Презентація на тему : "Ссавці "

Про матеріал

Ссавці́ (Mammalia) — клас теплокровних хребетних тварин, які характеризуються високим розвитком кори великих півкуль головного мозку, наявністю молочних залоз та волосяного покриву.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ссавці

Номер слайду 2

КОРСАК або ЛИС степовий мешкає в степах, в східних районах України. Від лисиці звичайної корсак відрізняється меншими розмірами тіла та світлим піщано-вохристим забарвленням хутра. Подовгу може обходитися без води

Номер слайду 3

Вовк — типовий хижак, що добуває їжу самостійно активним пошуком та переслідуванням жертв. Зовнішній вигляд вовка свідчить про його міць та пристосування до тривалого бігу при переслідуванні своїх жертв. Поширений по всій Україні. Для вовків звичайним є родинний спосіб життя. Пари у них утворюються на невизначено довгий строк, практично на все життя. Живиться різноманітною тваринною їжею: від дрібних гризунів до оленів і свійської худоби.

Номер слайду 4

Лисиця звичайна— найбільш розповсюджений та широко відомий вид лисиць . Лисиці ведуть одиночний спосіб життя, за винятком хіба що шлюбного періоду та 3-4 місяців. Більшу частину дня лисиці проводять у норі або в лігвищі. Лисиця добре пристосована до нічного полювання. Крім того, у лисиці відмінний слух - вона чує навіть звуки низької частоти, що їх видає миша, яка бігає в траві, або хробак, який повзе. .

Номер слайду 5

Розмножуються вони взимку. Через те, що тривалість їхнього життя на волі мізерно мала (усього два-три роки), за все своє життя самка приводить потомство 2-3 рази, а самець, часом, спаровується тільки один раз протягом всього життя. Інколи у вихованні лисенят допомагає сестра матері або одна зі старших дочок. У цей час „тітки" накопичують досвід по доглядові за дитинчатами.

Номер слайду 6

Рись звича́йна, або євразі́йська — ссавець з роду рись. Рись має карі очі, китиці на вухах, короткій хвіст, великі пазурі, та сильні задні лапи. Всі лапи зимою вкриті великим хутром. Жодний інший представник родини котячих не пристосований до снігу так добре, як рись. Рись в Україні зустрічається досить рідко: в Карпатах та на Поліссі. Полює з засідки, жертву доганяє двома, трьома стрибками. Живиться різними, переважно копитними, тваринами.

Номер слайду 7

ВЕДМІДЬ бурий – загальновідомий великий звір. Зустрі¬чається на Україні тільки в Карпатах. Бурий ведмідь – тварина всеїдна. В основному ж бурий ведмідь харчується переважно ягодами, плодами, горіхами, зеленими рослинами, комахами, їхніми личинками, рибою. Гігантську силу ведмежих ударів забезпечує горб, розташований в області холка, він являє собою скупчення добре розвинених м’язів.

Номер слайду 8

Лось звичайний- представлений у фауні України і суміжних країн. Дуже великий звір характерного вигля¬ду. Ноги довгі. Голова видовжена, гор¬боноса, вуха великі. У самців улітку й восени великі лопатоподібні роги. Живиться різноманіт¬ною трав'янистою рослинністю, гілка¬ми та корою дерев, кореневищами.

Номер слайду 9

Звичайна бурозубка - вид бурозубки середнього розміру найпоширеніший представник сімейства землерійкові . Ссавці середнього розміру з довгим хвостом і великими задніми лапами. Звичайна бурозубка досягає в довжину 55-82 мм і важить 4-16 г. Хвіст приблизно дорівнює половині довжини тіла або трохи більший. влаштовує в норі або під корінням. Розмножується з квітня до жовтня. Живиться комахами, черв'я-ками, мо¬люсками.

Номер слайду 10

КУТОРА водяна – це велика землерийка, 7-10 см завдов¬жки. Хвіст зверху чорний. Поширена по всій Україні. Живе біля води, чудово плаває, пірнає, бігає по дну водойми. Під водою здається сріблястою кулькою, яка дуже швидко рухається. Нори риє сама або використовує чужі. Живиться комахами, черв'яками, молюсками, мальками та ікрою риб. Іноді нападає на великих риб, жаб. Слина кутори отруйна для дрібних тварин.

Номер слайду 11

Звичайний їжак, або європейський їжак)- ссавець роду євразійських їжаків сімейства їжакових. Звичайний їжак - тварина невеликих розмірів. Довжина його тіла складає 20-30 см, хвоста - близько 3 см. Гнізда будують у кущах, ямах, печерах. Самці агресивні один до одного, ревно охороняють свої ділянки. У природі ці тварини живуть 3-5 років, в неволі можуть доживати до 8-10 років. Добре вміють плавати і стрибати

Номер слайду 12

БІЛКА звичайна має руде, сіро-руде, темно-руде або чорне забарвлення. Поширена у лісовій і лісостеповій зонах і Криму. Білка приводить дитинчат тоді, коли у природі є вдосталь їжі. Самка може мати до двох приплодів на рік. Білки ведуть активний денний спосіб життя. Живиться насінням хвойних дерев, горіхами, ягодами, плодами, брунька-ми, грибами, жолудями;

Номер слайду 13

ЗАЄЦЬ-РУСАК поширений по всій Україні. Вдень заєць-русак відпочиває в неглибокій ямці, розташованій в добре укритому місці. Завдяки своєму забарвленню він чудово маскується. На короткій відстані русак здатний розвивати швидкість бігу до 50 км/год. Втікаючи, заєць-русак може обдурити переслідувача, майстерно заплутуючи сліди і швидко змінюючи напрям бігу. Живиться зеленню, гілками та корою.

Номер слайду 14

ГОРНОСТАЙ – невеликий хижак розміром з пацюка. Тіло видовжене, тонке, ноги короткі. Хвіст приблизно дорівнює половині довжини тіла. Голова невелика. Вуха широкі, заокруглені, невеликі Нерід¬ко живе поблизу людських осель. Кубло влаштовує під корінням дерев, у купі хмизу, серед густих кущів, у скиртах соломи, іноді займає нори ховрахів або водяних пацюків. Веде нічний спосіб життя. Живиться дрібними гризунами, рідше жабами, птахами, рибою, ко-махами, а також ягодами.

Номер слайду 15

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
31 березня 2018
Переглядів
7379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку