Презентація на тему: "Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти)"

Про матеріал
Вітаміни - це органічні речовини, які надходять в організм з їжею або синтезуються в ньому, та необхідні для нормального обміну речовин. Вітаміни відкрив М. І. Лунін в 1880 році. Зараз відомо близько 50 видів вітамінів. - В організмі вони, як правило, не відкладаються, а їх надлишок виводиться органами виділення. - Найбільша кількість вітамінів міститься в рослинних продуктах, але деякі є лише в тваринних продуктах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала Кузьменко Ольга Сергіївна викладач хімії МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Головне управління освіти і науки виконавчого органу Київської міської державної адміністрації НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ М. КИЄВА ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «КИЇВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВНИЦТВА» Урок-презентація з хімії на тему:

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що виконують найважливіші біохімічні і фізіологічні функції в організмі людини (як і в будь-яких інших живих організмах) і володіють високою біологічною активністю

Номер слайду 4

Вітаміни - це органічні речовини, які надходять в організм з їжею або синтезуються в ньому, та необхідні для нормального обміну речовин. Вітаміни відкрив М. І. Лунін в 1880 році.

Номер слайду 5

Першим виділив вітаміни в кристалічному вигляді польский учений Казимир Функ в 1911 році. В 1912 році він дав їм назву - від латинского "vita" - "життя".

Номер слайду 6

- Зараз відомо близько 50 видів вітамінів. - В організмі вони, як правило, не відкладаються, а їх надлишок виводиться органами виділення. - Найбільша кількість вітамінів міститься в рослинних продуктах, але деякі є лише в тваринних продуктах.

Номер слайду 7

Типи нестачі вітамінів АВІТАМІНОЗ Відсутність в організмі вітаміну ГІПОВІТАМІНОЗ Часткова нестача вітаміну Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері Швидка втомлюваність, знижена працездатність, підвищена дратівливість, слабкий імунітет

Номер слайду 8

Гіпервітаміноз виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляєтся у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичну дію мають надлишкові дози жиророзчиних вітамінів, так як вони накопичуються в органиізмі. Гіпервітаміноз часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом – бодібілдингом та вживають харчові добавки та вітаміни.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

№ п/п Вітамін Повна назва Функції Авітаміноз Знаходження ЗАВДАННЯ: накресліть та заповніть таблицю в зошиті.

Номер слайду 15

Міститься: в молоці, рибі, яйцях, маслі, моркві, петрушці, абрикосах. Потрібний для нормального росту та розвитку епітелію. Входить до складу зорового пігменту родопсину. При авітамінозі виникає захворювання Куряча сліпота (порушення сутінкового зору).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ВІТАМІН B1 Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу, м'ясі птиці, зелені. Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові та процеси кровотворення, роботу гладенької мускулатури, активізує работу мозку. При авітамінозі виникає захворювання Бері-бері (ушкодження нервової системи, відставання у рості та розвитку, слабкість та параліч кінцівок).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВІТАМІН B2 Міститься: в м'ясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових та бобових культурах. Регулює обмін речовин, бере участь в процесах кровотворення, знижує втому очей, полегшує всмоктування кисню клітинами. При гіповітамінозі - слабкість, погіршення аппетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зорового аналізатора.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ВІТАМІН B5 Міститься: в горіхах, дріжжах, фундуці, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі Регулює роботу нирок, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін

Номер слайду 24

ВІТАМІН B6 Міститься: в сої, бананах, морепродуктах, картоплі, моркві, бобових Бере участь в обміні амінокислот та жирів, роботі нервової системи, знижує рівень холестерину. При авітамінозі - анемія, дерматит, судоми, розлад травлення.

Номер слайду 25

ВІТАМІН B9 Міститься: в м'ясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі Бере участь в синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ВІТАМІН B12 Міститься: в сої, сирі, устрицях, дріжджах, яйцях Покращує імунітет, бере участь в процесах кровотворення, нормалізує тиск. При авітамінозі - злоякісна анемія та дегенеративні зміни нервової тканини

Номер слайду 28

ВІТАМІН B13 Міститься: в молоці та молочних продуктах, печінці, дріжджах Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращує репродуктивне здоров‘я.

Номер слайду 29

ВІТАМІН C Міститься: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві Допомагає організму боротися з інфекціями, покращує зір, стимулює відновлення клітин. При авітамінозі - цинга (набрякають і кровоточать ясна, випадають зуби. Слабкість, в'ялість, втомлюваність, запаморочення).

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ВІТАМІН D Утворюється в шкірі під дією УФО, На нього багаті: яєчний жовток, масло, риб‘ячий жир, ікра Відповідає за обмін фосфору та кальцію, правильний ріст кісток. При авітамінозі – захворювання рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, дратівливість)

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ВІТАМІН E Міститься: в молоці зародках пшениці, раслинних оліях, листі салату, м'ясі, печінці, маслі Стимулює відновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров‘я.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

ВІТАМІН H Міститься: в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м'ясі Впливає на сон та апетит, стан шкіри та волосся, рівень холестерину.

Номер слайду 38

ВІТАМІН K Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз.

Номер слайду 39

ВІТАМІН PP Міститься в свинині, рибі, арахісі, помідорах, петрушці, шипшині, м'яті Бере участь в синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. При авітамінозі - пелагра (ураження шкіри, дерматит, діарея, безсоння, депресія).

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВ

Номер слайду 48

ВОЛОСССЮ НЕОБХІДНІ: А, В2, В6, Н ОЧАМ НЕОБХІДНІ: А, В ЗУБАМ НЕОБХІДНІ: Е, D НІГТЯМ НЕОБХІДНІ : А, D, С НА ШКІРУ ТА ВВЕСЬ ОРГАНІЗМ ДІЮТЬ: А, В12, Е

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

ТЕСТ «ЧИ СХИЛЬНИЙ Я ДО АВІТАМІНОЗУ?» НАВЕСНІ ВИ ЗАЗВИЧАЙ ХВОРІЄТЕ НА ЗАСТУДУ ЧАСТІШЕ НІЖ ВОСЕНИ? А – ТАК Б- НІ 2. ВЕСНЯНІ ЗАСТУДИ ВИ ПЕРЕНОСИТЕ ВАЖЧЕ НІЖ ОСІННІ ТА ЗИМОВІ? А – ТАК Б- НІ 3. ВАМ ВАЖЧЕ ПРОКИДАТИСЯ ВЕСНОЮ НІЖ В ІНШІ ПОРИ РОКУ? А – ТАК Б- НІ 4. ЧИ ВЛАСТИВІ ВАМ ДРАТІВЛИВІСТЬ ТА ВТОМЛЮВАНІСТЬ ВЕСНОЮ? А – ТАК Б- НІ 5. ШКІРА ТА ВОЛОССЯ В БЕРЕЗНІ ТАКІ Ж ГАРНІ ЯК ОСІННЮ ТА ВЛІТКУ? А – ТАК Б- НІ 6. ЧИ БУВАЮТЬ У ВАС ВЕСНОЮ РОЗЛАДИ ТРАВЛЕННЯ? А – ТАК Б- НІ 7. ЧИ ЧАСТО НАВЕСНІ ВАМ НЕОБХІДНО ЗНИЖУВАТИ ФІЗИЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ? А – ТАК Б- НІ 8. ВАМ БІЛЬШЕ ПОДОБАЮТЬСЯ ТЕРМІЧНО ОБРОБЛЕНІ ОВОЧІ АНІЖ СВІЖІ? А – ТАК Б- НІ 9. ЧИ КОЖНОГО ДНЯ ВИ ВЖИВАЄТЕ ЗЕЛЕНЬ? А – ТАК Б- НІ 10. ЧИ БАГАТО ЧАСУ ВИ ПРОВОДИТЕ НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ? А – ТАК Б- НІ

Номер слайду 53

За кожну відповідь «А» - 1 бал, За кожну відповідь «Б» - 0 балів 0 балів. Ви – ідеальні! Є взірцем для інших. 1 – 2 бали. Ризик авітамінозу невеликий. 3 – 5 балів. Наявний невеликий вітамінний голод. 6 – 8 балів. Авітаміноз – фон вашого життя. 9 – 10 балів. Кардинально змінюйте свій спосіб життя. ПІДРАХУНКИ РЕЗУЛЬТАТІВ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Anna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гавдульська Ірина Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 березня 2020
Переглядів
8241
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку