Презентація на тему: "Химерна проза та її ознаки. Василь Земляк. "Лебедина зграя""

Про матеріал
Химерна проза це піджанр прози, у якому розповідається про неймовірні події, де реальне поєднується з фантастичним, умовним; засоби іронії, гротеску, театральності — з елементами фольклорної та міфологічної поетики. У «химерних» творах відбуваються дивовижні метаморфози з персонажами, зміщення подій у часі та просторі. В українській літературі середини XX ст. творчість Василя Земляка посіла своє, належне їй місце — серед явищ найпомітніших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Химерна проза та її ознаки. Презентацію виконала учениця 11 класу Винник Дар’я

Номер слайду 2

Василь Земляк. Український письменник і кіносценарист чеського походження, лауреат Шевченківської премії. Батько майбутнього письменника, Вацек Сидір Йосипович (чех за походженням), народився і жив в селі Миколаївці. Волею долі опинився у с. Конюшівці, де працював кравцем у поміщика Горлінського. Дочка господаря — Катерина стала його дружиною. У важкому голодному 1933 році сім'я переїхала на постійне проживання в с. Миколаївку, в якому проростало чеське коріння їхнього родоводу. До 1937 року Василь навчався у Миколаївській неповносередній школі, а з восьмого класу — в Йосипівській середній школі. Закінчив її 1940 року і вступив до Харківського авіаційного училища. Як непересічного прозаїка Земляка помітили після появи друком двох його повістей — «Рідна сторона» (1956) та «Кам'яний Брід» (1957). Присвячені темі українського повоєнного села, ці твори зображували цікаві, взяті з життя колізії, давали начерки колоритних характерів, розширювали «географію» образно освоюваної дійсності. У літературному контексті середини 50-х років вони поставали і як твори художньо своєрідні, і як помітна данина часові з «типовими» рисами так званої колгоспної прози.

Номер слайду 3

Діалектика життєвих змін і сталості «основ життя» — це стихія Василя Земляка. В останні роки життя Василь Земляк створив трагедію «Президент»(1974 — 1976), присвячену боротьбі й смерті національного героя Чилі Сальвадора Альєнде. В українській літературі середини XX ст. творчість Василя Земляка посіла своє, належне їй місце — серед явищ найпомітніших. Порівняно невеликий за обсягом доробок з виразним звучанням у літературному процесі свого часу, неповторним колоритом надійно прописаний на стильовій палітрі нашого письменства.

Номер слайду 4

Химерна проза. Химерна проза це піджанр прози, у якому розповідається про неймовірні події, де реальне поєднується з фантастичним, умовним; засоби іронії, гротеску, театральності — з елементами фольклорної та міфологічної поетики. У «химерних» творах відбуваються дивовижні метаморфози з персонажами, зміщення подій у часі та просторі. Ознаки химерної прози: використання міфів;присутність химерних образів;межу між реальним та ірреальним світом стерто. В українському літературознавстві та критиці висловлювалися різні думки та визначалися різні критерії щодо визначення терміна «химерна проза». У своїх дослідженнях В. Брюховецький, прози В. Дончик, І. Дзюба, М. Ільницький, М. Жулинський серед творів, які можна віднести до «химерної», називають деякі повісті та романи Павла Загребельного («Левине серце»), Євгена Гуцала («Позичений чоловік, або ж Хома невірний і лукавий»), Романа Іваничука («Манускрипт з вулиці Руської»), Степана Пушика («Страж-гора»), Володимира Яворівського («Оглянься з осені»).

Номер слайду 5

Роман «Лебедина зграя»Жанр твору – роман. Тема твору: зображення українського села після революції (примусова колективізація, яку супроводжували драматичні зміни у людських долях).Ідея твору: не зважаючи на важке життя, люди прагнуть досягнути висот, краси. Саме цим люди нагадують автору лебедину зграю в дорозі. Проблематика твору: 1) Проблема вибору людини; 2) Фанатичне засліплення комуністичними ідеалами; 3) Поєднання трагедії та ніжності, зла та любові, епічності та iронiï, високої філософії та буденної дріб'язковості

Номер слайду 6

Герої твору «Лебедина зграя»Головні герої – це бідняки, яких об’єднують у комуну, а з іншого боку, на другому полюсі — багатії, колишні власники — Бубели, Гусаки, Раденькі тощо. Тільки Явтушок Голий стоїть посередині, вагаючись, перебігаючи з табору в табір залежно від політичної погоди. Щоправда, деякий час намагається лишитися не те щоб «над», а «побіля» поєдинку й «філософ» Левко Хоробрий. Максим Тесля і Клим Синиця, «поет-сировар» Володя Яворський і Лель Лелькович, Орфей Кожушний і його Мальва, брати Соколюки й Харитон Гапочка, Явтушкова Пріся й Паня Ластовенко, навіть зовсім епізодичні персонажі, як-от Тихін та Одарка, що любили обідати по сусідах надурняка, — кожен з цих героїв має свій характер, але вони всі український народ.

Номер слайду 7

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
5060
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку