Презентація на тему "Урочиста пісня України"

Про матеріал
Презентація національно-патріотичного спрямування, містить матеріал щодо виховання любові та гордості щодо державних символів України, а саме Гімну та історії його створення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Урочиста пісня України» Виконала: вчитель музичного мистецтва Дорофєєва Н.С.

Номер слайду 2

Щоб дізнатися яким жанром виражається урочиста пісня вам треба розгадати ребус . З перших літер кожного слова на картинці скласти відповідь. і

Номер слайду 3

Гімн (грец. — славити, хвалити) — урочистий музичний твір на слова символічно-програмного змісту

Номер слайду 4

Відомо, що гімн як літературний жанр еволюціонував з культових пісень, які завершувалися молитвою до божества в античні часи. В Елладі гімн називався пеан, або дифірамб. У добу Середньовіччя його виконували як хорал. В Україні в епоху бароко Гімн поширився у вигляді кондаку.

Номер слайду 5

Слухання Державного гімну України

Номер слайду 6

ПАВЛО ПЛАТОНОВИЧ ЧУБИНСЬКИЙ (1839–1884) Народився П. П. Чубинський на хуторі (тепер с. Нова Олександрівка) біля м. Борисполя на Київщині у дворянській родині. Павло всерйоз зацікавився життям українського народу, його звичаями, побутом. Пізніше Павло Платонович напише вірш «Ще не вмерла Україна», якому в майбутньому судилося стати текстом національного, а згодом — і Державного гімну українського народу. Вірш одразу здобув популярність. Його було опубліковано у львівському журналі «Мета» 1863 року. Михайло Вербицький, захоплений змістом вірша, написав до нього музику.

Номер слайду 7

Михайло Вербицький, захоплений змістом вірша, написав до нього музику. Українці пам’ятали пісню “Ще не вмерла Україна” і часто виконували таємно, з великою надією на відродження самостійності своєї держави. І такий час настав. Україна стала незалежною державою і знову за свій національний гімн взяла пісню на слова П. Чубинського. Тепер вона звучить на мелодію композитора з Галичини Михайла Вербицького. МИХАЙЛО МИХАЙЛОВИЧ ВЕРБИЦЬКИЙ (1856–1870)

Номер слайду 8

Музика М. Лисенка, слова О. Кониського, «Молитва за Україну»

Номер слайду 9

ОЛЕКСАНДР ЯКОВИЧ КОНИСЬКИЙ (1836-1900)   Український культурний діяч другої половини XIX ст., перекладач, письменник, педагог — використав мотиви цієї легенди у вірші «Молитва за Україну». Пізніше поезію було покладено на музику, і вона стала прекрасною урочистою піснею, яка зворушує серця слухачів і дотепер.

Номер слайду 10

МИКОЛА ВІТАЛІЙОВИЧ ЛИСЕНКО (1842 – 1912) Композитор, піаніст, культурний діяч, засновник української класичної музики. Писав твори у оперному, хоровому, вокальному, інструментальному, жанрах, обробці української народної пісні надавав величезного значення. Започаткувавши свідомий національний напрям в українській музиці, Микола Лисенко ще за життя заслужив собі епітет «батько української професійної музичної школи».

Номер слайду 11

Виконання пісні “Реве та стогне Дніпр широкий”

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

ppt
Додано
17 листопада 2022
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку