Презентація на тему: "Йосиф Сліпий - мученик за віру в Господа."

Про матеріал
Життєпис Йосифа Сліпого. Унаслідок численних заходів впливових осіб, на клопотання папи Івана XXIII митрополита Йосипа Сліпого звільнено з ув'язнення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Йосиф Сліпий - мученик за віру в Господа. Унаслідок численних заходів впливових осіб, на клопотання папи Івана XXIII митрополита Йосифа Сліпого звільнено з ув'язнення. Його першим запитанням по отриманні документа про свободу було: «А чи стала вільною Церква?

Номер слайду 2

Мета Розширити та систематизувати знання учнів про життя Й. Сліпого. До нести образ праведника та мученика. Ознайомити з його церковною діяльністю.

Номер слайду 3

Йосиф Сліпий. Йосиф Коберницький-Дичковський

Номер слайду 4

Професор і душпастир Йосип Сліпий. Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 в селі Заздрість Теребовлянського повіту в багатодітній родині. Батько — Іван Коберницький–Сліпий, мати — Анастасія Дичковська. Останні роки життя Патріарх Йосип Сліпий провів у середовищі Католицького Університету і храму Святої Софії в Римі. 7 вересня 1984 року Патріарх Йосиф помер у Римі. Папа Іван Павло ІІ, прощаючись із його тілом в соборі Святої Софії, та сказав: «Це був великий чоловік. Він змагався за справедливу справу».

Номер слайду 5

Йосиф Сліпий (попереду) та митрополит Андрей Шептицький (у візочку) В 1925 році, молодий отець, що мав за спиною науку в Інсбруку та Римі, став ректором Львівської духовної семінарії. На той час греко–католицька церква була найпотужнішою українською інституцією, відтак отцю–ректору слід було проявити неабиякі здібності, щоб виправдати довіру митрополита Андрея Шептиць­кого.

Номер слайду 6

11 квітня 1945 року митрополита Йосипа Сліпого заарештовано та відправлено до Києва, а вслід за ним усіх єпископів та частину священиків. Розпочалися репресії стосовно УГКЦ. Йосип Сліпий - «Для мене почався шлях в’язня. Та не для мене одного; я був одним і з сотень тисяч стариків, жінок, дітей і немовлят, — писав митрополит. — Мене вирвано із гущі повірених мені вірних, їх вирвано від рідної, потом їхнього чола і кривавицею рук багатьох поколінь зрошеної землі...». А далі: «Мене виводили на слідство день і ніч так, що я буквально падав iз ніг і мене мусили підтримувати, ведучи до слідчого судді... По кількох днях, коли я вже був вимучений допитами до краю, мене привели до кількох полковників і почали тероризувати, давати до підпису, щоби я відрікся Папи, а за те дадуть мені Київську митрополію... Але я рішуче відмовився. Почалися подальші наступи, але це нi до нічого не довело, бо я вже млів з обезсилення...». – посилання на http://www.istpravda.com.ua/articles/2012/02/18/73821/view_print/

Номер слайду 7

Звільнення. У 1962 році таємна поліція зробила останню спробу підкупити його блиском православ'я у Москві. Йому запропонували стати патріярхом всієї Росії. Він відмовився знову, як і його Вчитель в пустелі. Тим часом, Папа Римський Іван XXIII намагався домогтися його звільнення. Радянський лідер Хрущов, нарешті погодився. Кардинал Сліпий, коли дізнався про своє звільнення, був тяжко хворий. Один з охоронців запитав: "Як ти, старий?". Охоронці дали йому миску юшки, поклали на ліжко і відвезли його до Москви. Він прибув до Риму 9 лютого 1963 року до монастиря Гроттаферрата, його права нога була відморожена. Там йому дали гарячого молока ... – посилання на сайт http://www.christusimperat.org/uk/node/36937

Номер слайду 8

1968-1973 рр.. Патріарх Йосиф Сліпий здійснює поїздки для відвідин українських •вірних на поселеннях, щоб нав'язати з ними релігійне .спілкування, та пожвавити, церковно-релігійне життя. Він відвідує: Канаду, Америку, Колумбію, Венесуелу, Перу, Аргентину, Парагвай, Бразилію, Австралію, Нову Зеландію - протягом 1968 року; Португалію, Німеччину, Японію - в 1977 році (всього 18 країн). Блаженніший бере участь в Євхаристійних Конгресах - Бомбеї (Індія) в 1964 р., В Боготі (Колумбія) в 1968 р., в Мельбурні (Австралія) в 1973. році. 1973 На Святій Літургії в Римі в соборі св. Петра о. Гриньох, колишній капелан ОУН-УПА грецькою мовую вперше поминає Йосифа Сліпого як Патріарха. З того часу всі церкви виголошують такий титул. Патріарх Йосиф скликає Синоди українських єпископів у 1971, 1973, 1978,1979. Римська Курія не визанає рішення Синодів правосильними. 1970 -1981 рр.. Патріарх Кардинал Йосиф Сліпий пише свій Заповіт, в котрому роздумує про дальшу долю Української Церкви та її розвиток, над різними аспектами церковного і суспільного життя.1981р.. Патріарх скликає черговий Синод УГКЦ, на якому прийнята Декларація про неканонічність і недійсність Львівського собору 1946 року по ліквідації УГКЦ (25 листопада і 2 грудня). 1981 Патріарх скликає черговий Синод УГКЦ, на якому прийнята Декларація про неканонічність і недійсність Львівського собору 1946 року по ліквідації УГКЦ (25 листопада і 2 грудня).

Номер слайду 9

Поховання Йосипа Сліпого 7 вересня 1984 р. Помирає Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Йосиф Сліпий, визначний громадський діяч і церковний подвижник. 1991 Реабілітований посмертно бувший в'язень таборів ГУЛАГу Йосиф Сліпий (17 квітня). 27 серпня 1992 Повертається на рідну землю (через 47 років) Патріарх Української Греко-Католицької Церкви, Кардинал Йосиф Сліпий. Похований у крипті собору Святого Юрія у Львов. Крипта-усипальниця ієрархів УГКЦ .. Прощання Папи Римського Івана Павла ІІ з Патріархом Йосипом Слімим в Римі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
861
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку