Презентація на тему: "Життя і творчість Т.Г.Шевченка"

Про матеріал
Презентація з української літератури на тему "Життєвий і творчий шлях Тараса Григоровича Шевченка" для учнів 9 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

(1814– 1861) Тарас Григорович Шевченко

Номер слайду 2

Великий Кобзарю! Ти живеш і в наші дні, Ти з нами в праці і борні, Ти правди й вільності пророк…

Номер слайду 3

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Його батьки, що були кріпаками багатого поміщика В.Енгельгардта, незабаром переїхали до сусіднього села Кирилівки, де минули дитячі роки Тараса

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Анікогісінько нема… Кого шукаєш? Хто гідний розділити З тобою долю? Велику долю… Невже не знаєш, Що долі пишуться на небесах? Анікогісінько… А доля – в снах…

Номер слайду 10

1826 р. – Т.Шевченко йде в Кирилівську школу в найми до вчителя П. Богорського. 1827-28 р. – тікає від жорстокого вчителя. Після невдалих спроб влаштуватися в науку до малярів Тарас вертається в с. Кирилівку, де пасе череду і наймитує в попа.

Номер слайду 11

1828 р. – Шевченка забирають у двірню поміщика Енгельгардта, де працює козачком. 1829 р. – побував разом з поміщиком у Корсуні, Києві, а пізніше в Литві у м. Вільно. Тут вивчає польську мову, малює, за що поміщик жорстоко карає Тараса.

Номер слайду 12

1831 р. – Т.Шевченко разом з п.Енгельгардтом переїжджає до Петербурга. 1832 р. – поміщик законтрактував Тараса живописцю Ширяєву. У цей час у Петербурзі білими літніми ночами перемальовує статуї в Літньому саду.

Номер слайду 13

1835р. з Шевченком познайомився учень Академії мистецтв І. Сошенко. Він робить усе, щоб якось полегшити його долю: знайомить з Є. Гребінкою і конференц-секретарем Академії мистецтв В. Григоровичем, який дозволяє Шевченкові відвідувати рисувальні класи Товариства заохочування художників (1835).

Номер слайду 14

Згодом відбувається знайомство Шевченка з К. Брюлловим і В. Жуковським. Вражені гіркою долею талановитого юнака, вони 1838р. викупляють його з кріпацтва.

Номер слайду 15

Т.Шевченко написав поему «Катерина», присвячену В.Жуковському на спогад про день викупу з кріпацтва.

Номер слайду 16

Вірші Т.Шевченко почав писати ще кріпаком, за його свідченням, у 1837р. З тих перших поетичних спроб відомі тільки вірші “Причинна” і “Нудно мені, тяжко — що маю робити”. Кілька своїх поезій Шевченко у 1838р. віддав Гребінці для публікації в українському альманасі “Ластівка”. Але ще до виходу “Ластівки” (1841) 18 квітня 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1844р. вийшло друге видання “Кобзаря”. Усі ці твори належать до раннього періоду творчості Шевченка, коли він усвідомлював себе як “мужицький поет” і поет-патріот.

Номер слайду 19

Новий період творчості Шевченка охоплює 1843-1847 роки (до арешту) і пов'язаний з двома його подорожами на Україну. За назвою збірки автографів “Три літа” (яка включає поезії 1843 — 1845 рр.) ці роки життя й творчості поета названо періодом “трьох літ”. До цього ж періоду фактично належать і твори, написані у 1846 — 1847 рр. (до арешту).

Номер слайду 20

Т.Г.Шевченко. Собор святого Олександра в Києві Перша подорож Шевченка на Україну продовжувалася близько восьми місяців. Виїхавши з Петербурга у травні 1843р., поет відвідав десятки міст і сіл України (рідну Кирилівку, Київ, Полтавщину, Хортицю, Чигирин тощо).

Номер слайду 21

На Україні Шевченко написав два поетичних твори — поему “Тризна” і вірш “Розрита могила”.

Номер слайду 22

Та, повернувшись до Петербурга наприкінці лютого 1844р., він під враженням побаченого на Україні пише ряд творів (зокрема, поему “Сон”), які остаточно визначили подальший його шлях як поета.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

8 червня 1847р. Шевченка привезли до Оренбурга, звідти до Орської кріпості, де він мав відбувати солдатську службу. В Орську він порушив царську заборону писати. Свої нові твори він потай записував до саморобних “захалявних” зошитів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

У 1848р. на клопотання Шевченкових друзів його включили як художника до складу Аральської описової експедиції, очолюваної О. Бутаковим. З жовтня 1848р. до травня 1849р. експедиція зимувала на острові Кос-Арал.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

23 квітня 1850р. Шевченка заарештували за порушення царської заборони писати й малювати. Після слідства в Орській кріпості його перевели до Новопетровського укріплення на півострові Мангишлак, куди він прибув у середині жовтня 1850р.

Номер слайду 30

Сім років перебування в Новопетровському укріпленні — чи не найтяжчих у житті поета. Після смерті Миколи І (лютий 1855р.) друзі поета (Ф. Толстой та ін.) почали клопотатися про його звільнення. Та тільки 1 травня 1857р. було дано офіційний дозвіл звільнити Шевченка з військової служби зі встановленням за ним нагляду і забороною жити в столицях. 2 серпня 1857р. Шевченко виїхав із Новопетровського укріплення, маючи намір поселитися в Петербурзі.

Номер слайду 31

Сім років перебування в Новопетровському укріпленні — чи не найтяжчих у житті поета. Після смерті Миколи І (лютий 1855р.) друзі поета (Ф. Толстой та ін.) почали клопотатися про його звільнення. Та тільки 1 травня 1857р. було дано офіційний дозвіл звільнити Шевченка з військової служби зі встановленням за ним нагляду і забороною жити в столицях. 2 серпня 1857р. Шевченко виїхав із Новопетровського укріплення, маючи намір поселитися в Петербурзі.

Номер слайду 32

Улітку 1859р. Шевченко відвідав Україну. Зустрівся в Кирилівці з братами й сестрою. Мав намір оселитися на Україні. Шукав ділянку, щоб збудувати хату. Та 13 липня біля с. Прохорівка його заарештували. Звільнили через місяць і запропонували виїхати до Петербурга.

Номер слайду 33

Заслання підірвало здоров'я Шевченка. На початку 1861р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Незадовго до смерті написав останній вірш — “Чи не покинуть нам, небого”. Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій (тепер Тарасова) горі біля Канева.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Як умру, то поховайте Мене на могилі Серед степу широкого На Вкраїні милій, Щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі Було видно, було чути, Як реве ревучий. Як понесе з України У синєє море Кров ворожу... отоді я І лани і гори — Все покину, і полину До самого Бога Молитися... а до того Я не знаю Бога. Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте І вражою злою кров’ю Волю окропіте. І мене в сім’ї великій, В сім’ї вольній, новій, Не забудьте пом’янути Незлим тихим словом. Т.Шевченко

Номер слайду 37

Презентацію підготувала: викладач КЗВО “Кіровоградський музичний коледж” Кравченко Н.О.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Тетяна
    Щиро дякую за прекрасну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 січня 2020
Переглядів
15601
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку