Презентація на тему "Розумовський Кирило"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кирило. Розумовський

Номер слайду 2

Останній гетьман Лівобережної України, граф Кирило Григорович Розумовський (1728—1803), походив з родини городового козака Григорія Розума (отримав своє прізвище від поговірки, яку часто промовляв напідпитку: «Що то за голова, що то за розум»)

Номер слайду 3

Народився в селі Лемеші Козелецької сотні Чернігівського полку в сім’ї козака Григорія Розума. Молодший брат його, Олексій Розумовський, 1731 року завдяки чудовому голосу потрапив до придворної капели в Петербурзі й став невдовзі фаворитом Єлизавети Петрівни, а після її вступу на престол 1741 року дістав від неї високі чини камергера та генерал-поручика і 1742 року таємно обвінчався з нею. Олексій Розумовський мав великий вплив при царському дворі й домігся багатьох пільг для української старшини, сприяв відновленню гетьманства на Лівобережній Україні.

Номер слайду 4

Імператриця Єлизавета. Розумовський Олексій Григорович. Соціальне зростання К. Розумовського стало можливим завдяки його братові Олексію. 1747 року на домагання української старшини, підтриманої Олексієм Розумовським, та загроза воєн з Туреччиною та Прусією, імператриця Єлизавета Петрівна змушена була іменним указом «Про Буття в Малоросії гетьманові за колишніми норовами і звичаями» відновила гетьманат.

Номер слайду 5

Портрет матері графів Розумовських зберігається у Чернігівському художньому музеї

Номер слайду 6

Саме Олексій Розумовський 1742 року забрав свого брата Кирила в Петербург, де він виховувався під опікою О. Сумарокова та І.Єлагіна. У 1743—1745 роках Кирило Розумовський навчався в університетах Кенігсберга, Берліна, Геттінгена, Страсбурга під керівництвом відомих вчених Ейлера та Штрубе. У червні 1744 року разом із старшим братом був удостоєний графського титулу.

Номер слайду 7

Після повернення з-за кордону 1745 року одержав чин дійсного камергера. Маючи гарну зовнішність, чудову освіту та приємні манери, швидко завойовує високий авторитет у царському дворі. 1746 року одружується з родичкою цариці Катериною Наришкіною. У 1746 році 18-річного Розумовського призначено президентом Петербурзької Академії наук. Йдучи назустріч проханням Олексія Розумовського та української старшини, Єлизавета Петрівна відновила гетьманство, скасоване після смерті гетьмана Данила Апостола 1734 року, і на Глухівській раді в лютому 1750 року за вказівкою цариці гетьманом Лівобережної України було обрано Кирила Розумовського.

Номер слайду 8

Світське життя Кирила Розумовського Молодий, легковажний Кирило Розумовський все ж таки дав собі раду в цьому конґломераті впливів і ввесь час свого гетьманування залишався тим, чим створила його природа і що сприйняв він з молоком матері, з першими дитячими враженнями — залишався українцем.

Номер слайду 9

Кирило Розумовський з самого початку свого правління добивався від російського уряду привернення Україні прав, які втратила вона після Мазепи, Дещо пощастило йому добитись, але багато його заходів не увінчались успіхом. Звичайно, допомагало гетьманові приязне ставлення до нього, як і до цілої родини Розумовських, цариці Єлизавети, яка поширювала таке своє ставлення і на всю Україну. Внаслідок наполегливих заходів гетьмана справи України знову передано з Сенату до Колегії Закордонних Справ, під його управління передано Запоріжжя і Київ. Але тяжко було з фінансовою автономією України.

Номер слайду 10

За Розумовського українська старшина здобула високе становище. Під час частих виїздів гетьмана з України правління передавав він генеральній старшині: обозному С. Кочубеєві, підскарбієві М. Скоропадському, писареві А. Безбородькові, осаулові П. Валькевичеві та хорунжому М. Ханенкові. За Розумовського ввійшли у звичай загальні з'їзди старшини в Глухові для обговорювання важливих справ. Ці з'їзди мали тенденцію перетворитися на постійний український шляхетський сейм. Року 1763 Розумовський скликав до Глухова Генеральні Збори — справжній шляхетський сойм — для затвердження судової реформи.

Номер слайду 11

Багато дбав Розумовський за освіту: в усіх полках заведено школи для обов'язкового навчання козацьких синів; крім загальної освіти, введено спеціяльну освіту: «військові акзерциції». З самого початку гетьманування Розумовський вживав заходів, щоб заснувати університет в Батурині, що його гетьман хотів знову зробити столицею. Глухову надав він блиску: тут споруджувано гарні будинки, серед яких відзначався будинок Генеральної Канцелярії, прикрашений статуями; сюди приїздила італійська опера, тут були каварні, французькі пансіони для дітей старшини. Палац гетьмана був збудований в стилі королівських палаців, з англійським парком. Але Глухів не задовольняв гетьмана: він хотів перенести столицю до Батурина, над рікою Сеймом. Скасування гетьманства в 1764 році поклало всьому край.

