Презентація "Написання НЕ з дієприслівниками"

Про матеріал
Презентаія є допоміжним матеріалом до уроку вивчення написання НЕ з дієприслівниками, який подається в 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання НЕ з дієприслівниками

Номер слайду 2

Мета: закріпити знання учнів про дієприслівник, його ознаки, повторити правила написання дієприслівника з часткою не, вдосконалювати орфографічні й пунктуаційні навички; розвивати уяву, логічне, образне та критичне мислення, вміння сприймати і редагувати речення з дієприслівниковими зворотами, формувати активну пізнавальну мотивацію учнів, упевненість у власній спроможності самостійно здобувати знання; виховувати любов до рідного слова.

Номер слайду 3

-поглибиш знання про дієприслівник як особливу форму дієслова;-дізнаєшся про правила написання не з дієприслівниками;-навчишся правильно писати не з дієприслівниками. Сьогодні на уроці ти:

Номер слайду 4

Пригадай!Дієприслівник - це... Морфологічні ознаки Синтаксична роль

Номер слайду 5

Пригадай!Творення дієприслівників

Номер слайду 6

Не з дієприслівниками пишемо переважно окремо. Наприклад:не відпочивши, не дивлячись. Разом пишемо не з дієприслівниками:якщо дієприслівник не вживається без не. Наприклад: нехтуючи, ненавидячи.якщо дієприслівник утворений від дієслова з префіксом недо-, який вказує на неповноту дії. Наприклад: недобачаючи(погано бачачи),недочуваючи(погано чуючи).

Номер слайду 7

Коло думок. Поясни,чому в першому словосполученні Н Е з дієприслівником пишеться окремо, а в другому-разом. Не дочувши останніх слів. Недочуваючи на ліве вухо.

Номер слайду 8

Запишіть дієприслівники у дві колонки: Не з дієприслівниками пишеться окремо. Не з дієприслівниками пишеться разомнедобачаючине доторкнувшись не знаючи недовиконавши не маючи неволячине дочитавши ненавидячи

Номер слайду 9

Робота в парах. Прочитайте та поясніть значення фразеологізмів. Із двома з них складіть речення, запишіть їх1. Не шкодуючи сил.2. Не роблячи погоди.3. Не потикаючи носа. 4. Нехтуючи небезпеку (небезпекою).5. Не зламавши слова (присяги).6. Не впавши лицем у болото(у багно).

Номер слайду 10

Розбір дієприслівника як особливої форми дієслова

Номер слайду 11

1.(Не) торкайся хліба, рук( не) помивши.(Не) протерши очей, (не) дивися у далі.І (не) думай (ні) коли, що ти найвищий, умостившись на мить на чиїмсь п'єдесталі (М. Нагнибіда).2. Ходить брехня, випинаючись боком, бреше брехня,(не) моргнувши оком (А. Малишко).3.(Не) дочувши,(не) вигадуй.(Не)довіряючи очам, довіряй розуму (Народна творчість). Перепишіть, розкриваючи дужки. Поясніть уживання розділових знаків.

Номер слайду 12

Сьогодні на уроці Я... Дізнався. Потренувався. Запам'ятав

pptx
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
1519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку