Презентація на тему "З історії креслення"

Про матеріал
Креслення- це навчальна дисципліна, яка вивчає правила виконання і читання креслень. Вивчаючи у цю дисципліну , учні зможуть виконувати і розуміти різні креслення, ознайомитись з правилами їх оформлення, навчитись працювати креслярськими інструментами і будувати зображення від руки (ескізи).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З історії креслення Виконав: Студент групи ОРДР-21 Рансевич Дмитро Немішаєве 2013

Номер слайду 2

Що таке креслення? Це графічне зображення, виконане за допомогою спеціальних креслярських інструментів і приладдя за особливими правилами побудови зображень, що дає нам повне уявлення про зовнішній і внутрішній устрій предмета та про його розміри.

Номер слайду 3

Історичні відомості Задовго до того, як люди створили писемність, вони навчилися малювати оточуючі їх предмети. Для створення графічних зображень на різних етапах розвитку суспільства використовувалися різноманітні матеріали і інструменти. Спочатку матеріалом була земля, стіни печери, камені, на яких малюнки видряпувалися. Поблизу іспанського селища Альтаміра збереглася печера - житло первісної людини, на стінах якої зображено сцени полювання на бізонів. У Сибіру в передгір'ях Алатау знайдено графічні зображення людей і звірів на скелях, виконані людиною понад 30 тисяч років тому.

Номер слайду 4

Історичні відомості Потім стали використовувати берест, шкіру, полотно, пергамент, папір й інші матеріали, на які зображення наносилися чорнилом або тушшю за допомогою гусячого пера. Ці та інші приклади свідчать про те, що спочатку люди намагалися графічно відображати свої враження і бачення навколишнього світу. Поступово виконувані людиною графічні зображення удосконалювались, ставали більш свідомими і виразними - з'явилися зображення знарядь праці, плани поселень, храмів тощо. Першим з таких зображень вважається зображення будівлі у розрізі на глиняній табличці (Новий Вавилон, 2400 р. до н.е.).

Номер слайду 5

Знайшли найдавніше креслення Вавилонської вежі . Найдавніше у світі зображення Вавилонської вежі, точніше - реального прототипу біблійної споруди. Написи на цьому чорному камені датовані 604-562 роками до нашої ери. На плиті зображені цар Навуходоносор II, що правив Вавилоном більше 2500 років тому, і легендарна Вавилонська вежа.

Номер слайду 6

Вавилонська вежа Вавилонська вежа — одна з найграндіозніших споруд стародавнього Вавилону, символ сум'яття і безладу. За стародавньою біблійною легендою, понад чотири тисячі років тому всі люди жили в Месопотамії, тобто в басейні річок Тигру і Євфрату, і розмовляли однією мовою. Оскільки земля цих місць була дуже плідна, то люди жили багато. Від цього вони сильно загордилися і вирішили побудувати вежу до самого неба.

Номер слайду 7

Для споруди монументальної будови люди використовували не камінь, а необпалену цеглу-саман, для з'єднання цегли застосовувався замість вапна бітум (гірська смола). Вежа все росла і росла у висоту. Нарешті Бог розгнівався на безрозсудних і пихатих людей і покарав їх: Він змусив будівельників розмовляти різними мовами. Від цього дурні гордівники перестали розуміти один одного і, покинувши свої знаряддя, припинили будівництво вежі, а потім розійшлися в різні боки Землі. Так вежа залишилася недобудованою, а місто, де відбувалося будівництво і змішалися всі мови, назвали Вавилоном.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чим виконували зображення? Наскальні зображення людина виконувала шматочком вугілля, взятим із залишків вогнища. Прообраз сучасного олівця з'явився пізніше, у добу древньогрецької культури: це були графітові палички. Ще пізніше почали застосовувати палички або загострені кружечки із свинцю або срібла, які також залишали добре помітні сліди на поверхнях твердих предметів. Відомо, що такими "олівцями" користувався Леонардо да Вінчі.

Номер слайду 10

Простежуючи шлях розвитку креслення від давніх часів до наших днів, можна виділити два основні його напрями: перший - будівельні креслення, за якими будували житло, промислові будинки, мости та інші спорудження; другий - промислові креслення, за якими створювали різні інструменти, пристрої, машини. Будівельні креслення виникають в той час, коли люди для будування житла або приміщень для зберігання запасів або зимівлі худоби на землі в натуральний розмір розбивали плани приміщень і на них зводили будівлі. Робилося це за допомогою примітивних пристроїв. Лінійні розміри відкладали розмічальним циркулем. Кола креслили за допомогою мотузки і двох кілочків

Номер слайду 11

Первісне зображення в плані (вид зверху) поєднували із зображенням фасаду будинку (вид спереду)

Номер слайду 12

ЗА ПЕТРА І На початку XVIII століття в період правління Петра І у Росії бурхливо розвивається суднобудування, гірничорудна промисловість, будуються машини й заводські силові установки. Все це вимагало вмілого виконання креслень. У зв'язку з цим указом Петра I вводиться викладання креслення в спеціальних навчальних закладах, що послужило причиною появи в 1708 р. перших підручників з креслення: "Прийоми циркуля й лінійки" та "Практичні геометрії". У цей час з'являються перші креслення заводських споруджень, де зображення виконувалися у двох видах. Збереглося креслення двадцятидвохвесельного шлюпа, виконаний особисто Петром I в 1719 р.

Номер слайду 13

З розвитком техніки креслення ускладнювалися, їх виконання вимагало більш високої точності виконання. Стали застосовувати масштаби, проекційний зв'язок, виконуючи розрізи, без яких неможливо було зрозуміти внутрішній устрій виробу й принцип його роботи. Ці креслення були вже близькі до сучасних креслень, але на них не було розмірів. Вони визначалися за допомогою масштабної шкали, зображеної на полі креслення. Прикладом таких креслень можуть служити креслення парової машини І. І. Ползунова, виконані в 1763 р.

Номер слайду 14

Генеральний план садиби КПІ. З альбому виконавчих креслень будівництва 1898-1901

Номер слайду 15

І.П, КУЛІБІН, ПЕТРО І

Номер слайду 16

Видатні вчені Велику роль у розвитку та вдосконалюванні теорії інженерної графіки, методики її викладання і у створенні навчальних посібників зіграли такі вчені, як І.Г. Попов, С.М. Куликов, А.М. Ієрусалимський, Н.А. Попов, В.О. Гордон, В.І. Камєнєв, Н.Ф. Четверухін. Останнім часом плідну роботу зі створення навчальних матеріалів з креслення та вдосконалювання методики викладання цього предмету провели проф. С. В. Рожеві, Н. С. Дружинін, С. К. Боголюбов. У період індустріалізації в умовах бурхливого розвитку всіх галузей народного господарства була потреба створити єдину тверду систему правил і норм виконання машинобудівних креслень. Із цією метою в 1925 р. був створений Комітет зі стандартизації при Раді Праці і Оборони, а в 1929 р. вийшов перший випуск стандартів з креслення. 1 травня 1935 р. Комітет зі стандартизації приймає постанову, відповідно до якого дотримання стандартів на креслення стає обов'язковим. Потрібно відзначити, що всі норми й правила, за якими виконують креслення, зібрані в державних стандартах, постійно вдосконалюються й змінюються залежно від розвитку виробництва, науки і техніки.

Номер слайду 17

Біля витоків зародження ракетно-космічної техніки стояли такі видатні вчені, як К.Е. Циолковський, М.П. Барабашов, С.П. Корольов та ін.

Номер слайду 18

Мова графічних зображень без кордонів Мова графічних зображень не знає кордонів, адже вона однаково зрозуміла всім людям, незалежно від того, якою мовою вони розмовляють. Графічну мову набагато легше призвичаїти для розуміння електронно-обчислювальною машиною. Будь-яка графічна інформація відрізняється від словесної більшою конкретністю, виразністю і лаконічністю. Серед інших графічних зображень креслення посідають особливе місце. За кресленнями на виробництві виготовляють різні предмети. За кресленням можна з'ясувати будову виробу і взаємодію його частин. Тобто креслення потрібні для складання і ремонту виробів, для вивчення їх будови. Важко уявити галузі практичної діяльності людей, де б не знаходили застосування креслення. За кресленнями зводять житлові будинки, будують греблі, шахти, електростанції, прокладають залізниці і шосе. За кресленнями виготовляють одяг і меблі, шиють взуття.

Номер слайду 19

Місце креслення в житті людини Серед інших графічних зображень креслення посідають особливе місце. За кресленнями на виробництві виготовляють різні предмети. За кресленням можна з'ясувати будову виробу і взаємодію його частин. Значить, креслення потрібні для складання і ремонту виробів, для вивчення їх будови. Важко уявити ті галузі практичної діяльності людей, де б не знаходили застосування креслення. За кресленнями зводять житлові будинки, будують греблі, шахти, електростанції, прокладають залізниці й шосейні дороги. За кресленнями виготовляють одяг і меблі, шиють взуття.

ppt
Додано
1 жовтня 2020
Переглядів
1483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку