«ЗИМОВІ СВЯТА В УКРАЇНІ: ТРАДИЦІЇ, ЗВИЧАЇ, ОБРЯДИ. Зимові свята в народному календарі.Зимові свята українського народу.Зима щедра святами".

Про матеріал
Презентація демонструє цикл зимових свят та їх короткий опис.Мета цієї презентації познайомити школярів з зимовими святами українців, традиціями та звичаями рідного народу. Виховувати повагу до минулого українців, їх традицій та обрядів, пропагувати проведення українських зимових свят. підібраний для дітей молодшого шкільного віку. Саме ця презентація дозволяє розвивати у дітей мислення,увагу, любов до народних звичаїв,обрядів.Працювати над розвитком усного мовлення учнів. Сприяти відродженню славних народних традицій. Ознайомити із традиціями і обрядами рідного краю, пригадати колядки, щедрівки. Виховувати любов і повагу до традицій та обрядів рідної України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів. Хилюк Л. О

Номер слайду 2

В народі говорять: "Зима прийшла і празничків привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято. Зимовий цикл свят припадає на поворотний момент у природі – зимове сонцестояння та на початок нового року, коли у людини виникає природне бажання передбачити майбутнє і водночас вплинути на нього. Саме тому в обрядах зимових свят так багато колядувань, щедрувань, ворожінь.

Номер слайду 3

Цикл зимових свят розпочинається: 4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим, з цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня).

Номер слайду 4

У календарному циклі українського народу це свято завершує осінній сезон і починає зимовий. Головною метою святкувань цього дня було накликати багатство та добробут на майбутній рік.

Номер слайду 5

19 грудня – День святого Миколая. Це найбажаніший день у році для дітлахів. Легендарний святитель Миколай – це не вигадана постать, на кшталт Діда Мороза чи Санта Клауса. За легендою більшість своїх справ, він намагався робити без розголосу, допомагав анонімно. Саме тому в день святого Миколая повелося робити подарунки дітям.

Номер слайду 6

1 січня – Новий рік одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Святкування Нового року в ніч з 31 грудня на 1 січня офіційно з’явилося в Україні у 1918 році. Це свято прийшло до нас із Західної Європи. Святкування Нового року в ніч 1 січня – це світське дійство, не пов’язано з традиційними українськими віруваннями.

Номер слайду 7

6 січня – Святий вечір. За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святвечором. Це одне з найбільш важливих родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. І тільки після настання вечора родиназбиралася на урочисту вечерю.

Номер слайду 8

7 січня – Різдво. Це свято народження Ісуса Христа у Вифлеємі В цей період співають різдвяних пісень бажаючи господарям щастя й злагоди. Колядники заходили до кожної хати, а в церквах ставили вертепи – виставу про народження Ісуса Христа. Від цього дня і аж до Стрітення (15 лютого) вітають один одного словами: «Христос народився!» – «Славімо його!».

Номер слайду 9

13 січня – Щедрий вечір (свято Маланки) Вечір перед старим Новим роком має третю назву – Щедра кутя, коли готують м’ясні страви. Головним дійством на Щедрий вечір є щедрування – співані побажання щастя господарю та всій його родині! Щедрівників, як і колядників, теж заведено обдаровувати солодощами та грошима. На щедрий вечір не можна було лаятися, щоб тихо і спокійно жилось весь рік.

Номер слайду 10

14 січня – Новий рік за старим стилем (свято святого Василя) Головний обряд цього свята – засівання. Зерно є символом нового життя, тому заходячи в хату, її обсипали зерном. Засівали хлопці, дівчатам цього робити було не можна. Традиційні промовляння: « Сієм, сієм, засіваєм, з Новим роком вас вітаєм! Сійся, родися жито, пшениця, усяка пашниця!». Господарі ж у свою чергу обдаровували посівальників пирогами, горіхами, цукерками й дрібними грошима.

Номер слайду 11

19 січня – Богоявлення (Водохреща або Йордан) Це свято, яке нагадує про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя . Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді, а святоназивають. Богоявлення.

Номер слайду 12

15 лютого – Стрітення Господнє Це останнє з 12 найбільших християнських свят, яке завершує Різдвяний цикл. За народними віруваннями воно знаменує стрітення зими з весною. За традицією, у церкві на Стрітення святять «стрітенську воду» і «громничну свічку», яку зберігали удома і запалювали під час грози, аби уберегтися від блискавок, від пожеж, від війни. Цій воді приписувалась магічна сила.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
4807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку