ПРЕЗЕНТАЦІЯ на тему "Становлення людства. Розселення людей по земній кулі. Раси".

Про матеріал
Презентація до уроків інтегрованого курсу історії в 6 класі на тему "Становлення людства. Розселення людей по земній кулі. Раси" до підручника Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. : іл. .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Становлення людства. Розселення людей по земній кулі. Раси. Підручник: Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. : іл. Вчитель. Хоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУ1. Розселення людей на земній кулі. 2. Утворення рас.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ і ПОНЯТЬЛЬОДОВИКОВИЙ ПЕРІОД — тривале зниження температури земного клімату, результатом чого є заледеніння — збільшення площі полярного льодяного покриву та льодовиків. РАСИ — підвиди біологічного виду «хомо сапієнс», які утворилися в результаті їх остаточного пристосування до умов кліматичних зон.

Номер слайду 4

1. Розселення людей по земній кулі. Вчені вважають, що з Африки, через територію Близького Сходу, кроманьйонці просувалися на південний та північний схід і через Аляску 30 тис. років тому потрапили на Американський континент, а на півдні дісталися до Австралії. Крім того, кроманьйонці розселилися по всій Європі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

РОЗСЕЛЕННЯ По Території України. Найдавнішою в Україні є стоянка первісних людей (це були ще пітекантропи), яку знайшли біля селища Королево на Закарпатті в 1974 р. — їй більше 1 млн років Кроманьйонці жили на Закарпатті, Західному Поділлі, Наддніпрянщині, у Криму, південній частині Волині (знайдено приблизно 800 ст. Згодом прадавні люди засновували поселення на берегах річок Десна (села Мізин, Пушкарі, Чулатів), Дніпро (села Круглик, Кирилівка), Дністер (територія сучасної Молдови), поблизу с. Андросівка, а також на теренах сучасного Донбасу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Завдання №1: вибрати з хмари слів та записати в одну колонку стоянки первісних людей, а в другу - історико-географічний регіон, що їм відповідає. 

Номер слайду 11

Близько 600 тис. років тому на Землі суттєво похолоднішало. Клімат планети дуже змінився: 3ими стали довшими, а літо — мінливим і прохолодним, тож сніги не встигали розтавати. Наступної зими на них лягав новий шар снігу. Так поступово на частині поверхні Землі утворився льодовий панцир завтовшки 1,5–2 км. Настав льодовиковий період. Від льоду гинули тропічні ліси та теплолюбні тварини. Так виникли шерстисті носороги, північні олені, печерні леви, мамонти тощо. Люди змушені були пристосовуватися до змін у природі. Цікавинка про льодовики — за посиланням https://is.gd/r. RQ2 UIабо QR-кодом (ст.22 підручника)

Номер слайду 12

2. Утворення рас. Процес еволюції тривав. Під впливом природних і кліматичних умов організм первісних людей, починаючи ще з пітекантропа, поступово змінювався, набуваючи особливостей і відмінних рис. Розпочалося формування рас. Людський організм шукав способів прилаштуватися до природи: люди боролися за виживання

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання №2. (ст. 22-23 текс підручника) Заповнити таблицю «Особливості раси на Землі»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. Назва раси. Природні умови, що вплинули на формування раси. Особливості зовнішності123

Номер слайду 15

ГРА «ВПІЗНАЙ ЗА ОПИСОМ» (ведучий описує зовнішній вигляд людини-представника певної раси, а учні вгадують і кажуть назву раси )Темний колір шкіри, жорстке кучеряве волосся на голові, що утримує прошарок повітря, захищали від перегріву особу цієї раси. Шкіра залишалася білою, а ніс ставав прямим- так прохолодне повітря, що вдихала людина, встигало зігріватися, перш ніж потрапляло до легенів. Люди, які мешкали за сухого клімату з частими пиловими бурями, набували жовтого кольору шкіри, укритої жировим шаром. У кутках очей утворювалася додаткова складка (епікантус), що захищала їх від пилу.

Номер слайду 16

ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ УРОКУВправа «Продовж речення»1. Близько 600 тис. років тому на Землі відбулися зміни клімату, а саме….2. Льодовик утворився таким чином:….3. На мою думку, люди змогли вижити в умовах льодового періоду, бо….4. Вчені говорять про такі шляхи розселення первісних людей:….5. В результаті дії багатьох чинників природи утворилися такі раси людей:…ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати параграф 3 . Завдання: Уявіть, що, працюючи в Інтернеті, ви зауважили: три археологи різних часів згадували подібні знахідки. • У пустелі Гобі (Монголія) знайшли знаряддя праці — клиноподібні скребки (нуклеуси), вік яких 15–20 тис. років. • На річці Амур (Росія) у поселенні, вік якого 13–15 тис. років, археологи натрапили на цікавий різновид нуклеусів. • На півострові Аляска (США) археологи знайшли нуклеуси, дуже подібні до знайдених раніше в Монголії та Росії. Вік знахідки — близько 12–13 тис. років. Про що, на вашу думку, це свідчить? Сформулюйте висновок.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
26 липня 2022
Переглядів
1335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку