Презентація на тему "Вступ. Що таке історія"

Про матеріал

Презентація з теми "Вступ. Що таке історія" для учнів 5го класу. Цікаве ознайомлення учнів з предметом і завданням предмету. Презентація містить як письмову інформацію так і ілюстрації, завдання на компетентності. Презентація підготовлена відповідно до методичних рекомендацій та за новою програмою по підручнику Ігор Щупак

Ірина Піскарьова, Олена Бурлака, Київ "Оріон" 2018 рік.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. ЩО ТАКЕ ІСТОРІЯ

Номер слайду 2

Що ми бачимо на малюнку?

Номер слайду 3

А Ви чули або вживаєте такі вислови?«Я розповім тобі історію……»«Зі мною трапилась така історія …….»«А колись було так ….. »

Номер слайду 4

Отже «ІСТОРІЯ» - це Наука про життя людей у минулому, про їхні заняття, думки та події

Номер слайду 5

План: Що таке минуле, сучасне і майбутнє.. Багатоманітність історії.Історія як наука та навчальний предмет.Історія України – складова європейської історіїІсторичний факт, час, простір, події і явища

Номер слайду 6

Що таке минуле, сучасне і майбутнє.. З давніх-давен слово «історія» означає звістку, розповідь про минуле (далеке і близьке) людини, родини, народу. Люди завжди цікавилися минулим. З тих часів, коли люди оволоділи мовою, вони почали передавати перекази про минуле з вуст в уста. Іноді оповідачі додавали фантазію до своїх розповідей, і тоді народжувались легенди та міфи. Міф — це витвір фантазії людей,їхнє уявлення про явища природиабо події минулого.

Номер слайду 7

Багатоманітність історії. З давніх-давен люди переповідали історію життя. Недарма колись давно стародавні греки розумі-ли історію як розслідування,пізнавання.

Номер слайду 8

Історія як наука та навчальний предмет. Спробуйте продовжити речення: «Розкажу я вам цікаву історію, яка тра-пилась зі мною…»; «Сьогодні на уроці ми…». Чи в однаковому значенні у ваших реченнях вжито слово «історія»?Обґрунтуйте свою думку.

Номер слайду 9

Історія — навчальний предмет, який ми з вами починаємо вивчати. Він надзвичайно цікавий, адже історія завжди пов’язана з людьми, вивчає діяльність людей, минуле людства. Що, де й коли відбулося — головні питання, з яких починають вивчати історію. Водночас ми маємо розуміти, що історія як наука та історія як шкільний навчальний предмет суттєво відрізняються. Спробуймо розібратися, у чому тут відмінність. Вправа ст. 9 Головне питання Навіщо, на думку Тараса Шевченка, потрібно вивчати історію?

Номер слайду 10

Історія України – складова європейської історіїУ кожного з нас є своя історія. Є історія наших родин, наших рідних.Є історія в кожного міста й села. Є історія в народів і країн.Історія кожної людини, кожної родини — це частина історії країни. Історія нашої України є невід’ємною складовою всесвітньої історії, адже це — частина спільної історії народів нашої планети.

Номер слайду 11

Поміркуймо!Свідчення 1. З універсалу коронного гетьмана Й. Потоцького (серпень 1742 р.)Мій обовязок — довести до відома вельможних їх милості панів…про селянина Довбуша, який відомий в цілім Покутськім і Підгірськім краюсвоєю злістю і зухвалістю, що він вже три роки нападає з ватагою зібранихопришків на містечка і села: грабує, вбиває і нищить.

Номер слайду 12

Свідчення 2.Із сучасного інтернет-ресурсу. Перші відомості про героїчну боротьбу Олекси Довбуша проти гноби-телів містяться в документах, датованих 1738 роком. Опришки діяли натериторії Прикарпаття, Закарпаття та Буковини. Вони здійснювали набігина панські маєтки, садиби лихварів, торговців, заможних селян. Захопленемайно віддавали бідним селянам, серед яких вони мали велику підтримку.

Номер слайду 13

Запитання для обговорення1. Про кого розповідається в уривках?2. Чим відрізняються судження авторів уривків про Олексу Довбуша?3. Подумайте, чому ставлення авторів документів до Олекси Довбушавідрізняються.

Номер слайду 14

ІСТОРИЧНИЙ ФАКТ, ЧАС, ПРОСТІР, ІСТОРИЧНІ ПОДІЇ ТА ЯВИЩАУся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ,що є історичним процесом. Наприклад: Дата вашого народження — це теж історичний факт, який на-лежить до минулого. Дата народження — це початок вашої історії. День, місяць і рік народження — це час, а місце вашого народження — це простір.

Номер слайду 15

Історія людства подібна до життя людини. Вона складається з історичних подій, які колись відбулися. Певні події, особливості життя людей час від часу повторюються, мають спільніознаки (наприклад, війни, релігія, культура). Їх називають історичними явищами.

Номер слайду 16

Уся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ,що є історичним процесом.

Номер слайду 17

Запитання та завдання. Розшифруйте хмаринку слів і складіть крилатий вислів. Як ви розуміє-те його зміст?

Номер слайду 18

Як ви думаєте, чому є питання історії, на які людство не може знайтивідповіді? Уявіть, що ви прибули до іншої країни й маєте можливість відвідатиурок історії в 5 класі. Про що, передусім, ви хотіли б дізнатися?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 1 (читати)Терміни розуміти – вивчити. Написати свою, цікаву історію про школу «Я учень 5го класу»(до 10 речень)

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Яковлєва Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гєєнко Наталія Сергіївна
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    3.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
21047
Оцінка розробки
4.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку