Презентація "Національно-патріотичне виховання молодших школярів"

Про матеріал
Презентація розкриває актуальність даного питання, містить основні теми уроків музичного мистецтва де виховується патріотизм молодших школярів, приводяться форми роботи та ігри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національно-патріотичне виховання учнів на уроках музичного мистецтва та в позаурочний час Аксьонова. О. О., вчитель початкових класів комунального закладу“Середня загальноосвітня школа №4 м. Покров Дніпропетровської області”

Номер слайду 2

Актуальність теми: Сприяє виконанню завдань Концепції національно-патріотичного виховання; Забезпечує умови для формування музичної культури школярів у процесі сприймання та інтерпретації кращих зразків української музичної культури;Сприяє патріотичному вихованню учнів на уроках музичного мистецтва.

Номер слайду 3

Завдання: Пробудити у дітей інтерес до творів української культури;допомогти зрозуміти українську пісенну культуру, як одне з найцінніших духовних надбань народу;Виховання патріотичних почуттів і переконань у процесі залучення вихованців до культурної спадщини свого народу через різноманітні види мистецтва;формування гармонійно-розвиненої людини.

Номер слайду 4

Патріотизм. Любов до Батьківщини - багатогранне почуття. Це і вміння відчувати красу рідної землі, і повага до її історії, до тих, хто захищав її свободу і незалежність, і гордість за досягнення нашої національної культури.

Номер слайду 5

Види діяльності на уроці: Слухання, сприйняття музики;Розучування, виконання музичного твору;Музично-ритмічні рухи;Гра на дитячих музичних інструментах;Імпровізація і драматизація дитячих пісень. Розучування основ народного танцю, Відвідування виставок, музеїв; Участь у концертній діяльності з метою пропаганди народної творчості.

Номер слайду 6

ЗНАЙОМСТВО З УКРАЇНСЬКИМИ МУЗИЧНИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ Вивчаючи тему «Троїсті музики», знайомимося з українськими народними інструментами. Струнні інструменти. Духові інструменти. Ударні інструменти

Номер слайду 7

Українські народні пісні Це найбільша, найдоступніша та найпопулярніша складова українського  фольклору. Тематика та жанрова палітра українських народних пісень різноманітна: героїчні, історичні, козацькі, побутові, обрядові та ігрові, жартівливі, пісні про кохання. Українська пісня – це бездонна душа українського народу, це його слава. О. Довженко

Номер слайду 8

Козацькі пісніКозацькі пісні належать до тих, що створені в часи Запорозької Січі. Ці пісні дуже схожі на історичні , вони теж мають високі почуття, викликаних важливою подією, запалом і піднесенням.Інколи козацька пісня доносить до нас окремі імена. Наприклад,Петра Конашевича – Сагайдачного, Петра Дорошенка, в пісні вони представлені в одному часу.

Номер слайду 9

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З НАЦІОНАЛЬНИМИ ТРАДИЦІЯМИКалендарно-обрядові пісні

Номер слайду 10

Календарно-обрядові пісні зимового циклу. Найголовніші свята взимку: Новий рік, Святвечір, Різдво Христове, Щедрий вечір, день Святого Василя та Водохреща. Центральними піснями цього періоду стали колядки та щедрівки

Номер слайду 11

Обряди: “Водіння кози”,“Маланка”(Щедрий вечір),“Засівна”. Новий рік

Номер слайду 12

Колядки та щедрівки. Колядки – величальні пісні, це гімн Христу, оспівування його народження. Щедрівка-віршовані побажання людям добра і добробуту.

Номер слайду 13

Позаурочна робота. Українські вечорниці;Конкурс колядок і щедрівок;Фестиваль патріотичної пісні;Концерт “Віночок народних пісень”;Свято вишиванки;Театралізоване дійство “Миколай іде до нас”;Участь в патріотичній грі “Сокіл” (Джура) тощо

Номер слайду 14

Фото-колаж

Номер слайду 15

ігри. Сприяють залученню учнів до витоків національної культури та духовності, роблять їхнє дозвілля веселим та яскравим.«Подоляночка». «Зайчик сіренький».«Кривий танець».«А ми просо сіяли».«Ой на горі льон» …

pptx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
2016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку