Презентація на тему:" Світоглядні та наукові погляди на походження та історичний розвиток життя"

Про матеріал

Презентація до уроку для 9 класу на тему:" Світоглядні та наукові погляди на походження та історичний розвиток життя". У презентації містяться основні гіпотези походження життя на Землі. Основні напрямки еволюційного процесу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світоглядні та наукові погляди на походження та історичний розвиток життя

Номер слайду 2

Поступовий ровиток живої матерії від простіших форм до складніхших мовив взаємозв'язок усіх рівнів живого на нашій планеті. Ідею про це висловив В.І. Вернадський

Номер слайду 3

Які ви пам'ятаєте рівні організації життя?

Номер слайду 4

Основні напрямки еволюції: Біологічний прогрес. Біологічний регрес

Номер слайду 5

Біологічний прогрес — переважання народжуваності в популяціях над смертністю в них (високий потенціал виживання). Характеризується зростанням чисельності особин, розширенням ареалу проживання, підвищенням внутрішньовидової мінливості. Результат успіху виду в боротьбі за існування.

Номер слайду 6

Критеріями біологічного прогресу є:збільшення чисельності особин;розширення ареалу;прогресивна диференціація — збільшення числа систематично тих груп, що складають даний таксон.

Номер слайду 7

Біологічний регрес — це еволюційний рух, при якому відбувається скорочення ареалу проживання; зменшення чисельності особин через непристосованість до середовища проживання; зниження числа видів груп через тиск інших видів, вимирання виду

Номер слайду 8

В еволюції органічного світу виділяють три напрямки:ароморфоз — підвищення рівня організації живих організмів;ідіоадаптація — пристосування живих організмів до умов навколишнього середовища без принципової перебудови їхньої біологічної організації;дегенерація — спрощення рівня організації живих організмів, що призводить до біологічного регресу.

Номер слайду 9

Гіпотези:самозародження (абіогенезу) або було занесене з інших світів тобто є породженням інших живих організмів (біогенез).

Номер слайду 10

За сучасними науковими уявленнями, життя - це процес існування складних систем, що складаються з великих органічних молекул і неорганічних речовин і здатних самовідтворюватися, саморозвиватися і підтримувати своє існування в результаті обміну енергією і речовиною з навколишнім середовищем. Таким чином, біологічна наука стоїть на матеріалістичних позиціях. Проте питання про походження життя ще остаточно не вирішене.

Номер слайду 11

Креаціонізм (життя було створена Творцем)Організми, що населяють сьогодні Землю, походять від створених окремо основних типів живих істот. Створені види були з самого початку чудово організовані і наділені здатністю до деякої мінливості в певних межах (мікроеволюція). Подібних поглядів дотримується сьогодні більшість населення планети.

Номер слайду 12

мимовільне зародження (самозародження; життя виникало неодноразово з неживої речовини)Протягом тисячоліть люди вірили в мимовільне зародження життя, вважаючи його звичайним способом появи живих істот з неживої матерії. Вважали, що джерелом спонтанного зародження служать або неорганічні сполуки, або гнилі органічні залишки (концепція абіогенезу). Ця гіпотеза була поширена в Стародавньому Китаї, Вавилоні та Єгипті, Давній Греції . Вчені: Арістотель, Антоні ван Левенгук , Луї Пастером,

Номер слайду 13

панспермії (життя занесене на Землю з інших планет)Гіпотеза походження життя на Землі в результаті перенесення з інших планет якихось зародків життя отримала назву панспермії (від грец. Pan - весь, всякий і sperma - сім'я). Ця гіпотеза примикає до гіпотези стаціонарного стану. Її прихильники підтримують думку про вічне існування життя і висувають ідею про неземне її походження. Вчені: Г. Ріхтер, Г. Гельмгольц, С. Арреніус, Дж. Томсон, П. П. Лазарєв , Ф. Крік

Номер слайду 14

Біохімічні гіпотези виникнення життя на землі (життя виникло в земних умовах в ході процесів, що підкоряються фізичним та хімічним законам, тобто в результаті біохімічної еволюції). Першу наукову теорію походження життя на Землі створив радянський біохімік А.І. Опарін (1894-1980). У 1924 р. він опублікував роботи, в яких виклав уявлення про те, як могло виникнути життя на Землі. Відповідно до цієї теорії, життя виникло в специфічних умовах стародавньої Землі і розглядається Опаріним як закономірний результат хімічної еволюції сполук вуглецю у Всесвіті. За Опаріним, процес, який призвів до виникнення життя на Землі, може бути розділений на три етапи: Виникнення органічних речовин. Утворення з найпростіших органічних речовин біополімерів (білків, нуклеїнових кислот, полісахаридів, ліпідів та ін.). Виникнення примітивних організмів, здатних до самовідтворювання.

Номер слайду 15

Американський біохімік Стенлі Міллер у 1953 р. змонтував спеціальну установку, в якій упродовж тижня пропускав електричні розряди високої напруги через суміш газів, що імітувала первинну атмосферу Землі (водяна пара, метан, аміак, водень) і одержав ряд амінокислот, прості цукри та інші речовини (рис. 2.28).

Номер слайду 16

Український учений М. Г. Холодний (1882-1953). підтримуючи основні положення гіпотези О. І. Опаріна, висунув свою власну гіпотезу, за якою перші живі істоти виникли не в океані, а в неглибоких водоймах на суші. Саме в цих водоймах внаслідок їх поступового висихання створювалася підвищена концентрація абіогенних органічних речовин.

Номер слайду 17

Гіпотеза гастреї Е. Геккеля. За Е. Геккелем предком багатоклітинних була куляста одношарова колонія джгутикових. Е. Геккель ґрунтувався на даних ембріології про те, що в онтогенезі внутрішній зародковий шар (ентодерма) часто утворюється шляхом впинання (інвагінації) стінки одношарового зародка (бластули), в результаті чого виникає двошаровий зародок (гаструла). Е. Геккель вважав, що в процесі еволюції одна половина кулястого бластулоподібного організму ввігнулася в іншу і в такий спосіб виникла первинна кишкова (гастральна) порожнина, яка відкривалася назовні ротовим отвором. Такий гіпотетичний двошаровий організм плавав за допомогою джгутиків, розмножувався статевим шляхом і став предком усіх багатоклітинних тварин. Е. Геккель назвав його гастреєю.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Що таке біологічний прогрес?Що таке біологічний регрес?Якими шляхами може бути досягнутий біологічний прогрес?

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Параграф 43.

Номер слайду 21

Інтернет джерела:http://subject.com.ua/biology/medical/190.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Біологічний_прогресhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Біологічний_регрес

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
5833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку