Презентація на тему: "Займенник як частина мови. Роль займенників у тексті"

Про матеріал
Презентація на тему: " Займенник як частина мови. Роль займенників у тексті".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАЙМЕННИК ЗАЙМЕННИК

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЗАЙМЕННИК ЯК ЧАСТИНА МОВИ. РОЛЬ ЗАЙМЕННИКІВ У ТЕКСТІ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Роль займенників у тексті – Спишіть текст, уникаючи повторення слів. Використайте слова він, його, такі, їх, стільки (ж).– Поставте питання до виділених слів. Визначте, які частини мови можна замінити словами він, його, такі, їх, стільки (ж). Поставте питання до цих слів. Яка їх роль у тексті?Займенник – це частина мови, яка вказує на предмети, їх ознаки, кількість, але не називає їх. Наприклад: іменники хлопчик, кішка, село, коні можна замінити займенниками він, вона, воно, вони; прикметники хороший, зелена, тверде, веселі – займенниками такий, така, таке, такі; числівники чотири, шість, двадцять – займенниками270. Прочитайте текст. Хлопчика звали Дядько Федір, бо хлопчик був дуже серйозним і самостійним. У чотири роки хлопчик навчився читати. А в шість уже сам собі суп варив. І в шість років любив самостійно все вирішувати за себе. Узагалі хлопчик був дуже хороший, і батьки були хороші. І все було б добре, та тільки мама хлопчика кицьок не любила. А Дядько Федір кицьок любив. Одного разу йде собі Дядько Федір сходами й бутерброд їсть. А на вікні кіт сидить. Великий-превеликий, смугастий (За Єдуардом Успенським)

Номер слайду 9

Роль займенників у текстіЗайменники відповідають на ті самі питання, що й частини мови, замість яких вони вживаються. Розгляньте уважно героїв мультфільму “Троє з Простоквашино”. В українській мові займенників небагато, але вони вживаються дуже часто. Під час відмінювання займенники набувають інших форм. Наприклад: я, ти, ми, вони – мені, мною, тебе, тобі, нас, ними, їх, їм.

Номер слайду 10

– Спишіть займенники. Складіть речення за малюнками із займенниками (на вибір). В українській мові займенників небагато, але вони вживаються дуже часто. Під час відмінювання займенники набувають інших форм. Наприклад: я, ти, ми, вони – мені, мною, тебе, тобі, нас, ними, їх, їм.272. Прочитайте текст. Перекажіть. Дядько Федір пригостив кота й запитав:– А звідки ти знаєш, як мене звати?Кіт відповідає:– Я в нашому будинку всіх знаю. Я ж на горищі живу, і мені все видно. Тільки тепер моє горище ремонтують і мені ніде жити. Дядько Федір каже:– Ходімо до мене жити. Кіт сумнівається:– Твоя мама мене вижене.– А ось і не вижене. Може, тато за тебе заступиться (За Едуардом Успенським).– Випишіть із тексту виділені займенники. Напишіть у дужках, на які питання вони відповідають. Визначте малюнок до цього тексту.273. Прочитайте слова. До якої частини мови вони належать?Василько, комп’ютер, картина, левада, море, хоробрий, високе, мудра, вісімдесят, п’ять.– Замініть іменники, прикметники й числівники займенниками з довідки. Запишіть парами. Довідка: вона, він, таке, такий, така, скільки, воно, стільки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нечипорук Ірина
    Цікава презентація. Спасибі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
1736
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку