Презентація "Національне виховання учнів на уроках "Трудового навчання", " Технологій" , в позаурочний час на заняттях гуртків "Творча майстерня" та "Природа і фантазія" "

Про матеріал
В презентації описана сисема роботи з національного виховання на уроках "Трудового навчання", "Технологій" та в позакласній роботі (гуртковій) з цих предметів у напрямках декоративно-ужиткового мистецтва та збереження народних традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національне виховання учнів на уроках трудового навчання, технології та в позаурочний час на заняттях гуртків « Природа і фантазія» та « Творча майстерня». Вчитель Галінська С. О.

Номер слайду 2

Принципи «Концепції національного виховання: -народність;- природовідповідність; - культуровідповідність; - гуманізація; - демократизація; - етнізація. Сукупність цих принципів забезпечує успішне визначення завдань, добір змісту, методів, засобів і форм виховання. Єдність принципів виховання потребує від педагога вміння використовувати їх у взаємозв'язку, з урахуванням конкретних можливостей і умов. На уроках та заняттях гуртків учні вчаться любити працю, шанувати людей та любити свій край,гордо та обережно нести надбання нашого народу, створювати власними руками та бачити красу рідної землі.

Номер слайду 3

Декоративно-ужиткове мистецтво – створення і оздоблення художніх виробів, що мають практичне призначення у побутіВитинанка. Гончарство. Писанкарство. Флористика. Батик. Гравіювання. Лозоплетіння. Ткацтво. Кераміка. Кування. Декоративний розпис. Художнє литво. Художнє різьблення. Вишивка. Карбування

Номер слайду 4

\Лозоплетіння. Лозоплетіння – виготовлення з лози кошиків, стільців та інших меблів і предметів побуту.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Декоративний розпис. Декоративний розпис – давній український розпис дерев’яних побутових предметів: скринь, мисок, ложок, мисників, саней, упряжі, іграшок. Декоративний розпис бере початок із розпису стін дерев’яних церков в часи Київської Русі. Частиною декоративного розпису є розпис стін мазанки, печі, візерунки на вікнах. Учні нашої школи займаються розписом на уроках технології. Ось їх творчий проект.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Писанкарство. Писанкарство – прикрашання вяєць. Орнамент може бути геометричним, рослинним чи тваринним. Найпоширенішою технікою розпису є воскова, хоча часто застосовують дряпанку і шкрябанку.з візерунками та орнаментом

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Інші види. Ковальство – найдавніше мистецтво в Україні. Ковалі, як чарівники, перетворюють метал на ті чи інші речі. Це мережані візерунки на решітках храмів, загорожах парканів і садів, віконних гратах. Усі ці вироби створені на основі вмінь, які століттями передавалися, як правило, в одному роду. Гравюра (з фр. «вирізати») – відбиток з основи, на якій попередньо вирізають або прошкрябують зображення. Залежно від матеріалу гравюра поділяється: ксилографія – на дереві, офорт – металі, – ліногравюра – лінолеумі. Флористика – техніка створення композиції з природних матеріалів.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Український народний одяг; українська народна кухня.

Номер слайду 22

Вишивка. Вишивка – прикрашання одягу та побутових предметів із тканини, на яких вишивається певний орнамент. Техніки вишивки різноманітні – хрестиком, гладдю, ажурна, мережна. Розділяють білу та багатокольорову вишивку.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Орнамент – це візерунок, побудований на ритмічному чергуванні і поєднання різних елементів. Частина орнаменту, яка рівномірно повторюється, називається рапортом.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Створення орнаменту із використанням символів народної вишивки

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

КУКЛА-МОТАНКА

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Плетіння своєї доліЧи вірите Ви, що самі можете «сплести» свою долю? Як би там не було, радимо взяти участь у майстер-класі з виготовлення ляльки Долі. Цю ляльку ніколи не роблять з тканини, лише з ниток, тому що це допомагає Макоші (Богині Долі) прясти нитку долі. Пряжу долі Макоші допомагають прясти помічниці Доля і Недоля, щоз’єднують покутними нитками людину з плодами її праці – добрими, чи злими. Покута – те, що пов’язує початок і кінець кожної справи, причину та наслідок, творіння і творця, намір і результат.

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Учнями та працівниками нашої школи були зроблені квіткові клумби. Нам всім дуже бажалось зробити нашу школу красивою та привабливою.11 клас на уроках технології розробляє проект озеленення пришкільної території. Але для створення краси нашого спільного дому ще потрібні руки - дитячі поки що замалі , щоб зробити цю роботу самотужки. Запрошуємо бажаючих допомогти до співпраці. Дякуємо за допомогу та пораду!!!

pptx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку