Презентація на тему:" Загадкові місця України"

Про матеріал
Презентація на тему:" Загадкові місця України" для використання на уроках історії та географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадкові місця України Матеріали зібрала Вдовцова Тетяна Андріївна, вчитель історії ЗЗСО І-ІІІ ст. №6 м. Гайсин Гайсинської міської ради

Номер слайду 2

Наталіївка, село Володимирівка Харківської області

Номер слайду 3

Наталіївки на карті ви не знайдете. Колись це була одна з найгарніших та найрозкішніших садиб України. Маєток на річці Мерчик належав цукровому магнату та меценату Івану Харитоненко, а садибу він назвав ім’ям своєї внучки Наталки. Декотрі дубові ліси, що ростуть навколо садиби мають по 300 років. Зараз, звичайно, збереглися не всі дерева з колекції, проте, й нині парк має романтичний вигляд. Також на його території збудований будинок, флігелі, манеж. Однак їхати до Наталіївки варто навіть заради лише однієї пам’ятки. І це Спаська церква. Подібного храму в Україні немає. Можна сказати, без перебільшення, він є найоригінальнішим у нашій країні. І одним з найкрасивіших: зовнішні стіни прикрашені незвичайними барельєфами, дзвіниця – у стилі модерн. Всередині храму збереглися старі розписи. Тож цей храм – справжня перлина цього краю.

Номер слайду 4

Колочава, Закарпатська область

Номер слайду 5

Колочава – найбільше село Закарпатської Верховини. Його ще називають селом музеїв. Адже в Колочаві працює десять музеїв, а в проектах заплановано ще декілька. До слова, за легендою назва села пов’язана з тим, що болотиста земля тут "чавкає" під ногами. На горі Стримбі (1719 м) розташований унікальний заклад – "Школа вівчарства". Під керівництвом досвідчених вівчарів тут можна виганяти отару на випас, подоїти овець, зварити вурду (сир, який готують із сироватки та овечого молока), бринзу, приготувати вічарську юшку. А познайомитися із колочавською фауною можна у колибі-музеї: там представлені опудала багатьох карпатських звірів. Є в Колочаві й унікальний птахопарк Василя Макара, який налічує близько 2 тисяч різних папуг та дивовижних голубів. Тож у Колочаві, на правду, є на що подивитися.

Номер слайду 6

Тараканівський форт, Рівненська область

Номер слайду 7

Тараканівський форт або Нова Дубенська фортеця – одне з найцікавіших місць Рівненщини. Сьогодні від фортеці залишилися лише руїни. Назву форт отримав через село Тараканів, у якому розташований. Це місце вражає не лише легендами, а й своїм розмахом. Чого вартий тунель, розташований під зовнішніми стінами довжиною близько 100 метрів. Фортеця була побудована ще у кінці 19 століття для захисту західних кордонів Російської імперії. Але під час Першої світової війни росіяни, вирішивши, що форт їм не дуже потрібен, здали фортецю полякам практично без бою. Потім задумали форт повернути. У результаті, форт, зруйнований власною ж артилерією, був відбитий. У роки Другої світової війни Нова Дубенська фортеця знову була здана ворогові – вже німецьким загарбникам. Деякі легенди стверджують, що німці тут проводили випробування нової секретної зброї, начебто навіть ядерної. А ще кажуть, що це місце перетворилося на Місто привидів. Можливо, тому, що на початку 20 століття тут загинуло дуже багато солдатів і вони досі не можуть знайти спокій. Дехто зараховує Нову Дубенську фортецю навіть до числа найбільш містичних місць України.

Номер слайду 8

Бакота, Хмельницька область

Номер слайду 9

Місто Бакота являло собою укріплений замок та печерний монастир, збудований начебто самим Антонієм Печерським, який згодом на київських горах заснував Києво-Печерську лавру. В монастирських келіях ховалися місцеві жителі під час набігів кочовиків. Місто, яке пережило численні ворожі навали, перестало існувати в 1981 році. Тоді його було затоплено водами Новодністровської ГЕС. Мешканців розселено в сусідні міста, а Бакота стала так званою українською підводною "Атлантидою". Нині Бакота – це територія на березі Дністра. Скельний монастир відновлено археологами і зараз на його території "пульсують" три цілющі джерела. Тому тут є все для спокійного відпочинку: теплий клімат, подібний до кримського, святі місця, мальовничі краєвиди, чисте повітря.

Номер слайду 10

Жовква, 25 км від Львова

Номер слайду 11

Для зведення цього міста були запрошені найкращі італійські архітектори та будівничі. Так виникло самобутнє місто-фортеця в комплексі з великим замком та просторою ринковою площею. У свій час місто було потужним осередком багатьох історичних подій у Європі: саме Жовква була приватною резиденцією польського короля Яна ІІІ Собеського. Понад те, у Жовківському замку розташовувалися навіть військова резиденція царя Петра І. Саме тут він розробив знаменитий план розгрому шведів. Історики кажуть: є підстави вважати, що Богдан Хмельницький народився у Жовкві й тут минули його дитячі роки. Архітектурний стиль Жовківського замку являє собою переплетення стилів ренесансу і бароко. Однак його сучасний вигляд дещо змінений. Ще досі тривають реставраційні роботи, археологічні дослідження. А нині в східному крилі замку на другому поверсі відкритий музей.

Номер слайду 12

Стільсько, Львівська область

Номер слайду 13

Село Стільсько називають столицею білих хорватів. Велика, її ще називали Біла Хорватія – прадавня батьківщина сучасної Хорватії. І саме це село, як виявилось зовсім нещодавно, було її столицею. Саме тут вирувало життя білих хорватів у 9-10 століттях зі справжнім тогочасним мегаполісом у 250 гектарів. Нині прогулюючись такою площею можна натрапити на чимало пам’яток історії: скелі, печери, підземні лабіринти та навіть жертовники. Кажуть, що під усім цим існує ще й підземне місто. Доказом цього є підземні лабіринти. До слова, деякі місцеві жителі Стільського залюбки побудуть для вас у ролі екскурсовода, аби показати красу та загадковість своєї місцини.

Номер слайду 14

Медобори, смт. Гримайлів Тернопільської області

Номер слайду 15

Хоч земля тут і не мед, але солодкі враження від подорожі цими горбистими місцинами вам гарантовані. Медобори – заповідник, який займає велику територію Тернопільщини. Чому, власне, "Медобори"? Назва походить від медоносних рослин, які тут широко розповсюджені. Основа рельєфу заповідника – товтри. Як відомо, товтри – це гори, які утворилися не через тектонічні процеси, а внаслідок біологічних. Саме тому Медобори унікальні у своєму роді. Формувалися вони 15-20 мільйонів років назад. Відтак, ці гірські утворення можна порівняти з підводними кораловими рифами. Найвища точка Медоборських гір – Богит, її висота 414 метрів. Колись саме на цій горі існувало язичницьке капище. Гора Богит була одним із центрів духовного життя прадавніх слов’ян. Медобори надзвичайно багата місцина на різноманітних представників флори та фауни. Подорожуючи Медоборами, зможете побачити козуль, кабанів, лисиць, борсуків та ще близько сорока видів савців. У водоймах розповсюджені різноманітні риби та земноводні. Під час походів слід остерігатися плазунів, так як серед них є отруйні. А ще простір тут наповнюється неповторним перегуком та співом птахів, яких у Медоборах налічують близько 190 різних видів. Тож редакція сайту "24" бажає Вам цікавих та захоплюючих подорожей!

Номер слайду 16

Водоспад Білі камені Дніпропетровська область, неподалік Кривого Рогу

Номер слайду 17

Водоспад виник, коли у 1932 році на річці Інгулець створили Карачунівське водосховище. Висота його — 12 метрів. Неподалік водоспаду є ще одна історична пам’ятка міста – величний залізничний міст на Інгульці. З нього відкривається захоплюючий краєвид: праворуч – водоспади і Карачунівське водосховище, ліворуч – Кривий Ріг. Міст, заввишки 53 м та довжиною 161 м, збудований ще у 19 столітті, є найвищим у Криворізькому басейні.

Номер слайду 18

Мавринський майдан Дніпропетровська область, неподалік Павлограду

Номер слайду 19

Посеред степу, в 10 кілометрах від міста, знаходиться цей майдан — скупчення низин та пагорбів, з висоти пташиного польоту схожих на загадковий малюнок. У день весняного рівнодення сонце заходить за горизонт якраз по центру однієї з западин — десь як і в англійському Стоунхенджі. Окремі вчені вважають степовий майдан прадавньою зірковою обсерваторією або навіть храмом. Цікаво — там ніколи не літають птахи, не росте жодне дерево, а дощова вода навіть у паводки не затримується в котловині. Дослідники вважають, що тут небачена енергетика: центральне коло нагадує параболічну антену, яка нібито поглинає усю природну енергію.

Номер слайду 20

Базальтові стовпи Рівненська область, Костопільський район

Номер слайду 21

Це геологічна пам'ятка природи в Україні. Але також тут ведуть добування базальту для промислових цілей. Деякі кар'єри затоплені, спокійна водна гладь і базальтові стіни створюють напрочуд мальовничий ансамбль. Найкрасивішим вважають кар'єр з базальтовими стовпами в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають Островом кохання. Що тут робити? Влаштувати піший похід довкола стовпів. Дослідити геологію: тут є мінерали адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна. Ще — купатися у мальовничих кар’єрах або поплавати на човні.

Номер слайду 22

Спасо-Преображенська церква у Мошнах Черкаської області

Номер слайду 23

Спасо-Преображенську церкву у Мошнах проектував італійський архітектор Джорджо Торічеллі. Церква в селі Мошни Черкаської області збудована у 1839 році. Замовником був граф Михайло Воронцов, саме тому ця церква так нагадує Алупкінський палац у Криму.

Номер слайду 24

Цікаво, що Торічеллі створив точну копію українського храму у Франції, під Парижем.

ppt
Додано
23 березня 2021
Переглядів
635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку