Презентація на тему: "Що ми знаємо про мову".

Про матеріал

Презентація розширить знання розширить знання про красу і багатство української мови, сформує розуміння, що без мови не може існувати ні народ, ні держава.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова. Що ми знаємо про неї? Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків. Мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу Олесь Гончар Підготувала методист Тамара Лавренюк. Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу. Олесь Гончар

Номер слайду 2

Чому мова важлива1 Спілкування 🗣️Мова дозволяє нам спілкуватися зі світом і виразити свої думки та почуття.2 Культура 🌍Мова втілює нашу культуру, традиції та ідентичність.3 Розвиток 🧠Вивчення мови мови сприяє когнітивному розвитку та пізнавальним навичкам.

Номер слайду 3

1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.2. За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська — 84% спільної лексики. 10 цікавих фактів про мову

Номер слайду 4

.3. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка Українських слів.

Номер слайду 5

4. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично Найуживанішою назвою української до середини XIX століття була назва "руська мова“

Номер слайду 6

5. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П". (30 тис. слів)6. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".

Номер слайду 7

7. Іменник в українській мові має 7 відмінків і один з них – кличний. Саме він і відрізняє нашу мову від інших східнослов’янських мов.

Номер слайду 8

8. Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.10. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово "вороги" може звучати як "вороженьки".

Номер слайду 9

ВІЙНА (твір, в якому усі слова починаються з однієї літери)Війна… Вогонь… Вкраїнські військові відважно воюють вранці, вдень, ввечері, вночі. Відстоюють волелюбність. Вітрюган, віхола… Важкі відрізки відстані: вплав, вповз, все вперед. Вистріли, вибухи вбивають вкраїнців. Воїни відстрелюються. Вечорами вберігають вогонь. Вояки вечеряють. Виспівують вкраїнських, вірші вичитують. Втішаються… Віхтюк всіх вимальовує. Варвинець військові вислови виписує. Вернеться - видрукує.... Вірченко Володимир – військовополонений. Він втрапив випадково. Володя витримає все, вистоїть, вернеться в Верхньодніпровськ.. Вклоняімося Всевишньому Вимовимо важливе: «Всевишній, врятуй вкраїнське військо! Врятуй від втрат!! Врятуй Вітчизну! Вбережи від ворога! Віримо...»

Номер слайду 10

У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані “дзеркальні” фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось, наприклад: “Я несу гусеня”, “У кота на току”. Можете і ви згадати якісь цікаві паліндроми?

Номер слайду 11

123"Уявний діалог з воєнним злочинцем" (двовірш в цілому є паліндромоном, який складається з двох однакових римованих паліндромів):- А Гаага?- Ага-ага... Цікаві паліндромиІмена-паліндроми. Прості слова-паліндроми: око, потоп, тут…

Номер слайду 12

. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

Номер слайду 13

Культурний контекст мови. Мистецтво. Мова відбивається у літературі, поезії, музиці та інших формах мистецтва. ТрадиціїМова вплетена в наші традиції, релігійні обряди, свята та родинні цінності. Кулінарія. Мова відображається у назвах страв та культурних аспектах кулінарії.

Номер слайду 14

Висновки. Мова є не тільки засобом спілкування, але й ключовим елементом культури та ідентичності. Вивчення мови дає нам можливість розширити свої горизонти та сприйняти світ з іншої перспективи.

pptx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку