Презентація на тему "З чого виготовляють книжки, зошити, олівці."

Про матеріал
Презентація на тему : "З чого виготовляють книжки, зошити, олівці." Сьогодні на уроці ми повторимо, з чого людина виробляє посуд, і дізнаємося, як виготовляють папір, скільки років виповнилося звичайному олівцю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів Шащкевич Т. А. Зчого виготовляють книжки, зошити, олівці.

Номер слайду 2

Вправа «Погода»—    Яка зараз пора року?—    Який місяць?—    Яке число?—    Тепло чи холодно надворі?—    Який стан неба?—    Яка температура повітря?—    Чи були сьогодні протягом дня опади?

Номер слайду 3

Як назвати ці предмети одним словом? (Посуд) Що зайве? (Зошит) Сьогодні на уроці ми повторимо, з чого людина виробляє посуд, і дізнаємося, як виготовляють папір, скільки років виповнилося звичайному олівцю.

Номер слайду 4

Хто виготовляє ці предмети?(Ці предмети зроблені руками людини.) З чого людина робить все те, що нас оточує?(З природних матеріалів)Для того щоб дізнатися, що, з чого і як людина це робить, вирушимо до Країни майстрів.

Номер слайду 5

Перше місто — Місто гончарів. Хто такі гончарі?—    Зяким матеріалом вони працюють?--- Яка вона?—    Що з неї добре робити? —    Тому люди здавна виготовляють із неї посуд.

Номер слайду 6

 Глину видобувають у кар’єрі екскаваторами. У сирому вигляді вона пластична. її змішують із водою до стану густої пасти, потім з неї ліплять посуд або іграшки. Висихаючи, глина твердне і стає дуже міцною. Потім вироби обпалюють у печі при високій температурі 450 °С. Після випалення глина стає міцною. Такі речі називають керамікою, а майстрів, які їх виготовляють — гончарями.

Номер слайду 7

Друге місто — Місто металургів. А з чого виготовлено ось цей посуд?Із металу—    Звідки беруть залізо?—    Воно створене самою природою. Залізняк — це корисна копалина, людина добуває її або екскаватором із поверхні землі, або глибоко під землею в шахті. Знімають шар землі. Гірники бурять свердловини, закладають у них вибухівку, підривають її за допомогою електрики. Верхній шар ґрунту після вибуху відкриває сховану під ним залізну руду. Потім величезні екскаватори вантажать руду у вагони.

Номер слайду 8

Руда потрапляє на завод, і перетворити її на залізо допомагає вогонь. У величезних печах — домнах — удень і вночі бушує полум’я. У домни надходить залізняк. його плавлять, і він стає рідким. Так отримують чавун. Чавун відправляють до сталеварів і в мартенівських печах варять сталь. Потім сталь виливають у форми — склянки і, коли метал остигає, витягують зливок. У прокатному цеху цей зливок розкочують у тонкі й товсті листи сталі, а з них виготовляють різні предмети.

Номер слайду 9

Третє місто — Місто книговидавців—    Папір винайшли в Китаї. Китайці виготовляли його з розмочених рослинних волокон. До Європи папір потрапив ще до н. е. Виявилось, що його можна виготовляти з дерева, ганчірок і навіть... зі старого паперу — макулатури. Отже, папір можна використовувати двічі!Як саме виготовляють папір у наші дні?

Номер слайду 10

Папір виготовляють на паперових фабриках. На фабриці машини здирають із колод кору, рубають на тріски рубильними машинами, тріски варять у котлах заввишки з триповерховий будинок, додають кислоту. Утворюється дерев’яна каша, що називають целюлозою. Целюлозу отримують із лісових порід: здебільшого з ялини, сосни і берези, але використовують також евкаліпт, тополю, каштан та інші дерева. Потім цю кашу виливають у спеціальну машину на дротяну сітку. Сітка рухається, вода стікає, а волокна деревини залишаються. Їх віджимають, розгладжують спеціальними валиками — і утворюється широкий цупкий аркуш паперу, який скручують у рулони або ріжуть на аркуші й везуть до друкарні.

Номер слайду 11

У друкарні друкують книги. За допомогою розумних машин, набирають текст, на інших машинах друкують малюнки. У машини закладають папір, заливають фарбу і друкують аркуші книги. Потім виготовляють обкладинку і палітурку — ось книга й готова. Так само виготовляють зошити. Так, від машини до машини, дерево перетворюється на білий і чистий папір.—    Для чого використовують папір?—    Чи легко отримати папір?— Як потрібно ставитися до наших зошитів, підручників?

Номер слайду 12

Робота з підручником

Номер слайду 13

Він не водиться з вогнем. Ріст втрачає день за днем. Багато працює. А ми. Щоразу знімаємо стружку. З неповинної голови. —    Що таке олівець? З’ясуємо за допомогою тлумачного словника. Простий олівець — це письмове приладдя, зроблене з дерев’яної палички зі стрижнем з суміші глинистої маси й графіта.

Номер слайду 14

«Чому малює твій олівець?» З чого зроблений олівець.—    Дерев’яна «сорочка» і графітовий стрижень — що може бути простіше? Але це тільки на перший погляд. Потрібно докласти зусиль, щоб стрижень не ламався, залишав чіткий, чистий слід, легко заточувався. Графітове борошно змішують із глиною і водою. Чим більше глини, тим твердішим є олівець, більше графіту — м’якший грифель. Потім масу дроблять молотом, нагрівають до 1000 °С, пропускають через формувальний прес, отримуючи тонкі липкі вірьовки. їх розпрямляють, розрізають, сушать і кладуть у піч для випалення. Для «сорочки» олівця найкраще придатний кедр або сосна. Дерев’яні заготівки розрізають навпіл завдовжки і вирізують канавку для грифеля. Обидві половинки з грифелем потім склеюють. Дощечки розрізають на олівці, їх зовнішню сторону полірують.

Номер слайду 15

— Які предмети в нашому домі виготовлені з металу, деревини?— Для виготовлення різних речей людина використовує, здебільшого, наявні в природі матеріали. Але їх запас небезмежний. Тому людина повинна дбайливо ставитися до природних багатств.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
1586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку