Презентація на тему "Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я"

Про матеріал
В презентації наведено матеріали про вітаміни та мікроелементи, їх вплив на організм людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я

Номер слайду 2

ВІТАМІНИ

Номер слайду 3

Вітамін АДобова норма вітаміну А для дітей до трьох років становить 0,3 мг, до восьми років - 0,4 мг. Для дорослих нормальна доза становить 0,9 мг. Для жінок - 0,7 мг, вагітних дам - 0,77 мг, а для годуючих мам - 1,3 мг на добу. Варто відзначити, що в рослинних джерелах вітамін А переважає у формі каротину, який становить дві третини щоденної норми. У молочних продуктах і риб'ячому жирі міститься ретинол, на долю якого залишається одна третина.

Номер слайду 4

Вітаміни групи ВЦі вітаміни беруть активну участь в більшості внутрішньоклітинних процесах. Завдяки одним з них в організмі відбувається перетворення поживних речовин в енергію, інші беруть участь в обмінних процесах, треті сприяють синтезу нуклеотидів і поділу клітин... Список можна продовжувати дуже довго, суть одна: вітаміни групи В - дуже важливі для людини. В середньому норма споживання вітамінів групи В становить близько 2 мг на добу для дорослої людини. Винятком є вітамін В3, якого потрібно 20 мг, В5 - 5 мг і В9 (фолієва кислота), якій необхідно цілих 400 мг.

Номер слайду 5

Вітамін СКрім загальновідомого впливу на імунну систему, вітамін С (або аскорбінова кислота) бере участь в утворенні колагену - а значить, відповідальний за еластичність і тонус шкіри, перетворення триптофану в серотонін - що забезпечує нам гарний настрій, а також у розщепленні холестерину - що очевидно робить здоровіше наші судини. Термообробка руйнує вітамін С, а тому найбільш ефективний він при вживанні свіжих продуктів. Денна норма для дітей у віці до трьох років становить 15 мг, до 8 років - 25 мг, дорослим показано до 90 мг аскорбінки на добу, а жінкам - до 75 мг. Порада: достатня кількість вітаміну С дуже важлива для вагітних. Якщо ви плануєте сім'ю чи чекаєте на малюка, обов'язково звіряйтеся з таблицею і дивіться, в яких продуктах які вітаміни містяться, при складанні меню.

Номер слайду 6

Вітамін DВітамін синтезується в людському організмі під впливом сонячних (тобто ультрафіолетових) променів. Звучить дуже просто, але насправді на сьогоднішній день близько сьомої частини всього населення планети знаходяться в групі ризику недостатності вітаміну D. Адже саме він сприяє засвоєнню кальцію і регулює баланс фосфору і кальцію. Вітамін D бере активну участь в нормалізації роботи нервової, серцево-судинної і кровоносної систем, а також опорно-рухового апарату. Норма споживання практично однакова для всіх категорій людей і складає 0,015 мг. Для вагітних жінок і годуючих мам доза залишається такою ж. А ось людям за 70 можна збільшити денне споживання до 0,02 мг.

Номер слайду 7

Вітамін ЕЯкщо говорити про те, в яких продуктах які вітаміни, не можна не згадати найважливіший для розвитку дітей в утробі матері (і для функції дітонародження взагалі) вітамін Е. В таблиці необхідно виділити кольором яскравішим - особливо всім тим, хто довго намагається завести дитину. Можливо, проблеми виникають саме через нестачу в раціоні цього вітаміну. Добова норма споживання вітаміну Е для дітей вираховується за формулою 0,5 мг на кілограм ваги. Ну а для дорослих людей доза стабільна і становить до 20 мг. Порада: вітамін Е засвоюється організмом в поєднанні з вітаміном А. Тому включіть в раціон овочеві салати з додаванням олії, каші з морквою, картоплі з овочами і т. д.

Номер слайду 8

Вітамін КЦьому вітаміну часто не приділяється достатньо уваги, при тому що він відіграє величезну роль для здоров'я сполучних тканин і нирок, а також нормального обміну речовин. Вітамін К також забезпечує правильну взаємодію вітаміну D з кальцієм. Добова норма для дітей до восьми років обмежується 0,055 мг вітаміну К, для дорослих чоловіків і жінок підвищується до 0,09 мг.

Номер слайду 9

МІКРОЕЛЕМЕНТИ

Номер слайду 10

Фтор. Фтор – мікроелемент, дефіцит якого призводить до карієсу. Добова норма дорослої людини – 3 мг / добу (2/3 з водою і 1/3 з їжею). Повсякденне їжа бідна на фтор, але як з будь-якого правила, є виняток. Багаті їм такі продукти харчування:морська риба (в середньому 700 мг%);скумбрія (до 1400 мкг%);чай грузинський (76000 мг%). До слова, 2/3 фтору в чаї переходить в розчин при заварюванні, досягаючи 0,1-0,2 мг на чашку. На територіях, де вміст води становить менше 0,5 мг / л, виробляють фторування води до 1 мг / л. Надмірне споживання фтору також викликає небажані наслідки і можуть призводити до флуорозу.

Номер слайду 11

Йод. Йод – важливий елемент, який бере участь у створенні гормону тироксину. Необхідна добова норма цього мікроелемента знаходиться в районі 100-150 мкг / добу. Дефіцит йоду призводить до розвитку зобної хвороби. Нестача йоду найсильніше позначається на дітях підліткового віку. В середньому йод у звичайних харчових продуктах становить лише – 4-15 мкг%. Найкращий джерело цього мікроелемента – морепродукти:печінка тріски (до 800 мкг%);морська риба (приблизно 70 мкг%);морська капуста (залежить від виду і часу збору – 50-70000 мкг%). Необхідно враховувати, теплова обробка і тривале зберігання їжі знижують кількість йоду на 20-60%. Наземні рослинні і тваринні продукти залежать від наявності його в грунті тієї місцевості, звідки вони походять. Мікроелементи в продуктах, які ростуть у високогірних місцевостях, можуть бути представлені не так значно, тому в таких районах вміст цього мікроелементу може бути нижче середнього в 10-100 разів. Виходячи з цього, на даних територіях для профілактики зобної хвороби харчову сіль збагачують невеликою кількістю йодиду калію (на 1 кг солі 25 мг). Термін зберігання – до 6 місяців, так як йод поступово випаровується.

Номер слайду 12

Цинк. Цинк – важливий мікроелемент, є частиною гормону інсуліну та інших не менш важливих ферментів. У продуктах харчування цинк зазвичай міститься в межах 150-2500 мкг%. Багаті на цей мікроелемент продукти харчування, такі, як печінка і бобові, досягають 3100-5000 мкг%. Залежно від віку потреба людей знаходиться в межах 8-22 мг, при цьому відсоток засвоєння ледве сягає 10% від потрапляє в їжу. Незважаючи на це, звичайний раціон цілком задовольняє добову норму. Недолік цинку зазвичай відчувають діти та підлітки, які споживають недостатня кількість продуктів тваринного походження. Дефіцит цинку у дітей сповільнює ріст і статеве дозрівання.

Номер слайду 13

Залізо. Залізо – життєво необхідний мікроелемент, який бере участь у створенні гемоглобіну і деяких важливих ферментів. Розглядаючи мікроелементи в продуктах харчування, потрібно зауважити, що вміст заліза в продуктах становить 70-4000 мкг%. Їм багаті нирки, печінку і бобові (в межах 6000-20000 мкг%). Щодо мало в білому пшеничному хлібі вищого сорту – 900 мкг%. Добова норма в залозі дорослого організму задовольняється повсякденним раціоном (14 мг / добу). Хлібобулочні вироби з борошна тонкого помелу містять малу кількість заліза і призводять до дефіциту у міських жителів. Крім цього, злакові продукти, що містять багато фітину і фосфатів, з’єднуються з залізом в важкорозчинні солі і перешкоджають його засвоюваності організмом (всього 10%).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Pisarevskiy Aleksandr
    Презентація сподобалась. Є все, що треба знати учням 6 та 7 класів. Але для покращення презентації пропоную: 1) шрифт потрібен більший, щоб був читабельний; 2) картинки треба розмістити вгорі справа - це автоматично привертає увагу; 3) заголовок можна змінити на шрифт Аrial кегль 48-52 щоб краще було видно тему. З повагою, Олександр.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
5893
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку