Презентація. "Розпис пряників"

Про матеріал
Презентація "Розпис пряників" доповнить Ваш урок, позашкільний захід з приводу різних свят (Великдень, 8 березня, День закоханих, новий рік). Висвітлені події розвитку пряників; назви пряників, в залежності від гатунку борошна; рецепт для виготовлення пряників та глазурі (айсингу). Приклади розпису пряників до різних подій!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країна пряниківІсторія. Рецепти. Розпис

Номер слайду 2

історія. Пряник - борошняний кондитерський виріб, випікається із спеціального пряникового тіста; печиво на меду або цукрі з прянощами. Для смаку можуть додаватися горіхи, цукати, родзинки, фруктове або ягідне повидло, імбир, кориця і т.д. На вигляд пряник найчастіше - злегка випукла в середині пластина прямокутної, круглої або овальної форми, на верхній частині зазвичай виконані напис або нескладний малюнок, зверху нанесений шар кондитерської цукрової глазурі.

Номер слайду 3

історіяІсторично пряник - символ свята, оскільки його інгредієнти не ставилися до дешевих і повсякденним. Перша письмова згадка про приправлені спеціями медові коржі - близько 350 р. до н.е. Вже стародавні єгиптяни знали про них. Римляни знали «panus mellitus»: намазані медом коржі, які з медом і випікалися. Медові коржі вперше в історії відомі під назвою «лебкухен» (сьогодні це німецькі різдвяні пряники), які у відомій нам сьогодні формі спочатку були винайдені в Бельгії в місті Дінан.

Номер слайду 4

історія. Перші пряники називалися «медовим хлібом» і з'явилися ще близько IX століття, вони представляли собою суміш житнього борошна з медом і ягідним соком, причому мед в них становив майже половину від усіх інших інгредієнтів. Пізніше в «медовий хліб» стали додавати лісові трави і коріння, а в XII-XIII століттях, коли почали з'являтися екзотичні прянощі, привезені з Індії і з Близького Сходу, пряник отримав свою назву і практично остаточно оформився в ті ласощі, які відомі нам.

Номер слайду 5

історія. Смакова різноманітність пряників залежить від тісту і, звичайно, від прянощів і добавок, що називалися за старих часів «сухими духами», серед яких найбільш популярними були чорний перець, італійський кріп, цитрусові - апельсинові шкірки, кардамон, кориця, аніс, бад’ян, кмин, лимон, м'ята, коріандр, ваніль, мускат, гвоздика, імбир

Номер слайду 6

історія. При приготуванні пряників в тісто зазвичай додавалися мелені сушені ягоди черемхи, які надавали пряникам тонкий мигдальний аромат. Пряники робили для подарунків і іменин, для весільного обряду, для святкових трапез, для прикраси новорічних ялинок, для роздачі убогим. На деяких пряниках відтискають букви алфавіту, з їх допомогою діти могли вчитися читати. Пряники було прийнято дарувати на Прощену неділю, яка припадає на останній день Масляної перед початком Великого посту. Пряники вважалися самим статусним подарунком, що призвело до появи так званого «подарункового» пряника, вага якого прямо залежав від ступеня поваги, яку гість відчував по відношенню до особи, що запрошує.

Номер слайду 7

З борошна вищого гатунку«Ванильні»«Дитячі»«Лимонні»«Улюблені»«Вісті»«Тульські» «М’ятні»

Номер слайду 8

З суміші житнього та пшеничного борошна«Ароматні»«Дружба»«Ленінградські»«Союзні»«Спортивні»«Чайні»

Номер слайду 9

З борошна II гатунку«Дніпровські» глазуровані«Карамельні»«Карельські»«Лінда»«Молодіжні»

Номер слайду 10

З борошна I гатунку«Алма-Атинские»«Банан»«Воронежские»«Выборгская смесь»«Вяземские»«Глазированные»«Городецкие»«Детские»«Дорожные»«Загорские»«Игрушки»«Клюквенные»«Комсомольские»«Коржики сахарные»«Кофейные»«Крымские» с начинкой«Львовские» с маком«Маковые»«Медовые»«Минские»«Московские»«Мятные фигурные»«Нижегородские»«Новинка»«Одесские»«Особые» глазированные«Пионерские»«Подмосковные» (молочные)«Сахарные»«Сдобные» с начинкой«Северные»«Симферопольские»«С изюмом»«Тульские»«Фигурные» глазированные«Фруктовые»«Школьные»

Номер слайду 11

Інгредієнти. Цукор 500 г;Мед (патока) 500 г;Вершкове масло 300 г;Борошно пшеничне 1250 г;Сода (разпушувач) 2 ч.л.;3 ст.л. рома или 3 кп. ароматизатора. Спеції: 1 ч.л.: кориця, кардамон, гвоздики, імбирь, аніс, цедра 1 апельсина, 1 лимон, ваниль. Яйце 2 шт;Какао 50 г.

Номер слайду 12

процес. В кастрюлі поєднати мед, цукор й вершкове масло, поставити на средній вогонь тапостійно помішувати до розчинення цукру. Не кип'ятити!

Номер слайду 13

процес. Зняти з плити, трохи охолодити,додати розмішане яйце, ром і цедру

Номер слайду 14

процес. Половину борошна перемішати зі спеціями, какао і содою

Номер слайду 15

процес. Вмішати пряне борошно в медово-яєчну суміш і добре вимісити тісто. Решту борошна домішувати поступово

Номер слайду 16

процес. Загорнути тісто в харчову плівку іпокласти в холодильник на ніч

Номер слайду 17

процес. Розкачати тісто і видавити формочками пряники

Номер слайду 18

процес. Випікати в розігрітій до 200 ° C духовці 9 хвилин. Випікати в розігрітій до 180 ° C духовці 10 хвилин

Номер слайду 19

Для глазурі:1 яєчний білок1 склянка цукрової пудри½ чайной ложки лимоного сокухарчові барвники, сік буряка, моркви, шпинату

Номер слайду 20

Процес нанесення глазурі

Номер слайду 21

Вигуки і примовки ремісників. Ай, да пряники! Ай, да горішки-пряники! Спечені на меду, кому хочеш накладу!Мої хрустики на меду, З них потягне на їжу!Ось пряники, хороші пряники!Смачні, на меду, давай в шапку накладу!

Номер слайду 22

Масляница

Номер слайду 23

Масляницаr

Номер слайду 24

8 березня

Номер слайду 25

Великдень rrrrr

Номер слайду 26

Новорічна тематика

Номер слайду 27

rrrrr

Номер слайду 28

Використані інтернет ресурсиhttps://pryanikovo.ru/testo-dlya-pryanikov-ot-gerdy/https://pryanikovo.ru/vidy-pryanikov-po-gostu-v-1968-g/

pptx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
2068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку