Презентація на тему: "Військова присутність Антанти на Півдні України. Друга війна більшовицької Росії з УНР". до уроку історії України 10 класу

Про матеріал
Мета: охарактеризувати основні події в Україні з листопада 1918 - до квітня 1919 рр., визначити основні напрямки військової загрози для УНР та наслідки Другої війни з більшовицькою Росією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Військова присутність Антанти на Півдні України. Друга війна більшовицької Росії з УНР.Історія України 10 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Щоб перешкодити наступу більшовиків в Україні, Антанта вирішила замінити німецькі гарнізони власними.23 листопада 1918 р. перші антантівські десанти висадились в Севастополі. Антанта допомагала білогвардійцям генерала Антона Денікіна відновлювати неподільну Росію. Вона не визнавала Української Держави гетьмана П. Скоропадського і не збиралася визнавати Директорію УНР. Головнокомандувач Збройних сил Півдня Росії А.І. Денікін.

Номер слайду 4

Більшовицькі війська Л. Троцького Армія А. Денікіна. Польська армія Ю. Пілсудського. Директорія

Номер слайду 5

Після поразки країн Четверного союзу в Першій світовій війні , радянська Росія денонсувала умови Брестського миру та відмовилась визнавати незалежність УНР.17 листопада 1918 р. у Москві було утворено Українську революційну військову раду у складі В. Антонова-Овсієнка, В. Затонського, Г. П´ятакова та Й. Сталіна

Номер слайду 6

28 листопада 1918 р. на території Росії (м. Курськ) більшовики створили Тимчасовий робітничо-селянський уряд України на чолі з Г. П´ятаковим.

Номер слайду 7

29 листопада 1918 р. уряд видав маніфест про відновлення радянської влади в Україні.

Номер слайду 8

У грудні 1918 р. Перша і Друга повстанські дивізії під командування В. Антонова-Овсієнка розпочали наступ на Україну.3 січня 1919 р. радянські війська зайняли Харків.6 січня 1919 р. було проголошено створення Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР). Червоні входять у Катеринослав. Січень 1919 р.

Номер слайду 9

Інтервенція військ Антанти на півдні України2 грудня 1918 р. до Одеси прибув французький корабель «Мірабо». В середині грудня в Одесі почалася висадка військового десанту Антанти (15 тис.). Війська Директорії були змушені залишити Одесу. Командувач білогвардійської Добровольчої армії А. Денікін створив тут Південноросійський уряд.13 січня 1919 р. в Одесі розташувався штаб французької десантної дивізії. В кінці січня – на початку лютого війська Антанти взяли під свій контроль Херсон і Миколаїв.

Номер слайду 10

Словник:Інтерве́нція (лат. interventio — втручання) — у міжнародному праві насильницьке втручання однієї чи кількох держав у внутрішні справи іншої держави, спрямоване проти її територіальної цілісності, або політичної незалежності.

Номер слайду 11

Директорія не була спроможна протидіяти більшовицькій арміїОтамани Зелений (Д. Терпило), М. Григор´єв, Ю. Тютюнник, С. Савицький під радянськими гаслами розпочали боротьбу проти білогвардійців та військ Антанти. Отаман Зелений-Терпило. Юрій Тютюнник

Номер слайду 12

У підпорядкуванні С. Петлюри залишилися. Запорізький корпус отамана П. Болбочана. Корпус січових стрільців Є. Коновальця

Номер слайду 13

Пошук союзників. В. Чехівський, М. Грушевський та інші вважали, що необхідно укласти союз з Радянською Росією за умов пропорційного представництва в радах. С. Петлюра та В. Винниченко були прихильниками укладення союзу з Антантою.

Номер слайду 14

16 січня 1919 р. Директорія офіційно оголосила війну РСФРРКиїв у 1919 р. Червоні командири: В. Антонов-Овсієнко (зліва), В. Боженко (у центрі)

Номер слайду 15

5 лютого 1919 р. більшовицькі війська вступили до Києва

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У березні 1919 р. Директорія УНР зазнала поразки. Директорія та уряд переїхали до Вінниці, а в середині березня – до Проскурова (нині Хмельницький), де і відбулося останнє засідання у повному складі. На початку квітня 1919 р. в Рівному пройшла реорганізація Директорії. Новий уряд очолив Б. Мартос. Він закликав боротися з більшовиками, спираючись не на іноземну допомогу, а на українських повстанців. Але фактично Директорія могла керувати лише невеликою територією на Волині.

Номер слайду 18

Причини поразки Директорії: Неспроможність створити стабільний політичний режим;Втрата підтримки більшої частини українського населення через непослідовну внутрішню політику;Недостатнє усвідомлення українським населенням загальнонаціональних інтересів, необхідності створення та зміцнення власної держави;Несприятливі зовнішні обставини.

Номер слайду 19

На початку квітня 1919 р. Радянські війська зайняли Херсон, Миколаїв і Одесу, а країни Антанти евакуювали свої війська з Півдня України. Танк, захоплений у інтервентів у березні 1919 р. Одеса. Маніфестація в Одесі

Номер слайду 20

Підсумок: На кінець квітня 1919 р. більшовики окупували всю територію України, окрім західних областей. Директорія, не зумівши впоратися зі складною ситуацією, зазнала поразки. Більшовики вдруге встановили радянську владу в Україні у формі УСРР.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Видиш Андрій Вікторович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Берестова Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Неклеса Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Окулов Олексій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Danylenko Oleh
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
12987
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку