінці 50-х років у Великій Британії, яка також захопилася рок-н-ролом, з’явилися власні виконавці. Їхню музику британці назвали біг-біт (з англ. «великий біт»), або просто біт. Найвидатнішими представниками цього напряму є гурт «Бітлз».

Номер слайду 13

. Легендарний британський біт-рок-гурт «The Beatles» із Ліверпуля у складі Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Гаррісона та Рінго Старра започаткував новий етап у рок-музиці. Гурт справив значний вплив на non- і рок -музику XX століття. Саме цей гурт змінив роботу музичних студій, розподіливши на студійні та концертні записи, а також запровадив моду в зачісках та одязі.

Номер слайду 14

Але найбільший вплив «The Beatles» був у формі та змісті рок-музики, у багатстві жанрів, мелодизмі, експериментаторстві в музичних формах. Рок-музика, яка була танцювальною і розважальною до того, здобула репутацію серйозного мистецтва. Творчість «Бітлз» – одне з найяскравіших явищ у масовій культурі ХХ століття.

Номер слайду 15

«Бітлз»

Номер слайду 16

Назву гурту «The Beatles» вигадав Стюарт Саткліфф як сполучення слів beetles (англ. «жуки») та beat (англ. «ритм», «удар», «доля»).

Номер слайду 17

Слухання музики:1. Гурт «Бітлз». «Yesterday» («Вчора»).2. Гурт «Бітлз». «Help!» («Допоможіть!»). Дайте відповіді на запитання: Який настрій передають твори?Порівняйте пісні «Бітлз» з прослуханими творами Елвіса Преслі.

Номер слайду 18

Рефлексія. Якого американського виконавця називають Королем рок-н-ролу?4 Що таке рок-музика?1 Що відрізняло рок-музику від інших музичних стилів?2 Яку назву отримав перший напрям рок-музики, що з’явився в середині 50-х років ХХ століття і невдовзі одержав всесвітнє визнання? 3 В чому основна заслуга британського гурту «Бітлз»?5

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Створити кросворд на тему «Рок-музика». Для прикладу:

pptx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
5186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку