Презентація на тему: "Якісні реакції на деякі йони "

Про матеріал
Матеріали можна використати при вивченні теми: "Якісні реакції на деякі йони ."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

СЛОВНИЧОК Якісна реакція – це реакція, за допомогою якої можна визначати певні йони. Речовина, за допомогою якої можна виявити характерний йон у розчині, називається якісним реактивом.

Номер слайду 3

Виявлення галогенід-аніонів (Cl -, Br -, I -) якісним реактивом для визначення галогенід-аніонів є розчинна сіль AgNO3 Cl -+ Ag+= AgCl↓ ; Br- + Ag += AgBr↓ ; І - + Ag+ = AgІ↓ ;

Номер слайду 4

Проблемне питання Як за допомогою одного реактиву (ЯКОГО) можна визначити, в якій з пробірок знаходиться калій хлорид, калій йодид, калій бромід?

Номер слайду 5

Теоретичний аналіз Проаналізуємо склад виданих розчинів: Отримані розчини – це розчини електролітів, що у існують у вигляді йонів: К+ та Cl- K + та І- К+ та Br- Що спільного і чим відрізняються дані розчини?

Номер слайду 6

ОБЕРЕЖНО, ДОСЛІД!!! Пам'ятайте, що речовини мають різні властивості. Вони можуть бути отруйними, агресивними, вогненебезпечними. Через це, обов'язково дотримуйтеся правил техніки безпеки, будьте обережними та уважними.

Номер слайду 7

ЕКСПЕРИМЕНТ В кожну пробірку додаємо по 3-4 краплі арґентум (І) нітрату, що спостерігаємо? № 1 – чи утворився осад? Колір? № 2 – чи утворився осад? Колір? № 3 – чи утворився осад? Колір?

Номер слайду 8

Назва сполуки Формула Якісний реактив Ознака реакції Калій хлорид КCl AgNO3 Білий сирнистий осад Калій бромід KBr AgNO3 Світло-жовтий сирнистий осад Калій йодид KI AgNO3 Жовтий сирнистий осад

Номер слайду 9

ВИСНОВОК Як ви бачите, схожі аніони схожих за властивостями елементів, мають різні кольори осадів при взаємодії з одним і тим же якісним реактивом. Поява характерного забарвлення, запаху чи виділення газу при виконанні якісної реакції – називається якісним сигналом. Поява якісного сигналу свідчить про те, що ми знайшли той йон, що шукали.

Номер слайду 10

Застосування якісних реакцій Якісний аналіз складу речовин і матеріалів Контроль за якістю води та ґрунту Визначення якості продуктів Визначення мінерального складу води

Номер слайду 11

Визначення хлоридів у воді методом Мора Грунтується на реакції, яка проходить між Ag+ i Cl - йонами в присутності розчину хромату калію (як індикатору). Ag+ + Cl- = AgCl 2Ag+ + CrO4 2- = Ag2CrO4

Номер слайду 12

Кількісне визначення хлорид-іонів Відміряний об’єм( 100 мл) води вносять до конічної колби і додають 1 мл розчину індикатора K2CrO4. Пробу титрують робочим розчином нітрату срібла до зміни жовто-цитринного забарвлення на цеглисто-червоне.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

УСПІХІВ!

ppt
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
8239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку