Презентація на тему "Як вибрати професію за темпераментом".

Про матеріал
Презентація містить матеріал про можливість вибору професії від наявного типу темпераменту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як вибрати професію за темпераментом ?

Номер слайду 2

Кожна професія вимагає від людини певних рис характеру і нахилів. Десь потрібна швидка реакція, а десь здатність ретельно до дрібниць аналізувати дані. Тому при виборі майбутньої професії варто брати до уваги і свій тип темпераменту. Темпера́мент — це вроджена стійка властивість людської психіки, одна з найважливіших структурних одиниць психодинамічної організації психічної діяльності, що визначає реакцію людини на інших людей та на події, що з нею відбуваються.

Номер слайду 3

Гиппократ и темперамент Започаткував учення про темперамент давньогрецький лікар і філософ Гіппократ . Він та його послідовники римський лікар Клавдій Гален та ін. обстоювали гуморальну теорію (від лат. humor — рідина, соки організму: кров, флегма, жовч), згідно з якою, ознаки темпераменту зумовлюються переважанням в організмі певної рідини.

Номер слайду 4

Виділяють чотири типи темпераменту: холерик, сангвінік, флегматик, меланхолік.

Номер слайду 5

ХОЛЕРИК Якщо ви лідер і хочете бути першим у всьому, легко долаєте перешкоди і труднощі на своєму шляху, то ви — холерик. Холерики самовпевнені, схильні переоцінювати свої можливості. Люди з таким типом темпераменту-натури непостійні, але талановиті. Вони швидко все схоплюють, легко навчаються і включаються в роботу, але кидають розпочату справу, не доводячи до кінця. Такі люди прагнуть до самостійності і погано підкоряються владі.

Номер слайду 6

Холерики доб'ються успіху в професії, де потрібно бути наполегливим та можна працювати на себе. Люди з таким типом темпераменту розкуті і можуть похвалитися стійкістю до стресів, умінням швидко відновлювати свої сили. Робота, що підходить за типом темпераменту холерик, може бути різноманітною, емоційною. Підійдуть динамічні професії: водій, льотчик, тренер, диспетчер,PR- спеціаліст,слідчий, хірург, геолог, пожежний. Холерики можуть спробувати себе в ролі режисера, ведучого, телеоператора, журналіста.

Номер слайду 7

Флегматик. Флегматик - повільний, наполегливий і дуже терпляча людина. Для цього типу людей властива повільність в роботі і прийнятті рішень. Флегматики дуже працьовиті і досягають у своїй роботі високих результатів. До лідерства не прагне, чому часто його називають безініціативним і люблять сталість. Флегматики добре контролюють свої емоції і не схильні до паніки. З флегматика вийде відмінний економіст, бухгалтер, фізик, хімік, астроном, математик, програміст, Інженер, агроном, архітектор, науковий співробітник.

Номер слайду 8

Сангвінік. Сангвінік - це люди, які мають сильну, врівноважену і рухливу нервову систему. Вони активні і комунікабельні, легко адаптуються до нових умов. Природжені лідери і з них виходять справедливі і душевні начальники. Сангвініки хороші в будь-якій сфері діяльності, але монотонна робота для них в тягар. Вони прекрасно проявлять себе в професіях, де потрібно працювати з людьми, з них вийдуть відмінні психологи, вчителі, вихователі, лікарі, соціальні працівники, юристи, журналісти, менеджери та організатори.

Номер слайду 9

Меланхолік. Меланхолік-характеризується підвищеною чутливістю, вразливістю, замкнутістю і стриманістю. Люди цього типу темпераменту дуже спостережливі, проникливі і сором'язливі. Відповідальні та виконавчі в роботі. Меланхолікам не слід вибирати професії, що несуть в собі стресові ситуації. За типом темпераменту їм рекомендується бути: педагогом, композитором, ветеринарним лікарем, зоотехніком, аналітиком, інженером, програмістом,перекладачем,дослідником,архітектором,модельєром, дизайнером, письменником, діячами мистецтв і т. д.

Номер слайду 10

Анкета для визначення типу темпераменту (автор А. Бєлов)Тест А. Бєлова містить “паспорти” темпераментів, які складаються з переліку рис, притаманних представникам кожного з чотирьох типів темпераменту. Слід відповідати, виходячи з того, як Ви поводитеся у повсякденному,звичайному житті,а не в якихось екстремальних умовах. Відмітьте знаком “+” ті риси в “паспорті” темпераменту, які характерні для вашої особистості.

Номер слайду 11

ПАСПОРТ ХОЛЕРИКАЯкщо Ви: 1. Непосидючі, метушливі. 2. Невитримані, запальні. 3. Нетерплячі, креативні. 4. Різання і прямолінійні у відносинах з людьми. 5. Рішучі та ініціативні 6. Енергійні 7. Винахідливі в суперечці. 8. Працюєте ривками. 9. Схильні до ризику. 10. Незлопам'ятні і необидчивы. 11. Володієте швидкої, пристрасної, зі плутаними інтонаціями промовою. 12. Неврівноважені і схильні до гарячності. 13. Агресивний. 14. Нетерпимі до недоліків. 15. Володієте виразною мімікою. 16. Здатні швидко діяти і вирішувати життєві завдання. 17. Невпинно прагніть до нового. 18. Володієте різкими, рвучкими рухами. 19. Наполегливі в досягненні поставленої мети. 20. Схильні до різких змін настрою — то ви чистий холерик.

Номер слайду 12

ПАСПОРТ САНГВІНІКА Якщо Ви: 1. Веселі і життєрадісні. 2. Діловитий. 3. Часто не доводьте справу до кінця. 4. Схильні переоцінювати себе, свої можливості. 5. Здатні швидко схоплювати нове. 6. Нестійкі в інтересах і схильностях. 7. Легко переживаєте невдачі і неприємності.8. Легко пристосовуєтеся до різних обставин.9. Із захопленням беретеся за будь-яку справу.10. Швидко остигаєте, якщо справа перестає вас цікавити. 11. Швидко включаєтеся в нову роботу і швидко перемикаєтеся з однієї роботи на іншу. 12. Обтяжуйтеся одноманітністю, буденною, копіткою роботою.13. Товариські і чуйні, не відчуваєте скутості в спілкуванні з новими людьми. 14. Працюєте швидко, захоплено, рівно, потребуєте перервах рідше інших. 15. Витривалі і працездатні. 16. Володієте гучною, швидкою, виразною мовою, що супроводжується живими жестами, виразною мімікою. 17. Зберігаєте самовладання в несподіваній, складній обстановці.18. Володієте завжди бадьорим настроєм. 19. Швидко засинаєте і пробуджуєтеся. 20. Часто не зібрані, проявляєте поспішність в рішеннях-то ви сангвінік.

Номер слайду 13

ПАСПОРТ ФЛЕГМАТИКАЯкщо Ви: 1. Спокійні і холоднокровні. 2. Послідовні і ґрунтовні в справах. 3. Обережні і розважливі в справах.4. Працюєте спокійно, повільно, рідко відпочиваєте. 5. Мовчазні і не любите даремно базікати. 6. Володієте спокійною, рівномірною мовою, без різко виражених емоцій, жестикуляції і міміки.7. Стримані і терплячі. 8. Як правило, доводите до кінця розпочату справу. 9. Не витрачайте даремно сил.10. Строго дотримуєтеся виробленого розпорядку життя, системи в роботі. 11. Легко стримуєте свої бажання.12. Мало сприйнятливі до схвалення і осуду.13. Незлобиві, проявляєте поблажливе ставлення до колкостей на свою адресу. 14. Постійні у своїх відносинах і інтересах, вмієте чекати, ладити з іншими.15. Повільно включаєтеся в роботу і перемикаєтеся з однієї справи на іншу. 16. Рівні у відносинах з усіма.17. Любіть акуратність і порядок у всьому.18. Насилу пристосовуєтеся до нової обстановки.19. Інертні, малорухливі, мляві.20. Володієте витримкою-то ви, поза сумнівом, флегматик.

Номер слайду 14

ПАСПОРТ МЕЛАНХОЛІКАЯкщо Ви: 1. Сором'язливі і сором'язливі. 2. Губитеся в новій обстановці. 3. Важко встановити контакт з незнайомими людьми. 4. Легко переносите самотність. 5. Не вірите в свої сили, падаєте духом при негараздах. 6. Відчуваєте пригніченість і розгубленість при невдачах. 7. Схильні йти в себе. 8. Швидко втомлюєтеся, потребуєте більш частих для відпочинку перервах. 9. Володієте слабкою, тихою мовою, іноді знижується до шепоту. 10. Мимоволі пристосовуєтеся до характеру співрозмовника. 11. Вразливі до сльозливості, тривожні. 12. Надзвичайно сприйнятливі до схвалення і осуду. 14. Схильні до підозрілості, недовірливості. 15. Болісно чутливі і легкоранимі. 16. Надмірно образливі. 17. Потайливі і нетовариські, не діліться ні з ким своїми думками. 18. Малоактивні в роботі. 19. Покірні . 20. Прагніть викликати співчуття і допомогу у оточуючих — то ви меланхолік.

Номер слайду 15

Обробка результатів. Чистий тип темпераменту зустрічається дуже рідко. У кожної людини можна виявити якості, характерні для різних типів темпераменту. Ступінь вираженості кожного типу темпераменту у людини підраховується за такими формулами: X=Ax/A*100%; С=Ас/A * 100% ; Ф=Аф / A * 100%; М=Ам / A*100% X-холеричний темперамент; С - сангвінічний темперамент; Ф - флегматичний темперамент; М- меланхолійний темперамент; а - число тверджень за типами темпераменту (а = 20); Ах - число «+» в «паспорті» холерика; Ас - число «+» в «паспорті» сангвініка; Аф - число «+» в «паспорті» флегматика; Ам - число «+» в «паспорті» меланхоліка. Якщо відносний результат числа позитивних відповідей по якому-небудь типу становить 40% і вище, значить, даний тип темпераменту є у вас домінуючим. Якщо цей результат становить 30-39%. то якості даного типу виражені середньо. Якщо результат 20-29%. то якості даного типу виражені слабкіше середнього. При результаті 10-19% можна стверджувати, що риси цього типу темпераменту виражені в малому ступені.

Номер слайду 16

У буденних радощах і прикрощах життя потрібно бути сангвініком, у важливих подіях життя-меланхоліком, щодо потягів, глибоко зачіпають наші інтереси, - холериком, і, нарешті, у виконанні рішень - флегматиком. В. Вундт Приділіть собі трохи уваги, проаналізуйте свою поведінку, вчинки, характер та визначте свій темперамент. Можливо це допоможе вам вибрати професію до душі. ВДАЛОГО ВАМ ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ !

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
3 травня 2020
Переглядів
3117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку