Презентація на тему Вплив людини на родючість ґрунтів

Про матеріал
• Презентація до уроку 8 класу з географії "Вплив людини на родючість ґрунтів " • Бажаючі можуть скачати)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив людини на родючість ґрунтів. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Ґрунт — це верхній, пухкий родючий шар земної поверхні. У ґрунті ростуть рослини і живуть деякі тварини. Головна властивість ґрунту— його родючість, тобто здатність ґрунту забезпечувати рослини всім необхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.

Номер слайду 3

У ґрунті є пісок та глина Крізь пісок вода проходить швидше, ніж через глину, тому що пісок — сипуча речовина, що складається з окремих піщинок не сполучених між собою. А глина — щільна речовина, яка складається з дуже дрібних частинок, зліплених між собою.

Номер слайду 4

Залежно від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини, ґрунт має різний колір: від чорного — до світло-сірого. Грунт має темний колір, якого йому надає перегній

Номер слайду 5

Перегній утворюється внаслідок перегнивання решток рослин і тварин,чим більше в грунті перегною, тим він темніший Мінеральні солі утворюються з перегною. Отже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору, ґрунт чорного кольору називається чорноземом. В Україні більша половина всіх грунтів - чорноземи

Номер слайду 6

Якщо в ґрунті мало перегною, його забарвлення змінюється від темно-сірого до світло-сірого. Родючість таких ґрунтів менша за чорноземи. Сірі ґрунти відрізняються між собою вмістом піску і глини: в одних більше піску, а в інших — глини. Ґрунт, в якому багато піску, називаєть­ся піщаним, а ґрунт , в якому багато глини, називається глинистим.

Номер слайду 7

На ґрунті люди вирощують культурні рослини, з яких отримують продукти харчування, сировину для харчової й текстильної промисловості. Щоб ґрунт щедро родив багатий урожай, його потрібно обробляти, удобрювати, поливати.

Номер слайду 8

Восени ґрунти орють або перекопують. Навесні його боронують, розпушують. Під час оранки або перекопування знищуються бур'яни і тварини-шкідники. Боронують ґрунт для того, щоб він був пухкий. У пухкий ґрунт краще проникає вода і повітря, які потрібні для росту і розвитку рослин.

Номер слайду 9

Насаджуючи лісосмуги, люди стримують руйнівну силу вітрів. Люди не задумуються, що забруднюють грунти отрутохімікатами, які люди використовують для боротьби з шкідниками сільського господарства. Грунти забруднюють відходами промисловості, сміттям.Є + та -

pptx
Додано
6 червня 2021
Переглядів
11818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку