Презентація на тему "Ґрунти і земельні ресурси України"

Про матеріал
Презентація на тему "Ґрунти і земельні ресурси України". Географія 8 клас. Дана тема вивчається у розділі "Природні умови і ресурси України". В презентації розміщена інформація про фактори ґрунтоутворення, методи дослідження та види ґрунтів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґрунти і земельні ресурси України. Географія 8 клас

Номер слайду 2

Ґрунт (від нім. Grund - земля, основа) — самостійне природно-історичне органомінеральне тіло, що виникло у поверхневому шарі літосфери Землі в результаті тривалого впливу біотичних, абіотичних і антропогенних факторів, має специфічні генетико-морфологічні ознаки і властивості, що створюють для росту і розвитку рослин відповідні умови.

Номер слайду 3

Фактори ґрунтотворення. Фактори ґрунтотворення — це елементи природного середовища, під впливом яких утворюються ґрунти. Клімат, материнські породи і організми для ґрунтів є матеріальними донорами речовини і енергії. Рельєф є чинником, що перерозподіляє речовину і енергію по поверхні Землі. Час є мірою розвитку і зміни усіх явищ і процесів.

Номер слайду 4

Ґрунтотворення. Під лісовою рослинністю утворюються дерново-підзолисті, сірі лісові, бурі опідзолені ґрунти;Під травяною степовою рослинністю – чорноземи; Під луками – лучні і дернові ґрунти, які поширені у всіх природних зонах України

Номер слайду 5

Методи дослідження ґрунту. Основним методом всіх ґрунтових досліджень є профільно-морфологічний метод. Він вимагає вивчення ґрунту в ґрунтовому розрізі з поверхні на всю глибину його товщі, послідовно, по генетичних горизонтах включно з материнською породою.

Номер слайду 6

Ґрунти Україниґрунти рівнин. Дерново-підзолисті, сірі лісовічорноземикаштановілучнілучно-чорноземні болотнісолончакисолонці і солоді

Номер слайду 7

ґрунти гір

Номер слайду 8

Дерново-підзолисті ґрунти. Дерново підзолисті грунти — диференційовані кислі ґрунти . Поширені на півночі України, на Поліссі. Ці ґрунти сформувались в умовах помірного теплого клімату на супісках, близько до підземних вод. Дерново-підзолисті ґрунти сформувались під мішаними лісами. Для цього типу ґрунтів характерний невеликий уміст гумусу та білий горизонт вимивання. Такі ґрунти потребують осушення та унесення добрив.

Номер слайду 9

Сірі лісові ґрунти. Сірі лісові ґрунти - тип ґрунтів, що формуються головним чином під лісами (переважно листяними) з трав'янистим покривом в умовах континентального, помірно вологого клімату. Сірі лісові грунти — кислі в більшій частині профілю Вони володіють відносно хорошими фізичними властивостями, біологічно активні, і родючі. Використовуються під посіви сільськогосподарських культур (зернових, технічних, овочевих, плодових).

Номер слайду 10

Чорноземи. Чорно́зем — тип ґрунту, що розвивається під степовою і лучно-степовою рослинністю на пористих карбонатних породах — лесах і лесовидних суглинках. Чорнозем — пухкий і завдяки цьому добре вбирає воду. Родючість чорнозему висока. Чорноземи займають в Україні близько 44 % території (у світі близько 6 %), майже всю лісостепову (за винятком західних частин) і степову зони.

Номер слайду 11

Про їхню родючість колись казали: «Земля така добра, що посадиш оглоблю, то виросте тарантас».

Номер слайду 12

Підтипи чорноземів В Україні поширені чорноземи чотирьох підтипів, залежно від умов клімату, особливостей грунтотворних порід, рослинності: опідзолені, типові, звичайні, південні. У лісостеповій зоні переважає підтип типових чорноземів, що мають 6 — 9 % гумусу, найбільшу потужність (до 1,5 м) і найбільшу родючість. Підтип чорноземів звичайних поширений у північній частині степу України; вони мають середні значення потужності (60 — 75 см) та вмісту гумусу (4 — 6 %). Найменший відсоток гумусу (3 — 4 %) характерний для чорноземів південних.

Номер слайду 13

Каштанові ґрунти. Кашта́нові грунти́ — ґрунти, поширені в умовах сухих причорноморських та присиваських степів. Сформувалися на сухих степових ділянках в умовах недостатнього зволоження і бідної рослинності. Тип каштанових ґрунтів поділяють на три підтипи:світло-каштанові;каштанові;темно-каштанові, поширені в сухому південному степу. Гумусовий горизонт досягає 55 см, вміст гумусу в них становить 1,3-2,9%.

Номер слайду 14

Лучні і дернові ґрунти. Зосереджені в заплавах річок і зниженнях. Вони утворилися під лучною рослинністю при неглибокому заляганні ґрунтових вод. Вміст гумусу у верхньому горизонті становить3 – 6 %. Такі ґрунти багаті на поживні речовини.

Номер слайду 15

Болотні ґрунти. Боло́тні ґрунти́ — ґрунти з великою кількістю нерозкладених і напіврозкладених рослинних решток (торфу), які нагромаджуються в них під впливом тривалого надмірного зволоження. Після осушення і проведення агромеліоративних заходів болотні ґрунти можуть перетворюватись у високопродуктивні сільськогосподарські угіддя. На них вирощують високі врожаї овочів, картоплі, багаторічних трав, конопель та інших культур. В Україні вони найбільше зустрічаються в низовинах і заплавах річок у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській та Чернігівській областях.

Номер слайду 16

Солончаки. Солончáк — ґрунт, просочений солями. Солончаки поширені переважно в посушливих і напівпосушливих зонах і прибережних регіонах усіх кліматичних поясів. В Україні солончаки поширені в пониззі і дельтах деяких причорноморських річок, по берегах лиманів і мілководних заток Сивашу.

Номер слайду 17

Солонці (ґрунти)Солонці — це ґрунти , які відносяться до класу лужних. В Україні солонці разом поширені на площі близько 4 млн га, в основному в Середньому Придніпров'ї та південному степу

Номер слайду 18

Ґрунти Українських Карпат. Характер ґрунтового покриву змінюється з висотою. На Закарпатській низовині – лучно-буроземні ґрунти. Вміст гумусу 3 – 5 %. У Передкарпатті буро-підзолисті поверхнево-оглеєні ґрунти. У південно-західних передгірях – буроземно-підзолисті ґрунти. У гірсько-лісовому поясі на висоті від 325 до 1450 м – бурі лісові ґрунти. Вміст гумусу 2,5 – 4 %. На північно західних схилах – гірськіо-підзолисті ґрунти. Дуже щебенисті. На схилах хребтів і вершинах – гірсько-лучні ґрунти.

Номер слайду 19

Ґрунти Кримських гір. У північних передгірях – чорноземи південні і дерново-карбонатові ґрунти. На північних схилах Головного пасма – бурі лісові ґрунти. У цьому поясі під сосновими лісами – бурі опідзолені ґрунти, а вище – гірські чорноземоподібні ґрунти. У нижньму поясі південних схилів Кримських гір коричневі ґрунти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Долапчи Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 жовтня 2019
Переглядів
12185
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку