Презентація на тему "Сало - візитівка українців".

Про матеріал
Сало для українців не просто їжа! Українці сприймають сало не просто як харчовий продукт, але й як частину своєї культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сало -візитівка українців

Номер слайду 2

Сало для українця – не тільки їжа. Українці сприймають сало не просто як харчовий продукт, але як частину своєї культури. Якщо уважно подивитися в історію – можна побачити витоки цих шанобливих відносин.

Номер слайду 3

З давніх давен українці вирощували свиней, полювали на диких вепрів чи свиней. Писемні документи того часу, наприклад, «Руська правда», різноманітні уставні грамоти свідчать про те, що свинина вже тоді була поширена, незважаючи то було м’ясо чи сало. Взагалі за археологічними свідченнями, в середні віки м’ясо було дуже поширеним продуктом, набагато більше, ніж навіть зараз.

Номер слайду 4

Те, що сало так щедро використовують в різноманітних життєвих ситуаціях, що воно має особливу цінність для українського народу – відобразилось на традиціях та культурі народу. Сало стало символом кухні українців, тому дуже прив’язано до образу щирого українця, любити сало в якого є значущою рисою. Це відображає і український фольклор – обрядові повсякденні пісні зберігають класичний стереотип. Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України в своїх фондах містить багато приказок та прислів’їв, що говорять про сало та відношення до нього. Наприклад, така: «Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв».

Номер слайду 5

Навіть численні складені анекдоти про сало та українців, свідчать про важливість та знаковість саме цього продукту в житті та культурі українського народу. Важливість сала в житті українця зробило його показником добробуту.

Номер слайду 6

Але не буде вірним стверджувати, що сало є типово українським продуктом. Поляки, німці, угорці, білоруси, інші народи з задоволенням вживають сало, але в кожному етнографічному колі воно набуває свого статусу та значення. І тільки українці бачать в салі не тільки найжаданіший складник смачної кухні, але і символ культури та традицій.

pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
1178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку