Презентація "Наголошування слів української мови"

Про матеріал
Презентація допоможе поглибити знання старшокласників щодо наголошування слів української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Наголошування слів української мови. Нормативний наголосhttps://youtu.be/OJc-rcx2c. CMПрезентацію створила: викладач ДНЗ «Василівський профліцей» Мовчан Олена Миколаївна

Номер слайду 2

Наголос — це посилення голосу на одному зі складів. Коли в слові є два або більше складів, то один з них вимовляємо з більшою силою й довготою, ніж інші.

Номер слайду 3

Є мови, де наголос закріплений: у французькій мові, наприклад, він на останньому складі, у чеській – на першому, у польському – на передостанньому. Переважно на передостанньому складі наголос в італійській, іспанській та румунській мовах. На який склад падає наголос в українській мові?

Номер слайду 4

Наголос в українській мові вільний, бо він не закріплений за якимось постійним місцем у словах. В одних словах він падає на перший склад, в інших — на другий, третій або четвертий.*За допомогою наголосу змініть частину мови: дорога, гірка, дядьків, склади, дзвони.

Номер слайду 5

Наголос в українській мові рухомий, за його допомогою розрізняють значення та граматичні форми слів, визначають належність слова до тієї чи іншої частини мови. Спишіть слова, переставляючи наголос із першого складу на останній. Вкажіть число і відмінок цих слів. Ріки, спини, сови, труби, струни, кози, вівці, сироти, стіни.

Номер слайду 6

Варіантне наголошування слів. В українській мові є слова, у яких правильними є два варіанти наголошування. Ви можете обрати той наголос, який вам до вподоби. Слова не змінюють свого значення й нічим одне від одного не відрізняються. Зверніть увагу на такі пари: алф. Авіт – алфавІт б. Айдуже – байд. Уже весн. Яний – веснян. Ий в. Исіти – висІти д. Оговір – договІр доповІдач – доповід. Ач з. Авжди – завжд. И слІзьми - слізьм. И наз. Авжди – назавжд. И зокр. Ема – зокрем. А м. Абуть – маб. Уть п. Омилка – пом. Илка т. Акож – так. Ож ясн. Ий – Ясний

Номер слайду 7

Основні правила наголошування

Номер слайду 8

Однією з причин неправильного наголошування слів є вплив російськоїмови. Прочитайте та зробіть висновки. Вѐрба кажуть по-російськи,А верба̀ – по-українськи. Українці кажуть крѐмінь, Ще ім’я̀, й петля̀ і рѐмінь. У Росії ж це кремѐнь, Пѐтля, ѝмя і ремѐнь. Сто̀ляр ми вживаєм слово. А столя̀р – в російській мові. В нас тонкѝй, у них же – то̀нкий, Наш дзвінкѝй, у них же зво̀нкий. Їхній но̀вий, наш – новѝй,Їхній ста̀рий, наш старѝй. До̀чка в них, у нас – дочка̀, Ось різниця тут яка!(З живого джерела)

Номер слайду 9

Творче дослідження. Зверніть увагу на мовлення дикторів, акторів чи ведучих нашого телебачення. Чи всі слова вони наголошують правильно. Знайдіть помилки у їх мовленні, випишіть їх. Доберіть і запишіть 5-10 слів, у яких буде відмінне наголошування у порівнянні з російською мовою

Номер слайду 10

Закріплюємо опрацьоване!1) Що таке наголос? 2) Який склад називається наголошеним? 3) Який за своїм характером є наголос в українській мові? 4) Чому так важливо правильно наголошувати слова?

Номер слайду 11

Думка наостанок. Людину, яка не дбає про високий рівень своєї мовної культури, не можна вважати освіченою, інтелігентною.

pptx
Додано
9 червня 2021
Переглядів
759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку