Презентація на тему "Щедрість. Допомога тим, хто її потребує"

Про матеріал
Презентація з етики для учнів 5 класу на тему "Щедрість. Допомога тим, хто її потребує" за підручником Т.Мелещенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке щедрість?Підготувала вчитель етики Конотопського ліцею №5

Номер слайду 2

Алана: Нещодавно я була в центрі розваг, там стільки атракціонів, різних цікавих іграшок, речей. Я витратила всі свої гроші, які мені подарували на день народження. Правда, я щедра?Назар: Ти марнотратна, а не щедра!Алана: Чому?

Номер слайду 3

Ключові поняття: щедрість, співчуття, гуманність. Щедрість — уміння безкорисливо робити добрі вчинки, допомагати іншим, ділитися, надавати допомогу.

Номер слайду 4

Мати Тереза — католицька черниця відома своєю доброчинністю. Вона понад сорок років допомагала сиротам, хворим і жебракам у місті Калькутті в Індії. Колись журналіст поставив їй запитання: «А що ви конкретно робите для бідних, якими опікуєтеся?». Вона відповіла: «Насамперед ми намагаємося їм дати зрозуміти, що ми їх любимо. Часто їм потрібні не матеріальні речі. Впродовж двадцяти років роботи серед людей я щоразу більше переконувалася, що найгірше зло, якого можна зазнати — це відчуття відкинення».

Номер слайду 5

Гуманність — людяність, повагу до людської особистості, добре ставлення до всього живого.

Номер слайду 6

Кожен з нас може проявити щедрість. Наприклад, нині в багатьох містах України й інших країнах існує така цікава акція, як «підвішена кава». Ця традиція зародилася в м. Неаполь в Італії. Її суть у тому, що людина купує одну каву для себе і сплачує за іншу для когось, хто не може її собі купити. Гаслом є «Віддай, якщо можеш. Візьми, якщо хочеш!».

Номер слайду 7

Народна мудрість: міркуємо разом Багатство без щедрості — все одно, що дерево без плодів. Щедра душа меду не жаліє.

Номер слайду 8

За інформацією зі звіту світового індексу пожертвування (World Giving Index), у червні 2021 р. в рейтингу благодійності Україна посіла 20-те місце серед 114 країн світу. А з 2018 р. Україна долучилася до міжнародної акції «Щедрий Вівторок» (англ. Giving Tuesday). Цього дня мільйони людей у понад 154 країнах світу влаштовують акції на користь благодійних організацій, розповідають про це в соціальних мережах із закликом робити добрі справи.

Номер слайду 9

Притча про щедрість. Якось один бідняк зустрів Мудреця і запитав у нього:— Мудрець, скажи, чому я такий бідний?— Тому що ти не практикуєш щедрість.— Але як же мені практикувати щедрість, якщо мені немає чого дати іншим?— У тебе є п’ять об’єктів, за допомогою яких ти міг би практикувати щедрість, але ти цього не робиш.— Будь ласка, розкажи мені, що це за п’ять об’єктів?— Своїм обличчям ти можеш дарувати посмішки іншим, але ти цього не робиш. Своїми очима ти можеш дивитися на інших поглядом любові і турботи, але ти цього не робиш. Своїми устами ти можеш вимовляти щось хороше для інших, але ти цього не робиш. Своїм серцем ти можеш бажати щастя іншим, але ти цього не робиш. І своїм тілом ти можеш робити щось добре для інших, але ти цього не робиш.

Номер слайду 10

Це тобі стане в пригоді для розуміння себе й інших. Будь щедрим/щедрою до всіх, хто цього потребує, а не лише до обраних. Не чекай нічого взамін. Даруй з любов’ю, а не з корисливих мотивів. Враховуй потреби та вподобання інших. Проявляй щедрість за покликом душі, а не як данину моді.

Номер слайду 11

Актор Кіану Рівз заснував приватний благодійний фонд. Розповів про нього тоді, коли працював уже близько шести років. Основна його мета — фінансова допомога дитячим лікарням, а також фінансування досліджень з лікування раку. Закритий від громадськості та скромний Кіану Рівз має добре серце. Актор не піариться на добрих справах.

Номер слайду 12

Марнотратство — нерозумне, даремне витрачання грошей, майна, природних ресурсів тощо. Перейди за QR-кодом і виконай завдання

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Пригадайте, коли ви проявляли щедрість. Розкажіть свою історію.2. Складіть сім порад для себе, як бути щедрим/щедрою.3. Опрацюйте стор.83-89.

pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
3744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку