Презентація на тему "Видатні художники України"

Про матеріал
Презентація містить довідково-пізнавальний матеріал про митців - художників України XX-XI ст., які внесли вагомий вклад в становлення та розповсюдження багатої культури України. Мета презентації: висвітлення художньо-культурної спадщини українського народу, осмислюючи її історичне значення в єдності минулого і сучасного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні українські митці-художники Учитель мистецтва Одеського ліцею №111 Аксьонова Наталія Вікторівна

Номер слайду 2

Українська художня культура – це унікальне явище у світовій історії, що в яскравій палітрі мистецьких образів утілює ментальні риси українців.

Номер слайду 3

У пошуках нових форм. Протягом XX століття українське мистецтво пройшло довгий, складний шлях розвитку. Цей період позначений виникненням нових мистецких стилів і напрямів, появою нових яскравих постатей, відходом багатьох митців від засад реалізму. Стрімкий зліт великих українських авангардистів К. Малевича, Д. Бурлюка, О. Архіпенка, О. Богомазова…

Номер слайду 4

Творчість Казиміра Малевича стала вагомим внеском в українську і світову культуру. Його стиль, супрематизм, був революційним кроком, що звів мистецтво до витоків – найпростіших форм, основ світобудови. «Супрематизм, – за визначенням Малевича, – мав у своєму розвитку три ступені чорного, кольорового і білого». З 1918-го колір зникає у живописі Малевича. З’являється картина «Білий квадрат на білому фоні». «Це знак чистоти людського творчого життя. – говорив Малевич, –  це досягнення живописного абсолюту, а місія живопису на цьому закінчена».   За радянської влади його двічі заарештовували, 1933-го його  мистецтво оголосили поза законом. У творчості Малевича була відображена тематика Голодомору 1932-33 року. Відомий його ескіз під назвою «Де серп і молот, там смерть і голод» – рядком з  народної пісні 1920-30-х років. На картині зображені 3 людські фігури, у яких замість облич серп, молот, хрест і труна.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Георгій Нарбут

Номер слайду 8

Творчість Георгія Нарбута – це яскрава сторінка в українському мистецтві. Його називали одним з найвизначніших графіків сучасності. Визначним досягненням Нарбута і всієї української графікі є його «Українська абетка». Опрацював проєкти Державного Герба і Печатки « Української Держави».18 липня 1918 року гетьман Павло Скоропадський затвердив створену Нарбутом малу Державну печатку.

Номер слайду 9

Федір Кричевський започаткував школу українського малярства, став першим ректором Української академії мистецтв, його роботи експонувалися на Венеційській бієнале. Експериментував, здобував визнання від Копенгагена до Америки. Здавалося б, успішна кар’єра талановитого художника. Якби не час і місце, в якому йому судилося жити. За «неблагонадійність» радянська влада позбавила Кричевського титулів, звань, власної майстерні і викладання. Пропонувала помилування – якби погодився намалювати Сталіна. Тому Кричевський за мольбертом помер із голоду.

Номер слайду 10

Триптих «Життя»

Номер слайду 11

«Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ», – сказав про Катерину Білокур один із найвидатніших митців XX століття Пабло Пікассо. Між тим, останні роки через важкі умови життя, Катерина Білокур майже не малювала. І на момент своєї смерті, як всі українські селяни в СРСР, не мала навіть паспорта. Квіти, намальовані Катериною Білокур, упізнають одразу, бо вони немовби левітують у повітрі і випромінюють світло. «Вона бачить душі квітів»​, казали про неї. 

Номер слайду 12

Катерина Білокур

Номер слайду 13

Іван Марчук"Дайте мені тисячу років – я розмалюю небо і не повторюся!", – Іван МарчукІван Марчук – відомий художник, патріарх авангарду, легенда українського живопису, геній, який створив близько 5 000 робіт, відкрив понад 150 монографічних та 50 колективних виставок і придумав свій власний стиль "пльонтанізм" (походить від українського слова "пльонтати" – плести). Його роботи знаходяться у музеях на п'яти континентах. Марчук потрапив до списку "100 найкращих живих геніїв", складеного британською газетою Daily Telegraph. Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла його до Золотої гільдії (до якої входить 51 художник зі всього світу) та обрала почесним членом наукової ради академії. Однак міжнародному визнанню передували тривалі напади депресії та заборонені виставки у колишньому СРСР.«Картини – це голос моєї душі»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Олександр Ройтбурд — представник української нової хвилі та один із найдорожчих сучасних митців України, який здійснив революцію в Одеському художньому музеї. Один із найдорожчих сучасних українських художників (стартова ціна на картини в Україні – від $15 до $30 тисяч), його творчість охоплює живопис, графіку, відео, інсталяцію та перфоманс. Його роботи зберігаються у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорку, Одеському художньому музеї, Pinchuk. Art. Centre, Художньому музеї Циммерлі при Рутгерському університеті (Нью-Джерсі) та в приватних колекціях. Мистецьке висловлювання митця наповнене еротизмом, поєднанням "високого" та "низького", "класичного" та "популярного". У його роботах можна зустріти маніпуляції з сюжетами класичного мистецтва, цитування світових шедеврів. Він не оминав увагою різні релігії та їхні цінності, суспільну мораль та самоіронію. Один з найбільш провокативних художників сучасного українського мистецтва. Та його фантасмагоричні образи побудовані на глибокому знанні й “прочитанні” класичного живопису.

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
2789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку