Презентація на тему: "Тютюнник Григір Михайлович".

Про матеріал
Презентація на тему: "Тютюнник Григір Михайлович". Письменник-прозаїк, перекладач, педагог, представник покоління шістдесятників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір Тютюнник

Номер слайду 2

Наша мета: дізнатися більше про письменника; спробувати зануритися у світ його образів та думок; з'ясувати основні проблеми, які піднімає письменник та проаналізувати художні засоби, якими він реалізовує їх; навчитися висловлювати свою думку й аргументувати її; вчитися любити й берегти природу, а також поважати людей, які знаходяться поряд з нами.

Номер слайду 3

“Я люблю стареньких і малих – і тих, і тих за мудрість і доброту” Григір Тютюнник * *

Номер слайду 4

Біографія Тютюнник Григір Михайлович Дата народження: 5 грудня 1931 Місце народження: Шилівка Дата смерті: 6 березня 1980 Національність: українець Мова творів: українська мова Рід діяльності: прозаїк

Номер слайду 5

Важке дитинство Згодом в автобіографії письменник згадував: «Порадили мені чкурнути до матері на Полтавщину, щоб легше стало всьому сімейству, — голод як-не-як. Я так і зробив. Йшов пішки, маючи за плечима 11 років, три класи освіти і порожню торбинку, в котрій з початку подорожі було дев'ять сухарів, перепічка і банка меду — земляки дали на дорогу. Потім харчі вийшли. Почав старцювати. Перший раз просити було неймовірно важко, соромно, одбирало язик і в грудях терпло, тоді трохи привик. Ішов рівно два тижні. Через Слов'янськ, Краматорськ, Павлоград (чи Конград), Полтаву, Диканьку, Опішню.

Номер слайду 6

Після закінчення п'ятого класу пішов я в Зіньківське РУ № 7, щоб мати якусь одежину і 700 грамів хліба на день. Вони, оті 700 грамів, і врятували нас із мамою у 47-му: я носив «з города» щодня по шматочку, глевкому і сплюснутому, в кишені, як порожній гаманець. Восени нам, ремісникам, вручили атестати слюсарів п'ятого розряду і одвезли машинами до Охтирки. А звідси поїздом — до Харкова, на завод ім. Малишева. Там нам дали гуртожиток (одна кімната — загін на 68 душ) і розподілили по цехах.

Номер слайду 7

Твори Вогник далеко в степу Климко Лісова сторожка На згарищі Зав'язь (1966) Син приїхав Три зозулі з поклоном

Номер слайду 8

Письменники-шістдесятники

Номер слайду 9

В останні місяці життя письменник працював над повістю «Житіє Артема Безвіконного». Не будучи в змозі в усій повноті реалізувати свій талант в атмосфері чиновницького диктату над літературою, 6 березня 1980 р. Григір Тютюнник покінчив життя самогубством. 1989 р. його творчість була посмертно відзначена Державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 10

Особливості оповідання «Дивак»: прозова форма; невеликий обсяг; невелика кількість дійових осіб; зображується невеликий проміжок часу - 1 день; розповідний характер твору.

Номер слайду 11

Характеристика образу Олеся: портретна характеристика; вчинки персонажа; його мова; характеристика іншими персонажами: а) хлопці; б) вчителька; в) дядьки на вигоні; г) дідусь.

Номер слайду 12

«В бору снігу мало. То там, то сям проглядає крізь порошу трава з примерзлими до землі зеленими чубчиками, стримлять низенькі пеньки з жовтуватою, немов старий мед, смілкою на зрізах. Тихо навкруги й затишно. Тільки часом шелесне по гіллі вальок снігу, струшений вітром з верховіття. Десь неподалік чути: цюк-цюк-цюк, — дятел порається. Олесь нахиляється, крекче, пильно мружить око. Пальтечко в нього товсте, а сам тонкий; важко нахилятись: дух спирає, під очима набряка, тому кожен сучок птицею вздрівається…»

Номер слайду 13

Вікторина В які часи пройшло дитинство Г.Тютюнника? Що трапилось з батьком письменника? Якими нагородами був відзначений автор? Чому оповідання називається "Дивак"? Які засоби творення образу використав Г.Тютюнник? Яка ідея оповідання "Дивак"?

Номер слайду 14

Григір Тютюнник, в своїх творах утверджував гуманістичні ідеали, любов до природи і повагу до особистості. Кожна людина неповторна і кожна заслуговує на повагу. Ці моральні цінності вічні, і вони ніколи не старіють. Тому твори Г.Тютюнника актуальні будуть завжди.

Номер слайду 15

Література Воллошина Н. Й. Вивчення української літератури у 5 класі. К. Педагогічна думка 1997 Івасюк О. Гуйванюк Н. Укр. Літ. Підручник для 5 класузагальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. Львів . Світ. 2005 Г. Тютюнник Облога. Вибрані твори Київ Пульсари 2004 * *

ppt
Додано
18 січня 2022
Переглядів
341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку