Презентація на тему: "Роман Іванович Іваничук"

Про матеріал
Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 р. в селі Трач на Івано-Франківщині. У  1957 році закінчив філологічний факультет Львівського державного університету (вступав туди кілька разів, його виключили з університету за «антирадянську діяльність», а після служби в Азербайджані поновився на навчанні). Аналіз роману "Мальви"6Рік написання – 1965—1967 рр.; надрукований у 1968 році. Первинна назва — «Яничари», під цією виданий вдруге. Жанр – історичний роман.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман Іванович Іваничук

Номер слайду 2

Цікаві факти життя: Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 р. в селі Трач на Івано-Франківщині. У  1957 році закінчив філологічний факультет Львівського державного університету (вступав туди кілька разів, його виключили з університету за «антирадянську діяльність», а після служби в Азербайджані поновився на навчанні).

Номер слайду 3

Цікаві факти життя : Уперше почав друкувати свої твори 1954 р. У 1958 р. вийшла друком перша збірка новел «Прут несе кригу», яка принесла йому визнання.

Номер слайду 4

У 1960 р. прийнятий у члени Спілки письменників України. Двічі був нагороджений Державною премією ім. Т. Г. Шевченка за твори «Вода з каменю» й «Четвертий вимір». У 1968 р. вийшов друком роман «Мальви» на історичну тематику з часів Хмельниччини. За нього Іваничука жорстко критикувала компартійна влада, хотіли звільнити з журналу, проте роман здобув широкий резонанс.

Номер слайду 5

У період Перебудови бере активну участь у національно-визвольному русі. У червні 1988 року погодився очолити львівську філію Товариства рідної мови. Навесні 1990 року обраний народним депутатом УРСР, брав участь у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року і Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року. Помер на 88-му році життя, вранці 17 вересня 2016 року у Львові.

Номер слайду 6

Нагороди та преміїЗвання Герой України з врученням ордена Держави (16 січня 2009) — за самовіддане служіння Україні, значний особистий внесок у духовне відродження Української держави, плідну літературну і громадську діяльність. Орден «За заслуги» II ст. (29 вересня 2006) — за значний особистий внесок у соціально-економічний і духовний розвиток Львова та з нагоди 750-річчя заснування міста. Орден «За заслуги» III ст. (8 грудня 1998) — за вагомий особистий внесок у збагачення національної культурної спадщини України, вагомі творчі здобутки і активну громадську діяльність. Заслужений працівник культури України (3 грудня 1993). Відзнака Президента України — ювілейна медаль «20 років незалежності України» (19 серпня 2011). Відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» (19 серпня 2016) — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу

Номер слайду 7

Нагороди та преміїОрден Трудового Червоного Прапора. Роман Іваничук — лауреат Літературної премії ім. А. Головка (1979), премії ім. І. Мазепи (1999). Державна премія УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1985)

Номер слайду 8

Роман Іваничук. Аналіз роману “Мальви”. Рік написання – 1965—1967 рр.; надрукований у 1968 році. Первинна назва — «Яничари», під цією виданий вдруге. Жанр – історичний роман. Тема – зображення поневірянь українців на чужиніІдея – утвердження патріотизму і необхідність визволення України від загарбників. Проблематики роману “Мальви”: Збереження духовних святинь, відповідальність сучасників за минуле й майбутнє. Проблема виродження особистості. Безславний шлях яничарства.Історична пам’ять у романі. Батьки і діти

pptx
Додано
3 квітня 2021
Переглядів
1049
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку