Презентація на тему:" Звукові хвилі. Інфразвук. Ультразвук"

Про матеріал
Презентацію уроку на тему "Звукові хвилі .Інфразвук.Ультразвук". можна використовувати у 9-х класах при засвоєнні нових знань,для дистанційного навчання в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА:ЗВУКОВІ ХВИЛІ. ІНФРАЗВУК І УЛЬТРАЗВУК Мета: вивчити властивості хвиль звукового діапазону, фізичні та акустичні характеристики звуку; розглянути різноманітні джерела звукових хвиль.

Номер слайду 2

Домашнє завдання: §18опрацювати, законспектувати, виконати вправу18 (1,2,4,8)

Номер слайду 3

ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ: 1.МЕХАНІЧНА ХВИЛЯ ЦЕ…. 2.ЩО Є ДЖЕРЕЛОМ МЕХАНІЧНОЇ ХВИЛІ? 3.ЯКІ ХВИЛІ НАЗИВАЮТЬ ПОЗДОВЖНІМИ, ПОПЕРЕЧНИМИ? 4.ЩО ТАКЕ ДОВЖИНА ХВИЛІ? ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ. 5.ЯК ПОВ’ЯЗАНІ ДОВЖИНА, ЧАСТОТА, ШВИДКІСТЬ ПОШИРЕННЯ ХВИЛІ? 6.В ЯКИХ ОДИНИЦЯХ ВВИМІРЮЄТЬСЯ ЧАСТОТА КОЛИВАНЬ, ПЕРІОД КОЛИВАНЬ?

Номер слайду 4

ЗВУКОВІ ХВИЛІ Якщо затиснути один край металевої пластинки в ліщатах і натиснути на її інший вільний кінець, то вона почне коливатися і викликає згущення і розрідження повітря – в повітрі утворюються поздовжні хвилі. Коливання пружної пластинки, затиснутої в лещатах, тим швидше, чим коротше вільний шматок пластинки. Коли частота коливань вище 16 Гц, ми починаємо чути коливання пластинки. Людське вухо чує звук, коли на нього діють механічні коливання з частотою не нижче 16 Гц, але не вище 20 000 Гц. Коливання ж з більш низькими і більш високими частотами нечутні. Звук – це поздовжні хвилі в пружних середовищах і тілах , частоти коливання яких лежать в діапазоні від 16 до 20 кГц і які здатне сприймати людське вухо Розділ фізики, в якому вивчаються звукові хвилі називають акустикою.

Номер слайду 5

Для поширення звуку (механічної хвилі) необхідне пружне середовище. Звукова хвиля НЕ поширюється у вакуумі На Місяці звуку немає Якщо покласти телефон під купол повітряного насоса і викачати повітря, то сигнал виклику ми не почуємо.

Номер слайду 6

Природні (голос, шелест листя, шум прибою та інше) Штучні (камертон, струна, дзвін, мембрана телефону) Джерела звуку

Номер слайду 7

Для отримання чистого музичного звуку створено камертон. Камертон Якщо молоточком ударити по ніжках камертона,то він випромінює ясний, довгий звук, який поступово слабшає, але НЕ змінює своєї частоти.

Номер слайду 8

У приймачах звуку здійснюється перетворення звукових сигналів на інші сигнали, завдяки чому звук можна сприймати та аналізувати. Приймачі звуку Органи слуху людини та тварин Технічні пристрої – перетворювачі звуку (мікрофон і т.д.)

Номер слайду 9

Швидкість звуку У твердих тілах звук поширюється швидше ніж у рідинах, у рідинах - швидше, ніж у газах. Швидкість звуку залежить від температури, густини, складу та інших властивостей середовища, в якому поширюється звук. Швидкість звуку у повітрі при 20⁰С = 340 м/с

Номер слайду 10

Висота тону. Звуки різної частоти сприймаються як звуки різного тону: чим більшою є частота звуку, тим вищий тон звуку, і навпаки ( середні частоти звуку – близько 3000 Гц). Характеристики звуку Найвищий жіночий та дитячий голос має частоту 1400 Гц найнижчий жіночий голос - частота коливань 170 Гц Найвищий чоловічий голос має частоту 127 Гц ,найнижчий голос (бас)- 80Гц .

Номер слайду 11

Гучність звуку визначається амплітудою звукової хвилі. Вимірюється в дБ (децибелах) Характеристики звуку

Номер слайду 12

Тембр — «забарвлення» звуку. За тембром можна розрізняти звуки однакової висоти і сили, виконані на різних інструментах, різними голосами або видобуті різними способами чи штрихами. Характеристики звуку

Номер слайду 13

На межі поділу двох середовищ звукова хвиля зазнає заломлення, поглинання та відбивання. Відбивання звуку Відлуння – це звук, відбитий від віддаленої перешкоди. Якщо відстань до перешкоди велика, а звук короткий (удар, оплеск і т.д.), ми чуємо чітке повторення звуку. Якщо звук є довгим, то відлуння зміщується з первинним звуком і відбитий є нерозбірливий.

Номер слайду 14

Звукові хвилі, частота яких менша 16 Гц, називають інфразвуковими. Є НЕЧУТНИЙ для людини. Інфразвук Джерела інфразвуку: Потужні пориви вітру Шторм, землетрус Деякі живі організми

Номер слайду 15

Інфразвук є дуже небезпечний для тварин та людини. Вплив інфразвуку Інфразвук викликає: Симптоми морської хвороби Запаморочення Засліплення Підвищену агресію Зупинку серця (в разі тривалого впливу)

Номер слайду 16

Звукові хвилі, частота яких перевищує 20000 Гц, називають ультразвуковими. Є НЕЧУТНИМИ для людини. Ультразвук Джерела ультразвуку: Шум вітру і водоспаду Деякі живі організми Деякі механізми

Номер слайду 17

Ультразвук до 100 кГц сприймають багато комах і гризунів, собаки. Діти також чують ультразвукові сигнали. Застосування ультразвуку Застосування ультразвуку: Орієнтація в просторі та полювання живих організмів Медицина (УЗД, знезараження хірургічних інструментів, лікування тощо.) Техніка (ехолокація, обробка міцних матеріалів, зварювання, виявлення дефектів, очищення поверхонь тощо.) Ехолокація – визначення місцезнаходження об’єкта за допомогою відлуння

Номер слайду 18

ЗАКРІПЛЕННЯ 1.ЩО ТАКЕ ЗВУК? 2.ЯКІ ТІЛА Є ДЖЕРЕЛАМИ ЗВУКУ? 3.ЯКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗВУКУ ВИ УЗНАЛИ? 4.ЩО ТАКЕ УЛЬТРАЗВУК ,ІНФРАЗВУК? 5.ХТО В ПОЛЬОТІ ЧАСТІШЕ МАХАЄ КРИЛАМИ: ДЖМІЛЬ ЧИ КОМАР?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гринішак Михайло
    Добре було б наголосити вплив прослуховування гучної музики на слух. Рівень шуму, який виробляють навушники, може бути порівняний з шумом реактивних літаків.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
9073
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку