Ротова порожнина, Глотка, Стравохід, Шлунок, Тонкий кишечник, Товстий кишечник, Травні залози – слинні,Печінка, Підшлункова залоза. Органи травлення. До органів травлення відносяться:
Номер слайду 3
Будова ротової порожнини. Язик непарний орган, поділяється на корінь, тіло, верхівку, спинку та нижню поверхню язика, складається з м’язів, вкритих слизовою оболонкою. Зуби - усього їх 32: на кожній половині щелепи, починаючи з середині, є 2 різці, 1 ікло, 2 малих і 3 великих корінних зуби. Ротова порожнина починається ротовою щілиною. Вся порожнина вкрита слизовою оболонкою.
Номер слайду 4
Обробка їжіХімічна. Механічна. Ферменти, або біологічні каталізатори, або ензими, – це біологічно активні речовини, здебільшого білкової природи, здатні прискорювати (каталізувати) біохімічні реакції. 1-Привушна слинна залоза, 2-Піднижньощелепна слинна залоза, 3-Під'язична слинна залоза
Номер слайду 5
Будова глотки. Глотка являє собою порожнину, яка міститься спереду шийної частини хребта і доходить до нижнього краю 6-го шийного хребця; внизу вона переходить у стравохід. Глотка. Функція глотки. Розподіл(перемикання) між повітряними масами і хімусом. Хімус – оброблена ферментами їжа
Номер слайду 6
Будова стравоходу. Стравохід є продовженням глотки, має форму трубки. Відділи стравоходу. Шийний. Грудний. Черевний. Функція: транспорт хімусу до шлунку
Номер слайду 7
Будова шлунка. Шлунок — це непарний порожнистий орган, зазвичай з товстими м'язовими стінками, в середній частині шлунково-кишкового тракту. Рухи шлунка під час травлення. Функція: перетравлювання їжі за допомогою шлункового соку
Номер слайду 8
Будова кишечнику. Тонка кишка Товста кишка Поглинає та передає у кров поживні речовини перетравлені шлунком. Переностить неперетравлені рештки до анального отвору
Номер слайду 9
Травні залози. Печінка. Підшлункова залоза. Виробляє жовч. Має додаткову структуру (резервуар для жочі) – Жовчний міхурзалоза змішаної секреції виділяє ферменти, що розщеплюють білки, жири, вуглеводи і виробляє гормон інсулін.
Номер слайду 10
Етапи травлення. У ротовій порожнині розщеплення складних вуглеводів. (АМІЛАЗА)їжа рухається у шлунок. Утворення хімусу. Розпочинається хімічне розщеплення білків. У кислому середовищі починають діяти ферменти. Пепсин розщеплює білки до амінокислот, Желатиназа розщеплює білок желатин, ліпаза — молочні жири. Перистальтика. У тонкому кишечнику розщеплюється і всмоктується у кров 90 % усіх поживних речовин. У товстий кишечник надходять неперетравлені залишки, відбувається всмоктування води та мінеральних речовин, калові маси, які виводяться з організму через анальний отвір.