Номер слайду 12

Проф. О. Оглоблін дає таку характеристику гетьманування Кирила Розумовського: «То була епоха, що з повним правом може бути названа ім'ям Розумовського. Це була доба останнього піднесення старої козацько-гетьманської держави, доба економічного зросту Лівобережної України і буяння української національно-політичної думки, доба блискучого розквіту української культури та мистецтва. Постать останнього гетьмана Старої України, . . . який поводився як справжній володар, його далекосяжні династичні плани, блиск глухівської гетьманської резиденції, Грандіозний план відновити українську столицю в Батурині, з його «национальными строениями», проект заснувати там перший університет на Україні, яскраві твори української національної історіографії .. ., утворення поважного кола української патріотичної інтелігенції — все це було відповіддю старої Гетьманської України на ту навалу московського імперіалізму, яка невблаганно сунула на Україну, загрожуючи її державній автономії і кінець-кінцем — існуванню української нації та її культури».

Номер слайду 13

Наприкінці 1763 року Катерина II викликала Розумовського до Петербургу і поставила йому вимогу «добровільно» зректися гетьманства, що він і зробив. Року 1764 проголошено маніфест, в якому повідомлялося, що Кирило Розумовський добровільно зрікся свого посту задля «користи» народу. В Україні поновлювалося в третій раз Малоросійську Колегію. Таким чином 1764 року Катерина здійснила план, про який писала ще кілька років перед тим: зробити так, «щоб сама назва гетьманів зникла, а не те, щоб якусь особу вибрали на цей уряд».

Номер слайду 14

Кирило Розумовський дістав як компенсацію рангу фельдмаршала і значні маєтки в Україні. Але жив він після скасування гетьманства в Петербурзі або за кордоном, бо Катерина побоювалась, що особа колишнього гетьмана може викликати в Україні неспокій. Проте, позбавлений булави, примушений жити далеко від Батьківщини, Розумовський залишився українським патріотом, і пишний двір його став осередком, який залюбки відвідували українці.

Номер слайду 15

Та все ж із плином часу Кирило Розумовський не витримав петербурзької атмосфери, яка чимось гнітила його, і перебрався до Москви, поблизу якої було чимало володінь покійної (1787) дружини. Чи снилася йому в ці часи Україна? Мабуть, снилася. І не раз. Недарма, маючи вже 66 років, він залишає Москву і назавжди переїздить до свого палацу в Батурині. Він живе життям столичного вельможі, що на старість осів у родовій провінції. Вся його увага звернена тепер на спорудження нового, величного кам'яного палацу. Схожого на ті, що бачив у Римі чи Парижі. Можна припустити, що граф сподівався: цей палац стане своєрідним пам'ятником останньому гетьманові Лівобережної України. Однак довести справу до кінця Розумовському не судилося.

Номер слайду 16

9 січня 1803 року, на сімдесят п'ятому році життя, він помер. Поховали його там-таки, в Батурині, в церкві Воскресіння Христового, яку він теж свого часу збудував.

Номер слайду 17

Надгробок. Кирила Розумовського

Номер слайду 18

Катерина скасувала гетьманство, але їй не вдалося затерти пам'ять про гетьманів. Як привид, виникала ця пам'ять, і час від часу Україна вимагала поновлення гетьманства. Змінялися бажані кандидати, але ідея не вмирала.

Номер слайду 19

Андрій Кирилович Розумовський дипломат, меценат, скрипач-любитель

Номер слайду 20

Варвара Олексіївна Рєпніна, онука гетьмана Кирила Розумовського… Жінка, яка все життя кохала Тараса Шевченка

Номер слайду 21

Нащадок гетьмана Кирила Розумовського за прямою лінією і нинішній глава роду Розумовських — Грегор Розумовський. Живе в Парижі

Номер слайду 22

Колишні будинки та палаци графів Розумовських

Номер слайду 23

Колишні будинки та палаци графів Розумовських. Московський інститут фізичної культури

Номер слайду 24

Колишні будинки та палаци графів Розумовських. Будинок графа О. К. Разумовського на Гороховому полі в Москві. І. Іванов. 1809.

Номер слайду 25

Колишні будинки та палаци графів Розумовських. Будинок графа О. К. Разумовського на Гороховому полі в Москві

Номер слайду 26

Колишні будинки та палаци графів Розумовських. Невідомий художник XIX ст. Палац К. Разумовського в Яготині

Номер слайду 27

Руїни палацу Розумовського у Батурині. Архітектор Чарльз Камерон. Малюнок першої пол. ХХ ст.

Номер слайду 28

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 29

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 30

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 31

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 32

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 33

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 34

Палац К. Розумовського у Батурині

Номер слайду 35

Собор гетьмана Розумовського в Батурині

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Батурин. Пам’ятник на тлі Воскресенської церкви

Номер слайду 38

Розумовський Кирило Григорович. Подорож Катерини II в Крим. Фрагмент пам'ятника «Тисячоліття Русі» в Новгороді

Номер слайду 39

Молитва за Україну. Батурин. 2010

Номер слайду 40

Монета НБУ присвячена останньому гетьману Лівобережної України графу Кирилу Розумовському

Номер слайду 41

Виставка клейнодів Кирила Розумовського з колекції В. Тарновського

Номер слайду 42

Попри те, що Розумовський не був продовжувачем бойової слави своїх попередників-гетьманів, він усе-таки завдяки своїй цілеспрямованій державницькій діяльності й прагненню зберегти автономію України залишився в пам’яті нащадків як один з мудрих і освічених зверхників, а його час увійшов в історію як «золота осінь» автономії України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Окулов Олексій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2019
Переглядів
13925
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку