презентація "Володимир Винниченко новела «Момент»"

Про матеріал
Володимир Винниченко новела «Момент». Композиція. Проблематика. Символічні образи. Ідея цінності почуття кохання; усвідомлення скороминущості щастя. Характерні риси новели «Момент». Ідейно-ххудожній аналіз
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 клас. Анісімова с.м. Володимир Винниченконовела «Момент»

Номер слайду 2

В. Винниченко. Володимир Винниченко – видатний український прозаїк, драматург,  політичний діяч. Він є автором першого українського фантастичного роману «Сонячна машина», автором «малих форм», романів і драм. Почавши з реалізму, він згодом обирає імпресіоністичний стиль.

Номер слайду 3

«Момент»Підзаголовок – «Із оповідань тюремної Шехерезади». «Шехерезадою» виявляється чоловік-оповідач, а не жінка, однак, аби зацікавити своїми тюремними оповідями, автор вдається до інтригування читача підзаголовком. Можливо, таким підзаголовком автор натякає на близькість свого твору до казки. Адже новела справді нагадує жанрову модель чарівної казки, сюжет якої побудований на міфологічному мотиві перетинання кордону.

Номер слайду 4

Композиція. Шехерезада у в’язниці розповідає історію про момент любові (пролог)Шехерезада їде із Семеном Пустуном (експозиція)прохає Семена допомогти терміново переправитися через кордон — Семен попереджає, що можуть убити — Шехерезада уявляє себе мертвим, йому смішно — зустріч Шехерезади в повітці з панною (зав’язка)у селі облава — панна просить у Шехерезади револьвера — Шехарезада й панна терміново тікають самотужки до кордону — дорога через поле, зближення — рух лісом, відчуття близькості — панна просить Шехерезаду в разі її смерті передати послання «Мусю вбито на кордоні. Вмерла так, як вмирають ті, що люблять життя”. Більше нічого…» (розвиток дії)Шехерезада й панна перебігають через кордон під кулями, страх (кульмінація)живі, щасливі — Шехерезада зізнається в любові — панна цілує, просить ніколи її не шукати, бо щастя «ось воно, мить» (розв’язка).

Номер слайду 5

У цій новелі чітко простежується доволі відверте протиставлення усталеної, традиційної моралі з її суворими, а то й пуританськими приписами природності й принадності душевних і тілесних поривань двох молодих людей. Емоційно звучить у новелі й піднесений, і мінорний водночас апофеоз «великому, прекрасному процесу життя», частка якого і ліс, і бджоли, і пташки, і «сплетені коханням метелики», і юнак та дівчина, які ніби розчиняються в зеленому рухливому царстві природи.

Номер слайду 6

Спалах почуттєвої любові в природі — момент, найвища точка буття. Людина перетворює свято кохання на побутовий елемент щоденного життя. Звідси і рівень оцінки:«Щастя — момент. Далі вже буденщина, пошлість»Ідеальну модель поведінки всього живого в природі Муся окреслює так:«Єсть якісь метелики. Вони вмирають серед кохання»Пропозиція панни скористатися цією моделлю, перенісши її з рівня біологічного на рівень духовний («наше кохання повинно вмерти зараз»), з розумінням сприймається героєм. Муся стає Дамою, а юнак благочестивим, шляхетним лицарем:«Я схопив краї її сукні, поцілував і випустив»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Момент»Жанр: новела. Новела – невеликий розповідний художній твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом. Літературний напрям: модернізм, імпресіонізм. Тема: історія короткого кохання, що зародилося між молодим революціонером і панною в  ризикованій для життя ситуації. Головна ідея: оспівування почуття кохання; усвідомлення скороминущості щастя.

Номер слайду 9

«Момент»Головні думки:доведення того, що люди інколи бездумно втрачають мить щастя, підкорюючи свої вчинки суворим приписам моралі, а інколи, намагаючись затримати й продовжити його, гублять своє щастя назавжди;усе, що від природи, є прекрасним. Характерні риси новели «Момент»:сюжет динамічний і напружений;наявність імпресіоністичних засобів: колористика тексту концентрує сонячні барви, лісову зелень, небесну блакить; багатство зорових і слухових образів увиразнює пейзаж, творить тло, на якому розгортаються події в новелі;розповідь ведеться від першої особи.

Номер слайду 10

Проблеми твору. Проблеми:любові і щастя людини;миті як вічності;філософії людського буття;життя і смерті;гармонії людини й природи;природності душевних і тілесних поривань людини.

Номер слайду 11

Головні героїГоловні герої: революціонер, панночка Муся, контрабандист Семен Пустун.

Номер слайду 12

Символічні образи. Символічні образиполе (символ свободи, життя, народження й росту);ліс (символ ворожої стихії (у момент небезпеки) або свободи й кохання (у момент щастя);комашки (символ відсутності обмежень і правил);зелені мушки, ворон (символ смерті)кордон (символ межі між життям і смертю). Час подій: весна, утім точно не визначений, мов у позачассі. Місце подій: село на кордоні — кордон, утім точно не визначене.

Номер слайду 13

Домашнє завданняпідручник с.259-262 читати;ідейно-художній аналіз новели в зошитах за презентацією (хто не зробив)письмово відповісти на питання: Чому В. Винниченко назвав свій твір саме так? Чи згодні ви з думкою, що щастя – це лише момент? (надіслати до п`ятниці)

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Агафонова Татьяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
12458
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку