МЕТА: - ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами, розглянути їхню класифікацію;- вивчити особливості будови глюкози, сахарози, крохмалю, целюлози;- розглянути фізичні та хімічні властивості, застосування та поширення в природі; - визначити поняття моносахариди,дисахариди, полісахариди;онайомит
План роботи. Поняття про вуглеводи та їх класифікація. Моносахариди (глюкоза). Її фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування. Дисахариди (сахароза). Її фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування. Полісахариди (крохмаль, целюлоза). Їх фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування.
Вперше термін "вуглеводи" запропонував професор Дерптського (нині Тартуського) університету К. Г. Шмідт в 1844 р. У 1927 р. Міжнародна комісія по реформі хімічної номенклатури запропонувала термін "вуглеводи" замінити терміном "гліціди", однак стара назва "вуглеводи" вкоренилася і є загально прийнятою. Вуглеводи – це органічні сполуки із загальною формулою Cn(H2 O)m( де x і y - натуральні числа), до складу яких входить тільки вуглець, кисень, водень. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів, тобто відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини. У рослин міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і людини – до 20%Їжа людини на 70% складається з вуглеводів.
КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВВуглеводи поділяються на дві великі групи:прості - не піддаються гідролізу з утворенням простіших вуглеводів;складні - здатні гідролізуватися з утворенням більш простіших вуглеводів. ПРОСТІ СКЛАДНІВУГЛЕВОДИПолісахариди. Олісахариди або дисахариди. Моносахариди. Глюкоза. Фруктоза. С6 H12 O6 Cахароза. С12 H22 O11 Крохмаль,Целюлоза(С6 H10 O5)nr
М О Н О С А Х А Р И Д ИМоносахариди — прості вуглеводи, вони не піддаються гідролізу — не розщеплюються водою на простіші вуглеводи, у них число атомів вуглецю дорівнює кількості атомів кисню Сn. Н2n. Оn. По розміщенню карбонільної групи їх поділяють на альдози і кетози1. Якщо карбонільна група знаходиться біля первинного атома вуглецю, то вона трансформується у альдегідну. Відповідний моносахарид називається альдозою (гліцериновий альдегід - альдотріоза; рибоза- альдопентоза; глюкоза - альдо-гексоза ).2. Якщо карбонільна група знаходиться біля вторинного атома вуглецю, то вона перетворюється у кетонну, а відповідний моносахарид отримує назву кетози. До моносахаридів відносяться:тетрози С4 Н8 О4 пентози С5 Н10 О5 (арабіноза, ксилоза, рибоза)гексози С6 Н12 О6 (глюкоза, маноза, галактоза, фруктоза).
Глюкоза Глюкоза (альдегідоспирт )-називають також виноградним цукром, так як вона міститься у великій кількості у виноградному соку. Крім винограду глюкоза знаходиться і в інших солодких плодах і навіть у різних частинах рослин. Загальна формула її С6 H12 O6 Поширена глюкоза і в тваринному світі: 0,1%. Глюкозу знаходять в крові. Глюкоза розноситься по всьому тілу і служить джерелом енергії для організму. Вона також входить до складу сахарози, лактози, целюлози, крохмалю.
Хімічні властивості глюкози1) Повне окиснення глюкози. C6 H12 O6 + 6 O2 → 6 CO2 + H2 O2) Реагує як альдегіда) Окиснення, реакція “ срібного дзеркала ”СН2 ОН – (СНОН)4 – СОН + Ag2 O → СН2 ОН – (СНОН)4 – СООН + 2 Ag↓б) Окиснення Cu(OH)2 при нагріванні: СН2 ОН–(СНОН)4–СОН +2 Сu(ОН)2→СН2 ОН–(СНОН)4–СООН +Сu2 О +2 Н2 О3) Реакція бродінняа) спиртове бродіння: С6 Н12 О6 → 2 С2 Н5 ОН + 2 СОб) молочно-кисле бродіння:в) масляне бродіння: С6 Н12 О6 → С3 Н7 СООН + 2 Н2↑ +2 СО2↑
Дисахариди Вуглеводи, які при нагріванні з водоюв присутності мінеральних кислот чи під дією ферментів піддаютьсягідролізу, розкладаючись на дві молекули моносахаридів. Легко розчиняються у воді, добре кристалізуються, солодкі на смак. Як у вільному стані, так і в складі ін. молекул дуже поширені в тваринних і рослинних організмах. Найпоширеніші дисахариди: сахароза (цукор), лактоза, мальтоза. Дисахариди – цінні харчові й смакові речовини; деякі дисахариди застосовують у мікробіології та фармакології.
Хімічні властивості сахарози1. Реакція гідролізу: С12 Н22 О11 + Н2 О → С6 Н12 O6 + С6 Н12 O6.2. Реакція повного окиснення: C12 H22 O11 + 12 O2 → 12 CO2 + 11 H2 O3. Якісна реакція на сахарозу (з додаванням Сu(ОН)2 без нагрівання) C12 H22 O11 + Cu(OH)2 → утворюється розчин яскраво синього кольору
Крохмаль. Крохма́ль, (С6 Н10 О5)n — рослинний високомолекулярний полісахарид амілози і амілопектину, мономером яких є глюкоза. Нагромаджується в результаті фотосинтезу у плодах, зерні, коренях і бульбах деяких рослин як запасна форма вуглеводів. Резервний гомополісахарид рослин. Види крохмалю: картопляний, кукурудзяний, амілопектиновий кукурудзяний, пшеничний, рисовий, гороховий, тапіоковий, модифікований і ін.
Висновки:1. Вуглеводи — це природні речовини, які входять до складу рослинних і тваринних організмів, вони утворюються переважно в автотрофних організмах унаслідок процесу фотосинтезу з неорганічних речовин, що доводить нам єдність неорганічного та органічного світу і їх взаємозв'язок із космосом.2. Залежно від будови вони поділяються на моно-, ди- та полісахариди. Моно- не гідролізуються, ди- та полісахариди підлягають гідролізу до моносахаридів.3. Властивості вуглеводів зумовлені їхнім складом і будовою.4. В організмі людини виконують надзвичайно важливі функції, які необхідні для процесів життєдіяльності, входять до складу нуклеїнових кислот, що є носіями генетичної, спадкової інформації.5. Вуглеводи широко використовуються в різних галузях промисловості. Хімічну формулу С12 Н22 О11 має не лише сахароза, але і її ізомери — мальтоза й лактоза. Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром. У результаті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма. На відміну від сахарози, мальтоза й лактоза мають відновні властивості, для них характерна реакція «срібного дзеркала».