Презентація на тему "Рух Землі у космосі"

Про матеріал
Презентація на тему " Рух Землі у космосі". Матеріали презентації можуть бути використані як на уроках географії, так і під час проведення факультативних занять чи гуртків з географії у 6, 7 та 11 класах. Мною ця презентація створена для проведення заняття з факультативного курсу " Розв'язування географічних задач" з географії у 9 кл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Рухи Землі у космосі”Вчитель : Дмитренко Олександр Олександрович, КЗ “ Гімназія № 2 м. Приморськ”ПРИМОРСЬК - 2020

Номер слайду 2

Рухи землі

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Схема добового руху. Оскільки Земля обертається навколо осі проти руху годинникової стрілки, світловий день настає зі сходу на захід. На сусідні меридіани промені Сонця падають під дещо іншим кутом. Час в усіх точках будь-якого одного меридіана – однаковий. Такий час називають місцевим

Номер слайду 5

Основні види часу. Місцевий час – середній сонячний час, виміряний на певному географічному меридіані. Отже, місцевий час зумовлений географічною довготою точки. Що східніше меридіан, то Сонце там сходить раніше. Що більша різниця в географічній довготі, то більша різниця в місцевому часі. Оскільки Земля здійснює за добу (24  год) повний оберт навколо осі (360°), відповідно за 1 год Земля повертається на 15° (360°: 24 год), а за 4 хв – на 1°(60 хв: 15°). Через те із просуванням на кожний 1° довготи місцевий час змінюється на 4 хв: на схід зростає, а на захід зменшується. Оскільки місцевим часом користуватися незручно, був запроваджений поясний час. Поясний час – час у межах одного часового поясу. Для цього всю поверхню Землі поділили на 24 часові пояси шириною приблизно по 15° довготи Різниця в часі між сусідніми часовими поясами становить 1 год. Літній час  – сезонний час, який встановлюється на певній території на літній період року й зазвичай різниться на 1 год від стандартного часу, прийнятого на цій території.

Номер слайду 6

Карта годинникових поясів

Номер слайду 7

Завдання1. Визначте місцевий час у Приморську ( 36о пн.ш.) , якщо у Києві ( 30о пн.ш.) 8:00. Визначте місцевий у Києві ( 30о пн.ш.) та Львові ( 24о пн.ш.), якщо в Приморську 14:00.

Номер слайду 8

завдання

Номер слайду 9

Задача

Номер слайду 10

Сила кориоліса

Номер слайду 11

Орбітальний рух Землі

Номер слайду 12

Тривалість дня та ночі

Номер слайду 13

Визначення висоти сонця над горизонтом. Залежно від географічної широти висота Сонця над горизонтом зменшується від екватора до полюсів. Полуденну висоту Сонця в різні дні року можна обчислити за формулою: h = 90° – φ ± δ, де h – висота Сонця над горизонтом, град; φ – географічна широта місцевості, δ – схилення Сонця. Весняне рівнодення 21 березня Осіннє рівнодення 23 вересня Літнє сонцестояння 22 червня Зимове сонцестояння 22 грудня . Географічні наслідки параметрів і рухів Землі як планети Схилення Сонця дорівнює географічній широті паралелі, на якій Сонце перебуває в зеніті в даний день. Так, у дні рівнодень, коли Сонце в зеніті на екваторі, δ = 0°. У дні літнього та зимового сонцестоянь, коли Сонце перебуває в зеніті відповідно на Північному й Південному тропіках, δ = ±23°27’ (широта тропіків). У день літнього сонцестояння цей кут додається, зимового – віднімається.

pptx
Додано
3 листопада 2020
Переглядів
1616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку