Презентація на тему "Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Молекулярі формули, фізичні властивості, поширеність і утворення в природі"

Про матеріал
Знати: - визначення вуглеводів, їх склад і будову; - фізичні властивості Вміти: - класифікувати та записувати формули різних класів вуглеводів; - записувати рівняння хімічних реакцій Розуміти: - біологічну роль вуглеводів, їх добування та застосування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДи: глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, фізичні властивості, поширеність і утворення в природі. Презентацію підготувала вчитель хімії: Кучеренко Н. В.

Номер слайду 2

МЕТА: - ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами, розглянути їхню класифікацію;- вивчити особливості будови глюкози, сахарози, крохмалю, целюлози;- розглянути фізичні та хімічні властивості, застосування та поширення в природі; - визначити поняття моносахариди,дисахариди, полісахариди;онайомит

Номер слайду 3

В ході уроку ми повинні: Знати: - визначення вуглеводів, їх склад і будову; - фізичні властивості Вміти: - класифікувати та записувати формули різних класів вуглеводів; - записувати рівняння хімічних реакцій. Розуміти: - біологічну роль вуглеводів, їх добування та застосування

Номер слайду 4

Девіз нашого уроку: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати!

Номер слайду 5

План роботи. Поняття про вуглеводи та їх класифікація. Моносахариди (глюкоза). Її фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування. Дисахариди (сахароза). Її фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування. Полісахариди (крохмаль, целюлоза). Їх фізичні та хімічні властивості. Поширення, застосування.

Номер слайду 6

Вперше термін "вуглеводи" запропонував професор Дерптського (нині Тартуського) університету К. Г. Шмідт в 1844 р. У 1927 р. Міжнародна комісія по реформі хімічної номенклатури запропонувала термін "вуглеводи" замінити терміном "гліціди", однак стара назва "вуглеводи" вкоренилася і є загально прийнятою. Вуглеводи – це органічні сполуки із загальною формулою Cn(H2 O)m( де x і y - натуральні числа), до складу яких входить тільки вуглець, кисень, водень. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів, тобто відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини. У рослин міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і людини – до 20%Їжа людини на 70% складається з вуглеводів.

Номер слайду 7

КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВВуглеводи поділяються на дві великі групи:прості - не піддаються гідролізу з утворенням простіших вуглеводів;складні - здатні гідролізуватися з утворенням більш простіших вуглеводів. ПРОСТІ СКЛАДНІВУГЛЕВОДИПолісахариди. Олісахариди або дисахариди. Моносахариди. Глюкоза. Фруктоза. С6 H12 O6 Cахароза. С12 H22 O11 Крохмаль,Целюлоза(С6 H10 O5)nr

Номер слайду 8

М О Н О С А Х А Р И Д ИМоносахариди — прості вуглеводи, вони не піддаються гідролізу — не розщеплюються водою на простіші вуглеводи, у них число атомів вуглецю дорівнює кількості атомів кисню Сn. Н2n. Оn. По розміщенню карбонільної групи їх поділяють на альдози і кетози1. Якщо карбонільна група знаходиться біля первинного атома вуглецю, то вона трансформується у альдегідну. Відповідний моносахарид називається альдозою (гліцериновий альдегід - альдотріоза; рибоза- альдопентоза; глюкоза - альдо-гексоза ).2. Якщо карбонільна група знаходиться біля вторинного атома вуглецю, то вона перетворюється у кетонну, а відповідний моносахарид отримує назву кетози. До моносахаридів відносяться:тетрози С4 Н8 О4 пентози С5 Н10 О5 (арабіноза, ксилоза, рибоза)гексози С6 Н12 О6 (глюкоза, маноза, галактоза, фруктоза).

Номер слайду 9

Глюкоза Глюкоза (альдегідоспирт )-називають також виноградним цукром, так як вона міститься у великій кількості у виноградному соку. Крім винограду глюкоза знаходиться і в інших солодких плодах і навіть у різних частинах рослин. Загальна формула її С6 H12 O6 Поширена глюкоза і в тваринному світі: 0,1%. Глюкозу знаходять в крові. Глюкоза розноситься по всьому тілу і служить джерелом енергії для організму. Вона також входить до складу сахарози, лактози, целюлози, крохмалю.

Номер слайду 10

Альдегідна та циклічні форми глюкози. Лінійна форма глюкози

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Хімічні властивості глюкози1) Повне окиснення глюкози. C6 H12 O6 + 6 O2 → 6 CO2 + H2 O2) Реагує як альдегіда) Окиснення, реакція “ срібного дзеркала ”СН2 ОН – (СНОН)4 – СОН + Ag2 O → СН2 ОН – (СНОН)4 – СООН + 2 Ag↓б) Окиснення Cu(OH)2 при нагріванні: СН2 ОН–(СНОН)4–СОН +2 Сu(ОН)2→СН2 ОН–(СНОН)4–СООН +Сu2 О +2 Н2 О3) Реакція бродінняа) спиртове бродіння: С6 Н12 О6 → 2 С2 Н5 ОН + 2 СОб) молочно-кисле бродіння:в) масляне бродіння: С6 Н12 О6 → С3 Н7 СООН + 2 Н2↑ +2 СО2↑

Номер слайду 15

Дисахариди Вуглеводи, які при нагріванні з водоюв присутності мінеральних кислот чи під дією ферментів піддаютьсягідролізу, розкладаючись на дві молекули моносахаридів. Легко розчиняються у воді, добре кристалізуються, солодкі на смак. Як у вільному стані, так і в складі ін. молекул дуже поширені в тваринних і рослинних організмах. Найпоширеніші дисахариди: сахароза (цукор), лактоза, мальтоза. Дисахариди – цінні харчові й смакові речовини; деякі дисахариди застосовують у мікробіології та фармакології.

Номер слайду 16

Лактоза. Мальтоза. Сахароза

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Хімічні властивості сахарози1. Реакція гідролізу: С12 Н22 О11 + Н2 О → С6 Н12 O6 + С6 Н12 O6.2. Реакція повного окиснення: C12 H22 O11 + 12 O2 → 12 CO2 + 11 H2 O3. Якісна реакція на сахарозу (з додаванням Сu(ОН)2 без нагрівання) C12 H22 O11 + Cu(OH)2 → утворюється розчин яскраво синього кольору

Номер слайду 21

Найважливіша з дисахаридів – сахароза – дуже поширена у природі. Це хімічна назва звичайного цукру, його називають ще тростинним чи буряковим. Буряковий цукор широко застосовується в харчовій промисловості, кулінарії, приготуванні вин, пива і т.д.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Крохмаль. Крохма́ль,  (С6 Н10 О5)n — рослинний високомолекулярний полісахарид амілози і амілопектину, мономером яких є глюкоза. Нагромаджується в результаті фотосинтезу у плодах, зерні, коренях і бульбах деяких рослин як запасна форма вуглеводів. Резервний гомополісахарид рослин. Види крохмалю: картопляний, кукурудзяний, амілопектиновий кукурудзяний, пшеничний, рисовий, гороховий, тапіоковий, модифікований і ін.

Номер слайду 25

Целюлоза. Целюло́за, (С6 Н10 О5)n — природний полімер, полісахарид, волокниста речовина, головна складова частина оболонки рослинних клітин. У найбільшій кількості міститься у деревині, волокнах бавовни, льону і ін.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Висновки:1. Вуглеводи — це природні речови­ни, які входять до складу рослин­них і тваринних організмів, вони утворюються переважно в авто­трофних організмах унаслідок про­цесу фотосинтезу з неорганічних речовин, що доводить нам єдність неорганічного та органічного світу і їх взаємозв'язок із космосом.2. Залежно від будови вони поділя­ються на моно-, ди- та полісаха­риди. Моно- не гідролізуються, ди- та полісахариди підлягають гідролізу до моносахаридів.3. Властивості вуглеводів зумовлені їхнім складом і будовою.4. В організмі людини виконують надзвичайно важливі функції, які необхідні для процесів життєді­яльності, входять до складу нуклеїнових кислот, що є носіями гене­тичної, спадкової інформації.5. Вуглеводи широко використову­ються в різних галузях промисло­вості. Хімічну формулу С12 Н22 О11 має не лише сахароза, але і її ізомери — мальтоза й лактоза. Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром. У резуль­таті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма. На відміну від сахарози, мальтоза й лактоза мають відновні властивості, для них характерна реакція «срібного дзеркала».

Номер слайду 32

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
12 вересня
Переглядів
14
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку