Презентація "Написання дзвінких і глухих приголосних"

Про матеріал
У презентації зібрані цікаві пояснення даної теми. Вона допоможе засвоїти навчальний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання дзвінких і глухих приголосних Щоб дізнатися, як правильно написати сумнівний приголосний звук, Я Правильно вголос промовляю слово і визначаю, чи є в ньому сумнівний приголосний звук. Підбираю споріднені слова чи замінюю слово так, щоб після сумнівного приголосного знаходився голосний. Записую слово з потрібною буквою.

Номер слайду 2

Щоб дізнатись, якою буквою передати сумнівний приголосний звук, треба змінити форму слова або дібрати до нього споріднене слово так, щоб після цього приголосного стояв голосний. Увага: У швидкій вимові можуть оглушуватися всі дзвінкі приголосні звуки, якщо вони стоять перед глухими. Кінцеві дзвінкі приголосні в префіксах без-, роз-, над-, під- і подібні при швидкій вимові можуть оглушуватись, але на письмі ці зміни не позначаються. Префікс З – перед К, П, Т, Ф, Х змінюється на С – і вимові і на письмі.

Номер слайду 3

Спрощення в групах приголосних Пам’ятай: 1. У групах приголосних –СТН-, СТЛ-, ЖДН-, -ЗДН- середній звук випадає: вість – вісник область – обласний Винятки: зап’ястний, кістлявий, хвастливий, пестливий, хворостяк, шістнадцять; прикметники, утворені від іменників іншомовного походження на -ст: баластний, контрастний, компостний. 2. У групах приголосних –СКН-, -ЗКН- у вимові й на письмі випадає “К” : тріск – тріснути; брязкіт – брязнути. Винятки: вискнути, рискнути.

Номер слайду 4

3. У групі приголосних –СЛН- випадає “Л”: мислити - навмисне ремесло – ремісник масло – масний 4. Не позначається на письмі спрощення: а) у групах приголосних –СТЦ-, -СТЧ-: курсистка, курсистці, курсистчин; б) у групах приголосних –СТСЬК-, -НТСЬК-, -НТСТВ-: інтелігентський, агентство, туристський; в) у давальному і місцевому відмінках однини іменників жіночого роду І відміни: піаністці, оптимістці.

ppt
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку