Презентація на тему "Володимр Винниченко"

Про матеріал
Презентація детально розповідає про життєпис українського поета Володимира Винниченка, а також містить багато фотоматеріалів
Перегляд файлу

image

1880, 28 липня (за н.ст) в місті Єлисаветграді

imageХерсонської губернії (нині – Кропивницький) в робітничоселянській родині народився Володимир Винниченко, український письменник і політик, перший голова уряду УНР, видатний діяч доби Української революції 1917-1921 років.

image


image


image


У часи Української Революції

З початком Першої світової війни переїздить до

Москви, де живе під чужим іменем, видає журнал

«Промінь». Революційні події лютого 1917 року повертають його в Україну, де він бере участь у створенні Української Центральної Ради і очолює перший український уряд – генеральний

Секретаріат. Усі чотири універсали та інші програмні документи того часу написані саме

imageВинниченком – у них відчувається талант письменника та фах юриста (диплом Київського університету він таки отримав, склавши державні іспити екстерном). В травні 1917 року він очолює українську делегацію на переговорах із Тимчасовим урядом, з яких робить відомий висновок про те, що «російська демократія закінчується там, де починається українське питання».

image

imageimageрозвитку України часто розходяться з баченням інших діячів Центральної Ради, зокрема. Грушевського та Петлюри. Винниченко кілька разів виходив з українського Уряду, потім знову очолював. У часи Гетьманату він тримався в опозиції до влади, хоча, як свідчать спогади Скоропадського і щоденники Винниченка, вони часто спілкувалися. Що не завадило Винниченку вести таємні переговори з більшовиками Раковським і Мануїльським з метою повалення «антинародного режиму Скоропадського», висунувши умову українізації в обмін на «радянську владу в Україні», а коли це не вдалося – взяти участь в підготовці антигетьманського повстання – його навіть було арештовано гетьманськими офіцерами, але через протест українського громадства його змушені були відпустити.

тріумфальне повернення в політику –

image

imageВинниченка затверджують постійним головою Директорії. Але його розходження з Петлюрою й іншими членами уряду призвели до того, що в лютому 1919 року Винниченко залишає свій пост і невдовзі емігрує до Європи. «Я їду за кордон, обтрушую з себе весь пил політики й поринаю у своє справжнє діло — літературу», - напише він у своєму щоденнику

image


Винниченко-комуніст

image У 1920 році Винниченко почав шукати шляхи повернення в Україну, яка вже була під більшовиками. Більшовики пішли назустріч і навіть запропонували йому стати членом ЦК КП(б)У і зайняти пост заступника голови

Раднаркому УСРР із портфелем наркома закордонних справ. Однак, приїхавши до

Москви і поспілкувавшись із комуністами,

Винниченко інтуїтивно відчув, що все це – фікція і запрошують його більше як весільного генерала. Зрозуміти це дала можливість розмова з одним із дрібних чиновників у Наркоматі закордонних справ

РСФРР, який сказав, що «ніякої України не було і немає. На Україні всі чудесно розмовляють по-російськи, і все це українське питання є вигадкою».

image


гонорарів, у 1934 році Винниченко купує в містечку Мужен на півдні

image

imageФранції садибу, де і проживає з дружиною до кінця життя, пишучи твори, малюючи картини (понад  20 його полотен зберігаються в Інституті літератури ім. Т.

Шевченка НАН України) і займаючись садівництвом –

наприкінці життя він перейшов на вегетаріанство.

детально. Щоразу пише, яка погода, скільки часу він спав і який у нього настрій, фіксує свої еротичні мрії і сни. Паралельно пише про політичне життя, лається на всіх, згадує про свої художні задуми, розповідає, над чим працює.

      У щоденнику також є багато побутових клопотів, зокрема, як влаштуватися на новому місці в еміграції. Якщо ви хочете зацікавити когось постаттю Винниченка, треба починати з найцікавіших шматків із його щоденника.

     

image

imageПодружжя Винниченка і Розалії Лівшиць поділяло філософію натуризму. Цей погляд передбачає не тільки нудизм. З 26-го року вони почали бувати на острові на Сені в комуні натуристів. Так, у щоденнику Винниченко пише, що коли холодно, він пише надворі у светрі, а коли тепло, то без нічого. Така філософія пов’язана зі свободою, самовираженням, відкритістю. Натуризм – це життя “в природі” й намагання якомога ближче співіснувати з природою.

      Фрукторіанською дієтою Винниченко намагався побороти слабкощі з травленням. Невідомо, чи дієта цьому допомагала, чи шкодила. Але факт, що він набув цих проблем в казематах російської жандармерії. Там були дуже погані умови утримання.

Францію, вони запропонували Винниченку стати українським прем'єром - главою

маріонеткового уряду України, як Відкун

imageКвіслінг у Норвегії. Але Винниченко відмовився. Його кілька тижнів потримали в концтаборі, але потім відпустили.  По закінченні війни він закликав до загального роззброєння та мирного співіснування народів світу. За сто днів до смерті закінчив свій останній роман «Слово за тобою, Сталіне», де розвінчує міф про «щасливе життя в Радянській Україні».

      Помер 6 березня 1951 року. Похований на кладовищі в Мужені.


image

image

pdf
Додано
6 травня
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку