Презентація на тему: " "Лебедина зграя" - роман Василя Земляка"

Про матеріал
Василь Земляк. Химерна проза - піджанр прози, у якому розповідається про неймовірні події, де реальне поєднується з фантастичним, умовним; засоби іронії, гротеску, театральності — з елементами фольклорної та міфологічної поетики. У «химерних» творах відбуваються дивовижні метаморфози з персонажами, зміщення подій у часі та просторі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Земляк

Номер слайду 2

Цікаві факти про Василя Земляка Василь Земляк, справжнє ім'я — Василь Сидорович Вацик, народився 23 квітня 1923 року в с. Конюшівка, нині Липовецького району Вінницької області. В роки Великої Вітчизняної війни був командиром партизанського загону. Влітку 1942 письменника було поранено. Куля пробила ногу, але рана виявилася нетяжкою. Напередодні визволення Житомирщини В. Земляка було поранено вдруге. І знову в ногу, але цього разу куля розтрощила кістку, що надовго прикувало письменника до ліжка.у 60-х роках працював головним редактором Київської кіностудії ім. О. Довженка, керівником її сценічної майстерні. Працюючи на Київській кіностудії ім. О. Довженка, він створює ряд сценаріїв, названих, утім, кіноповістями, — «Олесь Чоботар», «Новели Красного дому», «Останній патрон» (1956-1963).

Номер слайду 3

5. Перші нариси і оповідання Василь Земляк опублікував у 1945. У лютому 1957 його було прийнято до Спілки письменників України.6. У 60-х роках звернув на себе увагу повістями «Гнівний Стратіон» (1960) та «Підполковник Шиманський» (1966), але славу визначного майстра прози принесли романи — дилогія «Лебедина зграя» (1971) і «Зелені млини» (1976). Ці твори були відзначені Державною премією ім. Т. Г. Шевченка за 1978 рік.7. Помер письменник у розквіті сил на 54-му році життя, 17 березня 1977 року, не встигши втілити в життя задуми роману про Григорія Сковороду та продовження роману «Лебедина зграя».

Номер слайду 4

8. Василь Земляк у кожному своєму творі звертається до тих життєвих вражень, які міцно закарбувалися в пам'яті, до тих настроїв, почуттів та асоціацій, які переростали в образи-метафори. Тому головною формою висловлення думок і почуттів письменника був ліричний монолог, багатий на філософські роздуми про духовні і моральні основи буття народу.

Номер слайду 5

Химерна проза - піджанр прози, у якому розповідається про неймовірні події, де реальне поєднується з фантастичним, умовним; засоби іронії, гротеску, театральності — з елементами фольклорної та міфологічної поетики. У «химерних» творах відбуваються дивовижні метаморфози з персонажами, зміщення подій у часі та просторі. Ознаки химерної прози:використання міфів;міф не має хронотопу;присутність химерних образів;межу між світом реальним та ірреальним стерто.

Номер слайду 6

“Лебедина зграя” . Паспорт роману. Автор : Василь Земляк. Рік написання : 1971 Жанр :роман. Тема: зображення українського села після революції (примусова колективізація, яку супроводжували драматичні зміни у людських долях).Ідея: не зважаючи на важке життя, люди прагнуть досягнути висот, краси. Саме цим люди нагадують автору лебедину зграю в дорозі. Проблематика твору: Проблема вибору людини. Фанатичне засліплення комуністичними ідеалами. Поєднання трагедiï та нiжностi, зла та любовi, епiчностi та iронiï, високоï фiлософiï та буденноï дрiб’язковостi.

pptx
Додано
3 квітня 2021
Переглядів
4481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку