Презентація "Написання часток не і ні з різними частинами мови" 7 клас

Про матеріал
Презентація допоможе вчителям української мови під час дистанційного навчання узагальнити й систематизувати вивчене про написання часток не і ні з різними частинами мови у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційна робота Правопис часток не і ні з різними частинами мови (підр. Глазова О.П. §38 с.240)

Номер слайду 2

Розподільний диктант Записати частки, розподіливши їх у три стовпчики: а) модальні; б) словотворчі, в) формотворчі. Хай, будь-який, хіба, би, якраз, ніхто, навіть, нехай, адже, ані, ось, б.

Номер слайду 3

Вправа 529 (усно)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вправа 530

Номер слайду 7

Вправа 531

Номер слайду 8

Вправа 534 Перепишіть прислів’я, знімаючи риски та завершуючи вибраними з довідки та поставленими в потрібній формі словами. 1. Будь не/впертим, а . . . . 2. Хата славна не/вбиранням, а ... . 3 . Роби не/силою, а ... . 4 . Живи не/минулим, а ... . 5. їдь не/швидко, а ... . ДОВІДКА Розум, відвертий, впевнено, прийдешнє, частування. відвертим. частуванням. розумом. прийдешнім. впевнено.

Номер слайду 9

Вправа 536 Перепишіть. Підкресліть у кожному з речень граматичні основи. 1. Брехня не солодка, а правда гірка (Г. Чубач). 2. Нам не страшні ворожі тучі і низьколоба клевета (М. Рильський). 3. Я не одинокий, бо зо мною спів (Б. Сосюра).

Номер слайду 10

Вправа 537 (усно)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вправа 543

Номер слайду 13

Вправа « Редагування» Усі ми знаємо про забрудненя повітря, води, ґрунту. Однак не всі знайомі з не звичайним видом забруднення — шумовим (тобто тривалою чи постійною присутністтю небажаних звуків). Незкінчений гуркіт промислових підприємств, авто, літаків є не просто не зручністю, а серйозною небеспекою для здоровя: спричинює піднятя тиску, головний біль, сирцеві напади. Знайди помилки

Номер слайду 14

Вправа « Редагування» Усі ми знаємо про забруднення повітря, води, ґрунту. Однак не всі знайомі з незвичайним видом забруднення — шумовим (тобто тривалою чи постійною присутністю небажаних звуків). Нескінченний гуркіт промислових підприємств, авто, літаків є не просто незручністю, а серйозною небезпекою для здоров’я: спричинює підняття тиску, головний біль, серцеві напади. Перевір себе

Номер слайду 15

Тест 1. Визначити рядок, у якому всі слова без частки не не вживаються. А Неактивний, нежирний, неетичний. Б Незлий, неістотний, незнищенний. В Ненависний, непосидющий, нестямний. Г Неінтересний, нелюдяний, немислимий. 2. Визначити речення, у якому частка не пишеться окремо. А Не/зважаючи на численні соціальні перешкоди і лихоліття, мова, як і наш народ, вистояла. Б Жалко було думати про те, що ясні пташині голоси не/вдовзі залишаться десь іззаду і поступово зникнуть . В Споконвіку з тих трьох тисяч зірок, які можна бачити не/озброєним оком, найпривітнішою для людей була Полярна зоря. Г Нації без мов не/існують, як не/існують мови без нації. 3. Визначити рядок, у якому частка ні пишеться разом. А Ні/з/ким, ні/в/якому, ні/від/чого. Б Ні/який, ні/скільки, ні/кого. В Ні/в/кого, ні/в/що, ні/до/чого. Г Ні/за/що, ні/з/кого, ні/до/чого.

Номер слайду 16

Домашнє завдання §38 Вправа 544

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лебедь Іванна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дем'яненко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 квітня 2021
Переглядів
12166
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку