Презентація на тему: "Володимир Винниченко"

Про матеріал
Володимир Винниченко народився 1880 року в місті Єлисаветграді (нині — Кропивницький, Україна). Батько його, Кирило Васильович, замолоду селянин-наймит, переїхав із села до Єлисаветграда й одружився зі вдовою Євдокією Онуфріївною Павленко, уродженою Линник.Володимир Винниченко - художник. А ще ви дізнаєтеся про цікаві факти і з життя і творчості письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Винниченко

Номер слайду 2

Володимир Винниченко народився 1880 року в місті Єлисаветграді (нині — Кропивницький, Україна). Батько його, Кирило Васильович, замолоду селянин-наймит, переїхав із села до Єлисаветграда й одружився зі вдовою Євдокією Онуфріївною Павленко, уродженою Линник. Від першого шлюбу мати Винниченка мала троє дітей: Андрія, Марію й Василя. Від шлюбу з Кирилом Винниченком народився лише Володимир. У народній школі Володимир звернув на себе увагу своїми здібностями, і через те вчителька переконала батьків, щоб вони продовжили освіту дитини. Незважаючи на тяжке матеріальне становище родини, по закінченню школи Володимира віддали до Єлисаветградської гімназії, де він навчався з 16 серпня 1890 року по червень 1899 року.

Номер слайду 3

Літературна творчість Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів «Сонячна машина» (написаний у 1922–1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі. Появу перших його творів вітали Іван Франко і Леся Українка. 1902 року, в журналі «Кіевская старина» з'являється його перше оповідання «Сила і краса». Творчість Винниченка розпадається на три періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написані із 1902 до наступу реакції після революції 1905 року. До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року. І третій період охоплює твори, написані в еміграції. Володимир Винниченко — письменник світового рівня, проте в роки радянської влади його було викреслено з української літератури.

Номер слайду 4

Володимир Винниченко - художник

Номер слайду 5

123344«Лепрозорій» (1938) «Слово за тобою, Сталіне!» (1932)«Чесність з собою» (1911) «Рівновага» (1912)«По-свій!» (1913) «Божки» (1914) «Заповіт батьків» (1914) «Хочу!»(1915)«Записки кирпатого Мефістофеля» (1917) «Поклади золота» (1927) «Сонячна машина» (1928) «Нова заповідь» (1932) Романи Володимира Винниченка

Номер слайду 6

Цікаві факти про Володимира Винниченка. У гімназії юному Володимиру доводилося часто битися з однолітками, які дражнили його. Причиною були бідність і спілкування українською мовою. “Тебе в чиновники готують, а не в свинопаси”, — намагалися знущатися вони над однокласником, за що згодом їм доводилося відповідати.

Номер слайду 7

Цікаві факти про Володимира Винниченка. Володимир Винниченко був переконаним вегетаріанцем і прихильником сироїдження. Володимир Винниченко завжди був гранично чесний, за що, можливо, і страждав. Батько Володимира Винниченка Кирило промишляв чумацьким промислом, він возив сіль із Криму і Півдня України.

Номер слайду 8

Цікаві факти про Володимира Винниченка. Літературні твори В. Винниченка були досить широко відомі за кордоном. П’єси “Чорна Пантера і Білий Ведмідь”, “Закон”, “Гріх” були переведені на німецьку мову і поставлені на багатьох європейських сценах. Романи “Чесність з собою”, “Записки кирпатого Мефістофеля” також були перекладені і видані. У 1922 р. в кінотеатрах Німеччини демонструвався фільм “Чорна Пантера”, знятий за п’єсою В. Винниченка.

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку