Презентація на тему " Шкідливий вплив наркотиків"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати на уроках основ здоров'я під час вивчення тем з розділів "Фізична і соціальна складова здоров'я". Матеріал презентації буде корисним і в позакласній роботі з теми "Здоровий спосіб життя".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкідливий вплив наркотиків. Вчитель хімії Чернівецької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №20 Притула О. М.

Номер слайду 2

Slide master«Наркоманія — це багаторічнанасолода смертю.»Франсуа Моріак. Франсуа́ Моріа́к — французький письменник, член Французької академії; лауреат Нобелівської премії в галузі літератури; нагороджений Великим хрестом ордена

Номер слайду 3

Наркотиком потрібно вважати будь-яку речовину (що має або що не має законного застосування в медицині), яка є предметом зловживання в інших цілях, крім медичних (визначення ВООЗ). Замість назви “наркотики” використовується термін “наркотичні речовини”, “психоактивні речовини”. Що таке наркотики?

Номер слайду 4

Головна ознака наркотичних речовин – наявність визначеного або невизначеного психоруйнівного (психоделічного) ефекту. Відповідно до специфіки дії, їх можна поділити на такі основні групи:гіпнотичні засоби;стимулюючі засоби;галюциногенні засоби;неідентифіковані засоби.

Номер слайду 5

Група гіпнотичних засобів. Алкоголь (етиловий спирт) – включає такі напої: пиво, вино, лікери, горілку, коньяк тощо.

Номер слайду 6

Серйозна втрата пам’ятіПередчасне старіння,характерний “ніс пияка”Послаблення серцевих м’язів, серцева недостатність, недокрів’я, порушення зсідання кровіавітаміноз. У чоловіків: зниження сексуальної потенціїУ жінок: ризик розвитку деформованого плоду, недорозвиненість дитини, низька вага народженої дитини. Агресивна, нераціональна поведінка, насильство, депресія, нервозність. Часті простудні захворювання, зменшення захисних реакцій, ризик запалення легенів. Цироз печінки. Кровотечі, виразка шлунка, недоїдання. Тремтіння кінцівок рук, погіршення тактильних (дотикових) відчуттів. Пронос, запалення підшлункової залози. Погіршення ходи. Болі у стопах, віднімаються пальці на ногах. Вплив алкоголю

Номер слайду 7

Натуральні та синтетичні засоби на опійній основі (окрім кодеїну): Опіум (опій) — сильнодійний наркотик, що отримується з висушеного на сонці молочного соку, який добувається з недостиглих коробочок опійного маку. Морфін (застарілий варіант назви — морфій) — один з головних алкалоїдів опію, міститься в маку натуральні – опій, екстрагований опій, морфін, кодеїн тощо

Номер слайду 8

Героїн (діацетилморфін, діаморфін) – сильнодіючий синтетичний наркотик, похідна морфіну, знеболюючий засіб, пригнічує центральну нервову систему. Білий (або з домішками – світлий сірувато-коричневий) порошок у вигляді дрібних кристаликів з неприємним запахом. Переважно гіркий на смак. напівсинтетичні – героїн, гідроморфін тощо;

Номер слайду 9

синтетичні – метадон, мепередін тощо. Метадон — синтетичний наркотик опійної групи, виглядає як героїн, виробництво та будь-яке використання його в Україні заборонено законом. З клінічної точки зору залежність від метадону мало відрізняється від героїнової або опійної залежності.

Номер слайду 10

снодійні ліки – (барбітурати, уреіди): барбаміл, нембутал, фанадорм, ноксірон тощо. Барбітурати — гіпноседативні препарати, часто називають снодійними. Барбітурати пригнічують ЦНС і тому застосовуються в медицині як заспокійливі та снодійні (барбітал, етамінал-натрій), протисудомні лікувальні препарати (бензонал), а деякі (пентабарбітал, бутабарбітал) — в основному як допоміжні лікувальні препарати при загальній анестезії. Складаються із солей або складних ефірів барбітурової кислоти C4 H4 O3 N2.

Номер слайду 11

заспокійливі ліки – (транквілізатори): радедорм, сибазон, седуксен, реланіум, діазепам тощо. Транквілізатори – психотропні лікарські засоби, здатні усувати або пом'якшувати невротичні прояви, страх, тривогу, емоційну напругу, розлади сну.

Номер слайду 12

Шкідливий вплив засобів на опійній основіОпіум ефекти: почуття оніміння (відчуття болю або стресу); дивне відчуття ейфорії та емоційної відстороненості від подій та інших людей; втрата апетиту; сонливість; блювота; підвищене сечовипускання та потовиділення(що призводить до зневоднення організму); порушення зору; втрата свідомості; смерть.

Номер слайду 13

Група стимулюючих засобів. Амфетаміни фенамін; препарати з коки – кокаїн (порошок, паста), крек (синтетичний кокаїн); наркотики групи “екстезі” (“екстазі”), ефедрин; кофеїн (кава, чай) тощо. Амфетамін (фенамін) — Альфа- метил -фенетиламін — психоактивна речовина, стимулятор центральної нервової системи, є аналогом гормонів адреналіну та норадреналіну.

Номер слайду 14

Дія та наслідки амфетамінупідвищенні артеріального тиску;зниження втоми;відмінний настрій;підвищення здатності до концентрації уваги;зниженні апетиту і зниження потреби у відпочинку;збільшення кров'яного тиску;судомні напади;нетипові рухи або психічно неврівноважений стан;сильна депресія і перевтома;слабкість та значне схуднення;порушення роботи ниркової системи та печінки;руйнування зубів і кісткової тканини;погіршення імунітету;смерть.

Номер слайду 15

Група галюциногенних засобів. Препарати канабісу (конопля): марихуана, гашиш (смола, паста), ЛСД, мескалін, псилобіцин, амфетаміни (МДА, РСР).Інгалянти: бензин, фарби, ацетон, клеї, аерозолі тощо.

Номер слайду 16

Негативні наслідки вдихання інгаляційних наркотичних речовин. Серйозне незворотнє ураження нервової системи, мозку, шлунка, легенів, кісткового мозку, печінки, а часто і смерть. Інгалянти проникають в організм через ніс, що може спричинити нежить і кровотечу з носа. Можуть постраждати також очі та дихальна система. Інгалянти потрапляють з легень до системи кровообігу та починають циркулювати в організмі, змінюючи перебіг хімічних реакцій у мозку та характер передачі інформації нейронами. Вони можуть викликати блювоту і головний біль. Вживання інгалянтів іноді настільки уповільнює діяльність дихальної системи, що людина перестає дихати. Смерть може настати від зупинки серця.

Номер слайду 17

Група не ідентифікованих засобів. Наркотичні речовини вибіркової дії: тютюн, деякі з інгалянтів тощо. Незаборонені наркотичні речовини Це група рослин, грибів, мінералів, не внесених у перелік наркотиків, хоча вони і містять наркотичні компоненти. Серед них: мускатний горіх, певні види грибів тощо.

Номер слайду 18

Необхідно усвідомити:наркотики набагато небезпечніші для дітей і підлітків, ніж для дорослих – наркотична залежність у них може виникати вже через кілька тижнів. За незначного передозування наркотичних речовин виникають тяжкі порушення діяльності організму, які можуть закінчитися смертю через зупинку серця або дихання;між наркоманією і курінням є дуже тісний зв’язок: серед наркоманів 85 % тих, хто курив чи курить;схильність до наркотичної залежності властива людям різною мірою, однак визначити її заздалегідь практично неможливо, тому єдиною гарантією може бути лише категорична відмова від спроб уживання наркотичних засобів.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
27 липня 2023
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку