Презентація на тему: "Рослини Червоної книги України"

Про матеріал
Презентація на тему: "Рослини Червоної книги України" містить перелік рослин, які ростуть на території Черкаської област і перебувають під охороною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини Червоної Книги України. Підготувала: вчитель біології Постоленко Л. О.

Номер слайду 2

Рослини, які знаходяться на території Черкаської області і потребують охорони: підсніжник звичайний, підсніжник складчастий, сон лучний, сон великий, шафран сітчастий, конвалія звичайна, вовчі ягоди пахучі, ряст порожнистий, проліска дволиста, цибуля ведмежа.

Номер слайду 3

Вовчі ягоди пахучіСвітлолюбна рослина. Цвіте у травні-червні після розпускання листків. Рослина медоносна, декоративна, отруйна. Реліктова рослина третинного періоду. Має запашні квіти. Завдяки цьому в країнах Європи, де він зростає у горах, дістав назву «альпійській бузок». Рослина заслуговує широкого використання в культурі, бо має дуже високі декоративні якості. Вид включений до Червоної книги України. Винищується для продажу в букетах та при вирубуванні лісів з послідуючою посадкою сосни, яка "глушить" всю рослинність. Потребує ретельної охорони.

Номер слайду 4

Конвалія звичайна. Цвіте з кінця весни до середини літа. Плоди конвалії поїдаються птахами, і насіння конвалії переносяться в шлунку птахів на далекі відстані. Часто утворює куртини і зарості. Запаси сировини значні, проте у зв'язку з хижацькою заготівлею на букети потребує охорони. Лікарська,ефіроолійна, отруйна і декоративна рослина.

Номер слайду 5

Підсніжник звичайний. Багаторічна цибулинна рослина. Цвіте у березні-квітні. Дуже цінна  декоративна рослина. Цибулини отруйні. Ця рослина навесні користується величезним попитом, часто її масово збирають для продажу або пересадки. У зв'язку з цим вже в багатьох місцевостях, де колись підсніжників було багато, вони зникають або зникли. Підсніжник потребує охорони, він занесений до Червоної книги України (2009). Збір квітів підсніжників, викопування цибулин заборонено.

Номер слайду 6

Підсніжник складчастий. Багаторічна цибулинна рослина. Один з трьох видів роду флори України. Складчастий — від складки на листкові. Цвіте в лютому-квітні, плодоносить у червні-липні. Збір квітів підсніжників, викопування цибулин заборонено.

Номер слайду 7

Проліска дволиста. Проліска дволиста росте у листяних і мішаних лісах, по чагарниках. Тіньовитривала рослина. Цвіте у березні — квітні. Потребує дбайливого використання та охорони. Проліски дволиста гарна декоративна ранньовесняна рослина. У проліски дволистої відомі форми з білими і рожевими.

Номер слайду 8

Ряст порожнистий. Ряст ціниться як ранньовесняний медонос та декоративна рослина. Він може прикрасити парки, лісопарки і сади. Рослину масово збирають у букети, часто вириваючи разом з бульбами. Це призводить до її знищення. Тому ряст потребує охорони.

Номер слайду 9

Сон лучний. Сон-трава лучна, синонім сон чорніючий, сон-трава чорніюча  — гарно квітуча багаторічна трав'яниста рослина Цвіте у квітні-травні. Плодоносить у червні. Розмножується насінням. Чисельність зменшується внаслідок людської діяльності (розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо).

Номер слайду 10

Шафран сітчастий. Багаторічна рослина. Вид занесений до Червоної книги України  в статусі «Неоцінений». Маловідома декорати-вна культура. Розмножується бульбоцибулинами та насінням. Квітне у березні-травні. На динаміку негативно впливають весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка та вирубування дібров.

Номер слайду 11

Цибуля ведмежа. Багаторічна трав'яниста рослина , відома також під народними назвами левурда, леверда, дикий часник, черемша. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: неоцінений. .  Причини зміни чисельності: збирання рослин як лікарської та харчової сировини, осушувальна меліорація, вирубування лісів. Лікарська, харчова, фітонцидна, медоносна рослина. Траву (стебла і листя) збирають у травні, а цибулини — після дозрівання насіння.

Номер слайду 12

Заходи по збереженню рослин занесених до Червоної книги України. Заборона збору рідкісних дикорослих рослин приватним особам4 Забезпечення недоторканості і збереження рослин на всій площі їх ареалу1 Створення постійних або тимчасових заказників для збереження і відновлення чисельності популяцій зникаючого виду в його природних місцях існування2 Обмеження збирання харчових, лікарських, декоративних рослин і впровадження ліцензування заготівлі3 Вирощування рідкісних рослин у ботанічних садах для збереження їх генофонду ті відновлення запасів5

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олена Мироненко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
16831
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку