Презентація на тему "Життя в океанах і морях. Багатства вод Світового океану. Океан та людина"

Про матеріал
Презентація на тему "Життя в океанах і морях. Багатства вод Світового океану. Океан та людина". Матеріал до уроку в 6-му класі до теми "Гідросфера"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя в морях та океані. Багатства вод Світового океану. Океан та людина

Номер слайду 2

Ресурси Світового океану — це сукупність біологічних, мінеральних, енергетичних ресурсів, мінеральних солей та прісної води, що містить Світовий океан.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Органічні ресурси – риби, кити, молюски (кальмари, мідії тощо), ракоподібні (краби, креветки тощо), деякі види водоростей, що використовуються для виробництва продуктів харчування і одержання цінних речовин для різних галузей промисловості, сільського господарства, медицини. Вони належать до відновлюваних ресурсів. Загальна маса живих організмів Світового океану оцінюється приблизно 35 млрд. тонн.

Номер слайду 5

Біологічні ресурси включають в себе всі морські живі організми, що людина використовує для власних потреб. Біологічні ресурси Світового океану Океанічні води як середовище життя використовують понад 160 тисяч видів тварин і близько 10 тисяч видів рослин. Детальним вивченням морських організмів займається наука гідробіологія

Номер слайду 6

Океан населений організмами нерівномірно: найбільш щільно населені його прибережні частини з невеликими глибинами, що добре освітлюються і прогріваються сонячними променями.шельф. Розподіл рослин і тварин в Океані.

Номер слайду 7

На материковій мілині можна побачити справжні підводні ліси і луки - "пасовища", де багато риб та інших мешканців Океану.

Номер слайду 8

Глибини Океану населені менш щільно, але і там є життя, хоч не рослинне. У повній темряві під величезним тиском у холодній воді живуть бактерії, черв'яки, молюски, деякі риби. Вони вільно плавають біля дна (камбала, скат)

Номер слайду 9

У теплих екваторіальних і тропічних водах на невеликих глибинах спостерігається величезна різноманітність теплолюбивих риб, придонних організмів (коралів, молюсків, морських зірок, крабів)

Номер слайду 10

корали

Номер слайду 11

риби

Номер слайду 12

Морські зірки краби. Морські їжаки

Номер слайду 13

молюски

Номер слайду 14

У помірних широтах температура води протягом року вища за 00 С, у ній розчинена велика кількість кисню. Там вирує життя, тому ці води є найбільш “рибними” районами океану. Холодні полярні води бідні на організми. Планктону там мало, тому небагато й риб. Є моржи й тюлені

Номер слайду 15

Основні групи живих організмів в океані. Планктон. Нектон. Бентос. Організми поверхневого шару води, які пасивно переносяться хвилями і течіями. Організми, які живуть у товщі води і активно переносяться або рухаються. Організми, що живуть на дні моря. Вони ведуть або природний спосіб життя, або зариваються в ґрунт, або повзають по дну чи вільно плавають біля дна.

Номер слайду 16

За умовами існування розрізняють три групи морських мешканців: планктон, нектон, бентос. Планктон – організми поверхневого шару води, які пасивно переносяться хвилями і течіями Це мікроскопічні водорості, дрібні рачки, риб'яча ікра та личинки різних тварин, медузи, бактерії.

Номер слайду 17

Космічний знімок Атлантичного океану біля берегів Британії в якому розповсюджений рослинний планктон – мікроскопічні водорості. Рослинний планктон являється важливим джерелом постачання кисню на планеті та кормом для тварин.

Номер слайду 18

Нектон – організми, які живуть у товщі води і активно пересуваються. дельфіни, кити, тюлені, черепахи

Номер слайду 19

риби, кальмари, восьминоги,

Номер слайду 20

Вони ведуть придонний спосіб життя (водорості, коралові поліпи, губки)Бентос – організми, що живуть на дні моря

Номер слайду 21

Вони зариваються в грунт (морські черви, молюски)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

2. Мінеральні ресурси в океаніМінеральні ресурси океанів представлені нафтою, газом, групою твердих корисних копалин. 

Номер слайду 24

Мінеральні ресурси Світового океану Величезні запаси різноманітних корисних копалин приховані в надрах морського дна. Із дна морів уже давно видобувають нафту, кам'яне вугілля, газ, руди деяких металів, а також золото, алмази. Нафту і газ видобувають у Персидській і Мексиканській затоках, у Північному і Каспійському морях. Кам'яне вугілля - біля островів Великої Британії і Японії, залізну руду - біля півострова Ньюфаундленд, олово - біля півострова Малайзія.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

У жаркому поясі працюють гідротермічні станції, що використовують різницю температур теплих поверхневих і холодних глибинних вод. Енергетичні ресурси. Енергетичні ресурси Океану величезні. У деяких країнах (Франція, Росія, США, Японія) вже діють електростанції, що працюють на енергії припливів. Коли людство навчиться повніше використо­вувати енергію хвиль, воно отримає невичерпне джерело енергії. У морській воді міститься важкий водень - дейтерій (від грецького "другий"), який разом з киснем утворює важку воду. Важка вода може стати паливом термоядерних реакторів, над винаходом яких працюють вчені багатьох країн світу.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Охорона природи Світового океану. Океан може давати населенню планети продовольство, енергію, корисні копалини, служити транспортним шляхом. Усе це необхідно використовувати розумно, інакше умови життя в океані будуть погіршуватися. У наш час катастрофічне зросло надходження до Океану забруднюючих речовин: промислових відходів, нафти, побутових стічних вод, добрив. Океан внаслідок своєї рухливості виявився легко вразливим відразу на великих просторах.

Номер слайду 31

Особливо небезпечно для усього живого нафтове забруднення. Нафтова плівка порушує волого- і газообмін, губить живі організми. Світовий океан такий величезний, що важко встановити, хто повинен за ним наглядати. Океан не належить жодній державі, відповідальність за нього лежить на всьому людстві. Тому для запобігання забрудненню вод необхідно міжнародне співробітництво

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Висновок. Світовий океан багатий на водні, біологічні, мінеральні, енергетичні ресурси, які людина використовує в своїй діяльності. Океани справедливо називають “колискою життя “. Органічний світ Океану дуже різноманітний. Найкращими умовами для існування є зона шельфу. Залежно від місцезнаходження і способу пересування морські організми умовно поділені на три групи: планктон, нектон і бентос. Необхідно дуже обережно використовувати багатства Океану. Безконтрольна їх експлуатація може призвести до знищення Світового Океану, а разом з ним і всієї планети.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Висоцька Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Готра Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ткаченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ткаченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Самойленко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Сакара Иван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
12742
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку