Презентація на тему "Рослини-мандрівники"

Про матеріал
Презентація для роботи з дітьми СПОСОБИ ПОШИРЕННЯ НАСІННЯ ТА ПЛОДІВ Рослини-переселенці на території України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОСЛИНИ – МАНДРІВНИКИВиконала учениця 6-Б класу. Калиниченко Анастасія

Номер слайду 2

СПОСОБИ ПОШИРЕННЯ НАСІННЯ ТА ПЛОДІВвітромводоютваринамилюдиноюсамостійно

Номер слайду 3

Подорожник великий. Дрібне насіння набрякає під час дощу і ослизнюється. З брудом воно налипає до взуття людей і ніг тварин, до коліс машин. Дуже поширений подорожник на привокзальних ділянках, біля портів. Тому не дивно, що європейці, які вирушали на пошуки щастя в Північну Америку, на своєму взутті або з корабельним баластом (земля або гравій, яким довантажують кораблі, щоб вони мали належну усадку) занесли насіння цього виду на новий континент.

Номер слайду 4

Осот польовий. Французький учений Массе в 1982 р. повідомив про вторгнення на острові Амстердам, що знаходиться в Індійському океані, осоту польового, звичайного бур’яну Євразії, занесеного також в Америку. Колонії бур’яну невпинно збільшувалися, і через декілька років щільні зарості осоту польового простяглися від узбережжя до висоти 500 м над рівнем моря. Швидкому поширенню цієї рослини сприяла також завезена на острів велика рогата худоба, яка знищувала місцеві рослини.

Номер слайду 5

Щавель туполистий зустрічається у вогкуватих місцинках у лісах, край лісових доріг, у садках та на засмічених місцях середньої смуги Європи. У 1840 р. в Новій Зеландії виявили непрохідні зарослі цього європейського виду, причому рослини аж утричі перевищували своїх європейських родичів. Потім з’ясувалося, що ці зарості, які невпинно розширювалися, виникли з насіння, проданого туземцеві одним з європейців замість насіння тютюну. Туземець, зрозумівши, що його обдурили, висипав це насіння, з якого виникла колонія щавлю. Згодом рослина поширилася по всій країні

Номер слайду 6

В Україну різними шляхами дісталися понад 600 видів рослин, батьківщина яких лежить далеко за її межами. З них 33 % видів «прибули» з країн Середземномор’я, 14,2 % — з Америки, 13 % — з Азії. 

Номер слайду 7

Рослини-переселенці на території Україницикорійаїр болотянийкропива жалючамак дикийакація біларомашка продирявлена

Номер слайду 8

Буряни-переселенці на території Українищирицяпортулакгірчиця дика

Номер слайду 9

Культурні рослини переселенці в Україні

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
10 травня 2023
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку