Презентація на тему: "Стандарти подання інформації"

Про матеріал
Презентація на тему: "Стандарти подання інформації" для учнів 10 класу з предмету громадянська освіта
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стандарти подання інформаціїВикладач Бориславськогопрофесійного ліцею. Сюма Л. М. Громадянська освіта

Номер слайду 2

Ключові компетентностіДосліджуємо, сутність стандартів подання інформації. Розуміємо взаємозалежність дотримання стандартів інформації і довіри медіа-аудиторії. Діємо проводячи Web-дослідження найбільших медіа в України.

Номер слайду 3

Ознайомтеся із новиною На вашу думку, наскільки об’єктивною є ця новина та неупередженою позиція журналіста? Чого ще бракує, щоб ми дізналися про реальний розвиток подій? Якої інформації у цій новині не має бути?

Номер слайду 4

Одним зі способів оцінити повідомлення є його перевірка на відповідність стандартам. Достовірність інформації — властивість бути правильно сприйнятою, безсумнівна вірність наведених відомостей, які сприймає людина.

Номер слайду 5

Цивільний кодекс України, стаття 302. Право на інформацію Фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію… Фізична особа, яка поширює інформацію, зобов’язана переконатися в її достовірності. Фізична особа, яка поширює інформацію, отриману з офіційних джерел (інформація органів державної влади, органів місцевого самоврядування, звіти, стенограми тощо), не зобов’язана перевіряти її достовірність та не несе відповідальності в разі її спростування. Фізична особа, яка поширює інформацію, отриману з офіційних джерел, зобов’язана робити посилання на таке джерело. Проаналізуйте статтю закону. Узагальніть її основний зміст. На вашу думку, чому праву на інформацію відводиться настільки важлива роль, що воно законодавчо закріплено?

Номер слайду 6

ПРОФЕСІЙНІ СТАНДАРТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИБаланс думок і позицій. Достовірність (посилання на джерела)Відокремлення фактів від коментарів та оцінок

Номер слайду 7

ПРОФЕСІЙНІ СТАНДАРТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИТочність подання інформаціїПовнота представленняфактів та інформації з цієї проблеми. Оперативність подання інформації

Номер слайду 8

Якщо хочете дізнатися більше про цю тематику, скористайтесь онлайн-курсом «Новинна грамотність», який розробили фахівці ГО «Детектор медіа»https://video.detector.media/special-projects/novynna-gramotnist-i22 Перегляньте сюжети теленовин. Чи помітили ви факти маніпуляції?Чи варто на це звертати увагу, щоб не стати жертвою маніпуляцій з боку власників великих телеканалів?

Номер слайду 9

Джерела інформації. Факт vs думка

Номер слайду 10

Джерела бувають таких типів:

Номер слайду 11

Джерела інформації можуть бути:

Номер слайду 12

Базові настанови щодо перевірки джерел інформації від медіаексперта й журналістки Людмили Гуменюк: Оцінка завжди відбиває чиюсь суб’єктивну позицію, емоційне ставлення, заклик до якихось дій. Факт від оцінки відрізняє об’єктивність. Все, чого можна торкнутися, виміряти, перелічити, підтвердити. Фактами можуть бути числа, дати, імена, події«Факти – священні, коментарі – вільні»З’ясувати, з чим ви маєте справу – з фактом чи судженням. Факт не дає оцінок, а також ні до чого не закликає

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Прочитайте і визначте, де у наведених реченнях факт, думка, судження, упередження. Мені більше подобається приходити на другий урок. От ти завжди пропускаєш найцікавіші заняття. Я не підтримую учнів, які не здатні прийти на перший урок. Сьогодні я прийшов/прийшла до школи на другий урок.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Перейдіть за посиланням та ознайомтеся зі статтею.https://wz.lviv.ua/article/201038-lvivsku-patrulnu-politsiiu-ocholyv-donetskyi Підкресліть у статті прямою лінією факти, а хвилястою – судження. Поміркуйте, чи довіряєте ви цьому медіа. Аргументуйте свою думку. Громадянська освіта (Бакка, Марголіна, Мелещенко) 10 клас §35 с. 154-159http://files.pidruchnyk.com.ua/uploads/book/10-klas-gromadjanska-osvita-bakka-2018.pdf

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шестакова Татьяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
8631
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку